Στους ρυθμούς των Μπουμπουσαριών η Εράτυρα, υποδέχεται την νέα χρονιά με ένα έθιμο που χάνεται στους αιώνες, το οποίο μεταφέρεται από γενιά σε γενιά στην ιστορική κωμόπολη, με τις 23 εκκλησιές, τις  σπάνιες τοιχογραφίες, τα μακεδονίτικα αρχοντικά και τον πλούτο των ανθρώπων σε μια περιοχή όπου η φιλοξενία αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό των κατοίκων της.

Το πιο παραδοσιακό και γνήσιο καρναβάλι πραγματοποιείται  της Δυτικής Μακεδονίας, με τις παρέες των μπουμπουσαριών στους δρόμους και  την  συνοδεία των χάλκινων πνευστών να αποτελούν την κορυφαία πολιτιστική και λαογραφική εκδήλωση στην ανατολή της νέας χρονιάς.

Με 25 άρματα και 10 ομάδες μεταμφιεσμένων συμμετείχαν στην παρέλαση των Μπουμπουσαριών, που έλαβε χώρα στην πλατεία της Εράτυρας Κοζάνης, χθες στις 3 μετά το μεσημέρι, όπου οι καρναβαλιστές  σατηρίζοντας την επικαιρότητα και τα κακώς κείμενα συμπαρέρυσαν ντόπιους και επισκέπτες σε ένα ατελείωτο γλέντι.

Ένα χωριό και μια περιοχή στο πόδι, με μπροστάρηδες τους νέους και τους γηραιότερους να ακολουθούν. Όλοι μαζί γλεντούν, σατιρίζουν και υποδέχονται την νέα χρονιά με κέφι  και αισιοδοξία.

Χορός και τραγούδι που ξεκινά από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και συνεχίζεται νυχθημερόν για να ολοκληρωθεί  την δεύτερη ημέρα του Χρόνου, με την παρέλαση στην πλατεία του χωριού.

Άνδρες και γυναίκες ντυμένοι με τοπικές και όχι μόνο ενδυμασίες διασκεδάζουν  μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες γεμάτοι χαρά και κέφι.

Γεμάτα τα σοκάκια και τα παραδοσιακά σπίτια της Σέλτσας όπως ονομάζεται η Εράτυρα, στον παλμό ενός εθίμου που κρατά αιώνες.

Πλήθος επισκεπτών από κάθε γωνιά της Ελλάδας, συμμετέχει στο διονυσιακού χαρακτήρα έθιμο, απολαμβάνοντας τα παραδοσιακά εδέσματα, το καλό κρασί  ξορκίζοντας το κακό υποδεχόμενοι το καλό που θα φέρει η νέα χρονιά.

Τα Μπουμπουσάρια στην Εράτυρα Κοζάνης  μια ιστορική κωμόπολη της Δυτικής Μακεδονίας αποτελούν το πρώτο καρναβάλι της χρονιάς κρατώντας τα σκήπτρα μιας μακρόχρονης παράδοσης.

Στην περιοχή για την καταγραφή των εθίμων βρίσκεται μια πολυπληθής ομάδα από το Βέλγιο, την Γαλλία, Ιταλία και την Ισπανία, συμμετέχοντας σ ένα σεμινάριο χορού, γνωρίζοντας από κοντά τα ήθη και έθιμα του τόπου.

ΕΡΤ  ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

 

 

Μοιράσου το άρθρο: