Σε έξι συνολικά σχολικές μονάδες, τέσσερις στην Κοζάνη, μία στην Πτολεμαΐδα και μία στην Καστοριά, διενεργήθηκαν rapid test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, που βρέθηκαν στα σχολεία σήμερα Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2020.

Σε ποσοστό 10% στην Κοζάνη και 25% στην Πτολεμαΐδα, οι μαθητές προσήλθαν προαιρετικά να πραγματοποιήσουν το τεστ με την έγγραφη συγκατάθεση των γονέων τους, συμμετέχοντας στην προσπάθεια των επιστημόνων που στόχο έχει την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη της διασποράς του κορονοϊού SARS–CoV-2 στη σχολική μονάδα και ακολούθως στην ευρύτερη κοινότητα.

Οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται  με τη γρήγορη μέθοδο ανίχνευσης αντιγόνου SARS–CoV-2 (rapid test),  θα συνεχιστούν έως και τις 30 Οκτωβρίου.

Στην αναγκαιότητα των ελέγχων εστίασαν, μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης, οι μαθητές του Γ΄ ΓΕΛ εκφράζοντας την ανησυχία τους κυρίως για τις οικογένειες τους και την μετάδοση του ιού στις γιαγιάδες και τους παππούδες τους. Για την αποφυγή της διασποράς προέβησαν στον έλεγχο θέλοντας να γνωρίσουν οι ίδιοι την κατάσταση τους, αλλά και για να βοηθήσουν στην έρευνα των επιστημόνων.  Στο σύνολο των 500 μαθητών 70 έκαναν το τεστ σήμερα στο εν λόγω Λύκειο, ενώ αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα για 25 μαθητές και 35 καθηγητές όπως έγινε γνωστό στην διάρκεια του ρεπορτάζ. Μερίδα μαθητών αρνήθηκαν να συμμετέχουν στον δειγματοληπτικό έλεγχο, όπως ανέφερε ο διευθυντής του Σχολείου κ. Κεχαγιάς, με απόφαση των γονιών τους.

Ωστόσο σε  Δημοτικό σχολείο του Δήμου Κοζάνης σταμάτησε ο δειγματοληπτικός έλεγχος μετά από παρέμβαση ενός γονέα, με αποτέλεσμα να σταματήσει η διαδικασία με απόφαση του εκπροσώπου του ΕΟΔΥ, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε στους 50 μαθητές που ανέμεναν στην σειρά τους για το τεστ.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

Μοιράσου το άρθρο: