Σε   κοινό συντονισμό και σε  ανάληψη νέων πρωτοβουλιών το επόμενο διάστημα , για την μεταλιγνιτική περίοδο  και  την φάση μετάβασης, προχωρά με συγκεκριμένες  προτάσεις η Περιφερειακή Ένωση  Δήμων (Π.Ε.Δ)  Δυτικής Μακεδονίας, η οποία στην διάρκεια ειδικής συνεδρίασης που πραγματοποίησε το πρωί στην Κοζάνη, αποφάσισε να προβεί στην σύνταξη ενός κοινού κειμένου, με βάση  την κωδικοποίηση των γενικών προτάσεων  όλων των  Δήμων της Δυτ. Μακεδονίας.

Οι  Δήμαρχοι και τα μέλη της  Διοίκησης της Π.Ε.Δ  Δυτ. Μακεδονίας, συζήτησαν  επί ώρες  τα προβλήματα που προκαλεί  η  απολιγνιτοποίηση στην περιοχή και άσκησαν έντονη κριτική στα 12 μέτρα-δράσεις  που ανακοίνωσε πρόσφατα η Κυβέρνηση σε ημερίδα στην   Πτολεμαϊδα, τα οποία χαρακτηρίστηκαν «γενικόλογα»  και «ανεπαρκή». Με δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων και Δήμαρχος  Φλώρινας  Βασίλης Γιαννάκης, ζήτησε εκ μέρους όλων, για μία ακόμη φορά,    την «παράταση» του χρόνου λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και μετά το 2023, γιατί  όπως  υπογράμμισε «δεν επαρκεί ο χρόνος για να αλλάξει αναπτυξιακό μοντέλο η περιοχή και να βρει τα παραγωγικά ισοδύναμα που θα αντισταθμίσουν τις απώλειες των χιλιάδων χαμένων θέσεων εργασίας και της οικονομικής απομείωσης της Δυτ. Μακεδονίας».

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ και Δήμαρχος  Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης, τόνισε  ότι το επόμενο βήμα θα είναι η συνάντηση με τον Περιφερειάρχη και άλλους θεσμικούς φορείς για τον ενιαίο συντονισμό και δράση της  Δυτ. Μακεδονίας  στην επικείμενη απολιγνιτοποίηση και φάση μετάβασης,  ενώ ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας  επεσήμανε ότι «πρέπει να προκύψουν πρώτα τα διάδοχα σχήματα αντικατάστασης και μετά να προχωρήσει το κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ» . Ιδιαίτερα χαρακτηριστική ήταν η πρόταση του Δημάρχου Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά ,για συνάντηση της Π.Ε.Δ  και του Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας με τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς , προσθέτοντας ότι «πρέπει να εξετασθεί και η προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια , για την απολιγνιτοποίηση και την διαδικασία που ακολουθείται».

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Π.Ε.Δ  Δυτ. Μακεδονίας για την απολιγνιτοποίηση, προγραμματίζεται και η  παρουσία Δημάρχων στις Βρυξέλλες στις αρχές Απριλίου, όπου προβλέπεται μεταξύ άλλων και η συνάντηση –συζήτηση με τους Έλληνες  Ευρωβουλευτές, τους οποίους θα ενημερώσουν, αλλά και θα ζητήσουν την στήριξη και συνδρομή τους, σε σειρά σημαντικών θεμάτων της περιοχής.

 ΕΡΤ  ΚΟΖΑΝΗΣ-Σύνταξη: Αντώνης Μαυρίδης

Μοιράσου το άρθρο: