Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη το συνέδριο με θέμα «Φυσικό Αέριο και Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο» στο αμφιθέατρο του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος. Στην εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και το «Ενεργειακό Βήμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης», αναλυθήκαν θέματα που σχετίζονται με την αγορά του φυσικού αερίου στην νοτιοανατολική Ευρώπη, το θεσμικό πλαίσιο, την απελευθέρωση της αγοράς, την τιμολογιακή πολιτική, τις νέες τεχνολογίες καθώς και διάφορα τεχνικά ζητήματα.

Την εκδήλωση συντόνισαν ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Ενεργειακού Βήματος, καθηγητής κ. Αθ. Καΐσης και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ και Γενικός Γραμματέας του Ενεργειακού Βήματος, κ. Λεωνίδας Μπακούρας.Στην έναρξη, παρουσίασαν εξ υπαρχής τις θεματικές ενότητες του συνεδρίου και ο καθηγητής κ. Αθ. Καΐσης μετέφερε το χαιρετισμό του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας καθηγητή κ. Κ. Γραμμένου. Στη συνέχεια, ο καθηγητής κ. Αθ. Καΐσης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επιτυχία της εκδήλωσης και τόνισε ότι «Η εν λόγω εκδήλωση απευθύνεται στους ανθρώπους της πράξης. Η ευρύτερη περιοχή εξαιτίας της γεωστρατηγικής θέσης, της οικονομίας και των ανθρώπων της, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή ευκαιρία που δίνεται μέσω της κατασκευή του TAP και του IGB καθώς και στην ώθηση που δίνουν οι επενδύσεις στην αγορά.
Στη συνέχεια, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ και Γενικός Γραμματέας του Ενεργειακού Βήματος κύριος Λεωνίδας Μπακούρας, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της υλοποίησης κομβικών έργων, νέων υποδομών και την επιτυχή 15ετή πορεία των εταιρειών ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και ΕΠΑ Θεσσαλίας καθώς και για μελλοντικές επενδύσεις στις περιοχές αδείας και για τη χρήση CNG.
Οι εργασίες του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία, με συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων, ακαδημαϊκών, στελεχών στον τομέα της ενέργειας και φοιτητών όπου αναπτύχθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στην αγορά του φυσικού αερίου σε επίπεδο υποδομών και αναπτυξιακών έργων αλλά και θέματα που αφορούν την απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς.
Χαιρετισμό απέστειλαν, ο υπουργός Περιβάλλοντος κ Ενέργειας κύριος Πάνος Σκουρλέτης, ο Αντιπρόεδρος της Ρ.Α.Ε. κύριος Σωτήρης Μανωλκίδης, καθώς και ο τέως Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κύριος Ασημάκης Παπαγεωργίου.
Επίσης παρευρέθηκαν, ο τέως υπουργός και βουλευτής Θεσσαλονίκης κύριος Σταύρος Καλαφάτης, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κύριος Θεοφάνης Παππάς αντιπεριφερειάρχης, η εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κυρία Άννα Αγγελίδου, ο κύριος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη και ο κύριος Λάζαρος Κυρίζογλου – Πρόεδρος ΠΕΔΚΜ, Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης.
Επίσης παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΠΑ Θεσσαλίας Α.Ε. Δρ. Ανανίας Τομπουλίδης, ο κ. Νικόλαος Μουσιόπουλος, Αντιπρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής ΔΙΠΑΕ, καθώς και ο Διευθυντής των ΕΛ.ΠΕ. κ. Γεώργιος Ζαγκλιβερινός.
Από το συνέδριο εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα ενώ παράλληλα αναμένεται εντός του έτους 2016 να ξεκινήσει και η έναρξη κατασκευής του ελληνικού τμήματος του αγωγού TAP, όπως ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής του διαδριατικού αγωγού φυσικού αερίου αγωγού στην Ελλάδα, κύριο Ρίκαρντ Σκούφια, που θα ενισχύσει σημαντικά το ρόλο της Ελλάδας στον τομέα της αγοράς του φυσικού αερίου, με συνεισφορά στην Εθνική Οικονομία, με τόνωση της τοπικής οικονομίας και με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Παράλληλα και με τον ίδιο στόχο αναμένεται και η έναρξη των εργασιών του διασυνδετηρίου αγωγού IGB, η αναβάθμιση της εγκατάστασης υγροποιημένου φυσικού αερίου ( LNG ) στη Ρεβυθούσα και η δημιουργία σταθμού στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Ο Ελληνοαμερικάνος γερουσιαστής του RhodeIslandState κος Λεωνίδας Ραπτάκης απηύθυνε χαιρετισμό και επισήμανε ότι η ανάπτυξη ενός «Fast-Track TAP» θα επιφέρει σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές στην περιοχή, ενώ ανέπτυξε την ευκαιρία που δημιουργείται για τη μεταφορά φθηνού σχιστολιθικού φυσικού αερίου και τα παραδείγματα που εφαρμόζονται στις ΗΠΑ αναφορικά με τις υποδομές και τις επενδύσεις.

EPA THESSALIASΤη σημαντικότητα των αναπτυξιακών έργων στο επόμενο διάστημα εξήρε και ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς όπου τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως κόμβος διαπραγμάτευσης του φυσικού αερίου, ενώ αναφέρθηκε στις προοπτικές της ενεργειακής σκηνής, στη δημιουργία ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος, στην 2η αναβάθμιση του Τερματικού σταθμού ΥΦΑ της Ρεβυθούσας, στο ρόλο του ΥΦΑ στο εθνικό σύστημα φυσικού αερίου και στις πρωτοβουλίες ανάπτυξης SmallScaleLNG.
Τις εμπειρίες, τις δράσεις και τους στόχους της ένωσης εταιρειών Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας παρουσίασε ο πρόεδρος κύριος MartinBoyadjiev.
Στη συνέχεια οι διαδικασίες του συνεδρίου συνεχίσθηκαν σε θέματα απελευθέρωσης της αγοράς και επενδύσεων σε θέματα υποδομών και προοπτικές στην Ν.Ε. Ευρώπη με τις ομιλίες των κυρίων GioacchinoCosta, αντιπροέδρου της Eni, ο οποίος μετέφερε το Ιταλικό παράδειγμα αναφορικά με τις επενδύσεις για που πραγματοποιήθηκαν για την κατασκευή των δικτύων, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ώστε να έχει επιτευχθεί σήμερα η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.
Εκ μέρους της ΔΕΠΑ ο αντιπρόεδρος κ.ς Δημήτριος Δημητριάδης , παρουσίασε τους στόχους για επεκτάσεις δικτύου σε νέες περιοχές, τα πλάνα και τα έργα των επόμενων ετών.
Ο κ. Αλέξανδρος Λαγάκος, πρόεδρος του GreekEnergyForum παρουσίασε τις δράσεις του Forum αλλά και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας εύρυθμης αγοράς.
Κατά την έναρξη του δεύτερου μέρους του συνεδρίου,ο καθηγητής κ. Αθ. Καΐσης αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο που διέπει την αγορά και στην απόσχιση των εταιρειών.Για τις ρυθμιστικές, νομικές, οικονομικές και τεχνολογικές πτυχές της Ελληνικής αγοράς ανέπτυξαν τις θέσεις τους, οι κύριοι Δρ. Θεόδωρος Πανάγος, Δικηγόρος, καθηγητής σε θέματα δικαίου ενέργειας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, που ανέλυσε την αγορά, τη νομοθεσία καθώς και την επόμενη ημέρα με το ρόλο των διαχειριστών των δικτύων διανομής, ο Γεώργιος Παλαιολόγος Διευθυντής Πωλήσεων της ΕΠΑ Αττικής, ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία της εταιρείας τα τελευταία χρόνια, στην ανάπτυξη του δικτύου, στη συμβολή του προγράμματος επιδότησης, αλλά και στη συμμόρφωση με τη νομοθεσία αναφορικά με την απελευθέρωση της αγοράς, καθώς και ο κύριος FedericoRegola, Γενικός Διευθυντής των ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, που αναφέρθηκε στη διείσδυση του φυσικού αερίου στις περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας, στην ανάπτυξη του δικτύου μέσω των σημαντικών επενδύσεων που πραγματοποιούνται, αλλά και στην απελευθέρωση της αγοράς.
Εκ μέρους της M&MGASA.E., ο διευθύνων σύμβουλος κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος αναφέρθηκε στην αγορά του φυσικού αερίου και του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη καθώς και στη δραστηριότητα εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου από την εταιρεία.
Στο τέλος του συνεδρίου ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και του κοινού, στην οποία αναλύθηκαν και διαπραγματεύτηκαν τα αποτελέσματα του συνεδρίου.

Μοιράσου το άρθρο: