Για την προοπτική εγκατάστασης αιολικών πάρκων στον Ασπροπόταμο, για τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται και για την αποκαλούμενη «πράσινη ενέργεια» μίλησε σήμερα στην εκπομπή «Θεσσαλικό Περισκόπιο» το μέλος του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την προστασία του Ασπροποτάμου κ. Γιώργος Πολύσης.

Ο ίδιος αποσαφήνισε ότι παρότι η χώρα έχει πιάσει τους στόχους που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την πράσινη ενέργεια, δηλαδή τα 7000 μεγαβάτ, εντούτοις αν όλες οι εταιρίες που «συνωστίζονται» αδειοδοτηθούν, τότε θα φτάσουμε τα 24000 μεγαβάτ.

Ειδικά για τον Ασπροπόταμο, ο κ. Πολύσης τόνισε ότι επιχειρείται να εγκατασταθούν 300 ανεμογεννήτριες, σε όλη σχεδόν την κορυφογραμμή. Αυτό σημαίνει, όπως είπε, τεράστιες επιπτώσεις για το περιβάλλον, καθώς θα διανοιγούν δρόμοι, 50.000 χιλιομέτρων στα βουνά μας, για να περάσουν τα μηχανήματα, ενώ η βάση κάθε μίας ανεμογεννήτριας θα έχει 700 κυβικά τσιμέντο, όσο δηλαδή μία πολυκατοικία.

Επίσης, τόνισε ότι η τιμή της κιλοβατώρας θα διπλασιαστεί με το κόστος να μετακυλύεται στους καταναλωτές, πρόσθεσε ότι αυτές οι εταιρίες που επιχειρούν ανάλογες επενδύσεις δεν παίρνουν κανένα απολύτως επιχειρηματικό ρίσκο, καθώς θα έχουν απευθείας κέρδος μέσω της ΔΕΗ και στάθηκε στον μύθο των νέων θέσεων εργασίας. Τέλος σημείωσε ότι, αυτές οι επενδύσεις δεν αποδίδουν ενεργειακά, (ο ΑΔΜΗΕ εκτιμά ότι το 10% μόλις θα μπαίνει στο σύστημα της παραγόμενης ενέργειας), ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να καταστραφούν τα βουνά και το περιβάλλον και ότι θα έχουν σαφείς επιπτώσεις στην οικονομία και τον τουρισμό της περιοχής της Θεσσαλίας, καθώς εκτός από τον Ασπροπόταμο επιχειρείται και η επένδυση στα Άγραφα, με ανάλογες αντιδράσεις από τους κατοίκους και τους φορείς της Καρδίτσας και της Αιτωλοακαρνανίας.  

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ

 

 

Μοιράσου το άρθρο: