Το 6ο ΓΕΛ Λάρισας και η θεατρική περιβαλλοντική ομάδα μαθητών Α’ και Β’ Λυκείου θα παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση CSI ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΑΤΣΙΓΡΑ στο αμφιθέατρο 6ου ΓΕΛ Λάρισας (1ης Μεραρχίας και Καραολή-Δημητρίου 1, Λάρισα), απόψε Τρίτη, 18/6/2019, στις 8:00 μ.μ.

Το θεατρικό έργο συμπεριλαμβάνει Τέχνη, Φυσικές Επιστήμες και Πρόσβαση στην Αναπηρία
Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της αποχαιρετιστήριας γιορτής του 6ου ΓΕΛ Λάρισας. Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει το καθιερωμένο αποχαιρετιστήριο πάρτι του σχολείου.
Η δημιουργία του θεατρικού έγινε με την ευκαιρία της συμμετοχής του σχολείου στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ KA229 HITMOB-4R με θέμα την πρόσβαση στην αναπηρία και τη δράση του ως σχολείου OSOS (Open School for Open Societies). Το έργο βασίζεται σε μία ιδέα του Δημήτρη Νάκου, υπεύθυνου του ΕΚΦΕ Λάρισας, και αφορά ένα σενάριο CSI που βασίζεται στην Εγκληματολογική Έρευνα, με συνοδεία πειραμάτων, Συγγραφείς του έργου είναι δύο μαθήτριες, η Βασιλική Καρατσόλη και η Βασιλική Τσαλέρα. Όλη η ομάδα των μαθητών συμμετείχε στην σχετική επιστημονική έρευνα, ώστε να εμπεδώσουν σχετικά θέματα των Φυσικών Επιστημών. Οι μαθητές συνέθεσαν πρωτότυπη μουσική και τραγούδια και δημιούργησαν δύο σχετικές χορογραφίες.
Στο τελικό τέχνημα η βασική ήρωας-ντετέκτιβ με κινητική αναπηρία, χρησιμοποιώντας εγκληματολογική έρευνα, ανακαλύπτει στοιχεία για τον ένοχο, τα οποία δεν αποκαλύπτονται, αλλά καλούνται οι θεατές-μαθητές να τα ανακαλύψουν μέσω πειραμάτων ή/και γρίφων. Παράλληλα σε βίντεο παρουσιάζονται επιστημονικά στοιχεία και γίνεται μετάφραση του έργου στη νοηματική. Το πρόγραμμα και οι οδηγίες των πειραμάτων γράφτηκαν και σε σύστημα Braille. Στους γρίφους, προκειμένου να βρεθεί ο ένοχος, υπήρξαν και απτικοί, γευστικοί και οσφρητικοί γρίφοι .
Με το θέμα του έργου “CSI στην Πινακοθήκη Κατσίγρα” έγινε προσπάθεια να στραφεί η προσοχή του κοινού, αλλά και των μαθητών, σε ένα χώρο της πόλης μας, κοντά στο 6ο ΓΕΛ Λάρισας που μας τιμά με την αρτιότητα και προσφορά του στην τοπική κοινωνία. Εξάλλου, μια κλοπή έργου από την πινακοθήκη Κατσίγρα είχε γίνει το 2016 και είναι ακόμη ανεξιχνίαστη, οπότε το έργο αποκτά και ενεργό παρεμβατικό χαρακτήρα ως προς την πόλη μας.
Το έργο παρουσιάστηκε στις 6 Μαρτίου στην Ελληνογερμανική Σχολή στην Αθήνα κατά το διαγωνισμό “Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το θέατρο”, Τιμήθηκε με 3 βραβεία (βραβείο προώθησης, σκηνικών και ειδικό βραβείο για το κοινωνικό του μήνυμα σχετικά με την πρόσβαση στην αναπηρία). Παρουσιάστηκε επίσης στις 19 Απριλίου στο Αμφιθέατρο της Κλινικής Κατσίγρα για την εκδήλωση Σχολείο ανοιχτό στην Κοινωνία.
Τα σκηνικά επιμελήθηκε ο καθηγητής καλλιτεχνικών Ιωάννης Ντάκος σε συνεργασία με τους μαθητές, τα χορευτικά η καθηγήτρια φυσικής αγωγής Ελπινίκη Διαμαντά, τη φιλολογική επιμέλεια η φιλόλογος Ελένη Ονουφριάδου και την παραγωγή, η καθηγήτρια Φυσικής Χρύσα Βελησσαρίου.
Ευχαριστούμε την διευθύντριά μας κ. Ευθυμία Αργυρακούλη για την υποστήριξη και τον κ. Δημήτρη Νάκο, υπεύθυνο του ΕΚΦΕ Λάρισας για την αρχική ιδέα, τις παρατηρήσεις και την οργάνωση των πειραμάτων τύπου CSI. Ευχαριστούμε επίσης την Κατερίνα Κατσιάνα εργοθεραπεύτρια στο ειδικό σχολείο Νεάπολης Λάρισας, που μας βοήθησε ποικιλοτρόπως με την πρόσβαση στην Αναπηρία, καθώς και την Χριστίνα Νοτοπούλου, δασκάλα ειδικής αγωγής, που έκανε τη μετάφραση στη Νοηματική.

Μοιράσου το άρθρο: