Την ενίσχυση των εκτροφέων γουνοφόρων ζώων, με 3 εκ. ευρώ, λόγω της κρίσης που δημιουργήθηκε από την πανδημία του κορωναϊού,  ανακοίνωσε χθες (8/6/2020) από τη Σιάτιστα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, ο οποίος επισήμανε ότι για τον ίδιο λόγο θα υπάρξει μέριμνα και ενίσχυση στους αιγοπροβατοτρόφους και οινοποιούς.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο κλάδος των εκτροφέων γουνοφόρων ζώων θα λάβει κρατική ενίσχυση για τους μήνες Μάρτιο έως Μάιο του 2020, σύμφωνα με το αίτημα τους, που ήταν 3,5 ευρώ ανά δέρμα και το οποίο θα ανέλθει συνολικά στα 3.047.910 ευρώ, καθώς την περίοδο αυτή υπήρξε καθολική αναστολή όλων των δημοπρασιών δερμάτων στην παγκόσμια αγορά.

Όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης είναι αισιόδοξος ότι η συγκεκριμένη ενίσχυση θα εγκριθεί άμεσα από την αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην συνέχεια μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, να δοθούν σε πολύ σύντομο χρόνο οι αναγκαίες ενισχύσεις στους εκτροφείς γουνοφόρων ζώων.

Παράλληλα όπως τόνισε θα υποστηρίζει, αν και δεν είναι της αρμοδιότητάς του, το αίτημα

ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων γουνοφόρων ζώων, αλλά και της βιομηχανίας ΜΑΒΙΖ που παράγει τις τροφές, που ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών και γίνεται με τραπεζικά κριτήρια.

Σε ότι αφορά την ενίσχυση των κτηνοτρόφων αιγοπροβατοτροφίας, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να διαθέσουν τα αμνοερίφιά τους την περίοδο του Πάσχα, λόγω κορωναϊού, αυτή θα ανέλθει, όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στα 30 εκ. ευρώ, ενώ θα υπάρξει και μέριμνα της τάξης των 17 εκ. ευρώ, προς τους οινοπαραγωγούς ώστε να γίνει η απορρόφηση για απόσταξη της παραγωγής οίνου, που παραμένει αδιάθετη.

Επίσης ανέφερε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα είναι, λόγω της ετοιμότητάς της, η πρώτη που θα υπογράψει με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, τα οποία θα δώσουν νέες προοπτικές στην κτηνοτροφία.

Χθες ο κ. Βορίδης επισκέφθηκε στη Νεάπολη Κοζάνης τη μονάδα ΜΑΒΙΖ, που παράγει τροφές για γουνοφόρα ζώα, η οποία όπως τόνισε είναι υποδειγματική και στο πνεύμα της εποχής, γιατί ενσωματώνει όλες τις σύγχρονες αρχές της κυκλικής Οικονομίας.

Σήμερα Τρίτη 9 Ιουνίου 2020 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης θα βρεθεί στις 10:00 το πρωί στην Λευκόβρυση Κοζάνης στην παράδοση-παραλαβή του Κτηνιατρικού εργαστηρίου, ενώ στις 12:30 το μεσημέρι θα επισκεφθεί επιχείρηση αρωματικών φυτών στην Αναρράχη και στη 1:30 το μεσημέρι το Πρότυπο Κέντρο Κτηνοτροφίας και εκπαίδευσης στη Βλάστη.

Στις 4:30 το απόγευμα ο κ. Βορίδης θα έχει συνάντηση με φορείς για την διεπαγγελματική οργάνωση οσπρίων, στο αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στο Διοικητηρίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στη ΖΕΠ Κοζάνης.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

Μοιράσου το άρθρο: