Η εξαγωγή του κρόκου στην Κίνα για φαρμακευτική χρήση ξεκινά με την πρώτη πιλοτική αποστολή ενός κιλού,  να αναχωρεί  τις επόμενες ημέρες από τις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, μετά  από 4 χρόνια προσπαθειών, καθώς ολοκληρώνονται οι τελευταίες γραφειοκρατικές διατυπώσεις και η πρώτη παραγγελία θα φτάσει στην ασιατική χώρα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως μερικούς μήνες μετά την υπογραφή του πρωτόκολλο συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τη Γενική Διοίκηση Τελωνείων της Κίνας για την εξαγωγή του κρόκου Κοζάνης για φαρμακευτική χρήση, είναι η πρώτη παραγγελία και σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Βασίλη Μητσόπουλου σταθερή επιδίωξη είναι να αποκτήσει ο Κρόκος Κοζάνης μερίδιο αγοράς στην συγκεκριμένη χώρα. Ενώ παράλληλα κάλεσε τους παραγωγούς να δείξουν υπευθυνότητα και μεγαλύτερη προσοχή σε όλα τα στάδια της παραγωγής και διαλογής του  προϊόντος, καθότι ο Κρόκος Κοζάνης θα υπόκειται σε συνεχείς ελέγχους από τις Κινεζικές υπηρεσίες τροφίμων.

Ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο πρόγραμμα κατάρτισης καλλιέργειας κρόκου από τον ΟΑΕΔ, που ξεκίνησε για τους παραγωγούς του πολύτιμου φυτού, τονίζοντας τη τεράστια δυνατότητα  ανάπτυξης της παραγωγής και εμπορίας του κρόκου Κοζάνης

Το σεμινάριο  προέκυψε,  μετά από σχετικό αίτημα της Διοίκησης του Συνεταιρισμού,  στον Διοικητή του Οργανισμού Σπύρου Πρωτοψάλτη κατά την διάρκεια της επίσκεψης πριν μερικούς μήνες στην περιοχή.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τα πρώτα 15 άτομα τη Δευτέρα,  με την επίβλεψη των στελεχών του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Ιωαννίνων του ΟΑΕΔ, στις δομές του Συνεταιρισμού, με τα  θέματα καλλιέργειας, μεταποίησης, τυποποίησης και ενίσχυσης του κρόκου Κοζάνης, να βρίσκονται στο επίκεντρο  του σεμιναρίου όπως επεσήμανε ο  Διευθυντής του ΚΕΚ Ιωαννίνων Αργύρης  Κίρκος, που έχει και την ευθύνη της κατάρτισης των κροκοπαραγωγών.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Δέσποινα Αμαραντίδου

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: