Την πρόταση να ενταχθεί στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ), η λίμνη Πολυφύτου επαναφέρει η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης και ο ορνιθολόγος Δημήτρης  Μπούσμπουρας, ζητώντας να δρομολογηθεί σύντομα καθώς παραμένει ανενεργή στα συρτάρια των αρμοδίων, όπως υποστηρίζουν.

Αυτό τονίστηκε κατά την διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής γιορτής των πουλιών, σε  μια εκδήλωση που διοργάνωσε η  Οικολογική Κίνηση στη λίμνη Πολυφύτου, με θέμα την ορνιθοπανίδα της λίμνης και του Αλιάκμονα αλλά και την παρατήρηση των πουλιών.

Στη σύντομη παρουσίαση που έκανε ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Λάζαρος Τσικριτζής εστίασε στον πολύ σημαντικό και άγνωστο, όπως χαρακτήρισε φτερωτό πλούτο της τεχνητής λίμνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή σύμφωνα με τη μελέτη του ορνιθολόγου κ. Μπούσμπουρα, έχουν καταγραφεί 128 είδη πουλιών, περίπου το 1/3 των ειδών που απαντούν στην Ελλάδα.

Στο σημείο ζουν περισσότεροι από 100  αργυροπελεκάνοι σε μόνιμη βάση, καθώς επίσης μαυροπελαργοί, χρυσογέρακα, πετρίτες, αετογερακίνες, φιδαετοί,  χαλκόκοτες, μελισσοφάγοι, ερωδιοί και κορμοράνοι. Μερικά μάλιστα είδη είναι σπάνια ή απειλούνται με εξαφάνιση. Πελεκάνοι, φαλαρίδες, ερωδιοί εντυπωσίασαν τους επισκέπτες εν απουσία των εντυπωσιακών φλαμίνγκων που είχαν ήδη αναχωρήσει  τις προηγούμενες ημέρες, συνεχίζοντας το μακρύ τους ταξίδι, για ηπιότερα κλίματα.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ:Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

Μοιράσου το άρθρο: