Δικαιοσύνη, κοινωνία και μία υπόθεση δολοφονίας που συγκλόνισε μία γενιά

«Όταν η κοινωνία είναι απούσα τότε το δικαστήριο δεν ακούει την οργή της», είπε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος κ. Κώστας Παπαδάκης σχολιάζοντας την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας για Κορκονέα – Σαραλιώτη.

Ο γνωστός δικηγόρος επεσήμανε ότι ούτε ο συνήγορος υπεράσπισης του Κορκονέα δεν πίστευε ότι θα γίνεται δεκτό από το δικαστήριο το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, καθώς επρόκειτο για δημόσιο λειτουργό και συγκεκριμένα αστυνομικό οπότε είναι αυτονόητο ότι θα τηρούσε το νόμο. Πέραν αυτού, επεσήμανε ότι η συγκυρία ήταν ευνοϊκή για μία τέτοια απόφαση και δήλωσε ότι από τη στιγμή που ο νόμος ορίζει πολύ μεγάλο εύρος ποινών (από 10 χρόνια έως ισόβια) για την ανθρωποκτονία, τότε δεδομένου του μη νομοθετικού ελέγχου της Δικαιοσύνης μπορεί να ληφθεί παρόμοια απόφαση.
Δικαιοσύνη, κοινωνία και μία υπόθεση δολοφονίας που συγκλόνισε μία γενιά
Αναρωτήθηκε επίσης που βρισκόταν η κοινωνία που το 2008, όταν ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος δολοφονήθηκε είχε βγει στους δρόμους. «Όταν το δικαστήριο δεν ακούει την οργή της κοινωνίας, διότι η τελευταία απουσιάζει, τότε η Δικαιοσύνη νιώθει ότι μπορεί να λάβει την όποια απόφαση», σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας και ο ίδιος από την πλευρά του για προδιαγεγραμμένη και μεθοδευμένη απόφαση.

Στο μεταξύ, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας έσπασε τα ισόβια για τον Επαμεινώνδα Κορκονέα, παρότι τον κήρυξε ομόφωνα ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 13 ετών και κήρυξε αθώο τον Σαραλιώτη.

Έντεκα χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που σημάδεψε μία ολόκληρη γενιά η υπόθεση έκλεισε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο το μεσημέρι της Δευτέρας. Για ντροπιαστική απόφαση έκανε λόγο η πολιτική αγωγή, που ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αίτηση αναίρεσης της απόφασης στον Άρειο Πάγο. Επίσης, τόσο ο κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος και η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου μίλησαν για προδιαγεγραμμένη απόφαση μετά τις τελευταίες αναβολές από την πλευρά του δικαστηρίου. «Η απόφασή σας αυτή οπλίζει το χέρι του επόμενου Κορκονέα», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Κωνσταντοπούλου.
Δικαιοσύνη, κοινωνία και μία υπόθεση δολοφονίας που συγκλόνισε μία γενιά
Αναλυτικά το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας ανακοίνωσε μετά τις 2 το μεσημέρι την απόφαση επί της κατηγορίας. Έτσι, σύμφωνα με την Πρόεδρο της έδρας, το δικαστήριο κήρυξε ομόφωνα ένοχο τον Επαμεινώνδα Κορκονέα για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο. Του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και του επέβαλλε ποινή κάθειρξης 13 χρόνια. Δεδομένου ότι έχει ήδη 11 χρόνια στη φυλακή, το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον συνήγορό του, θα καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης.

Η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2016, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας. Τον Δεκέμβριο του 2016 όταν και συνεχίστηκε εξ αναβολής η εκδίκαση, λόγω του θανάτου του πατέρα του Γρηγορόπουλου και αφού η πρόεδρος της έδρας είχε αναγνώσει τις κατηγορίες ο Κορκονέας είχε δηλώσει ενώπιον του δικαστηρίου «δεν έχω να ζητήσω συγνώμη από κανένα 15χρονο».

Στην χθεσινή διαδικασία ο συνήγορος υπεράσπισής του Κορκονέα στο πλαίσιο της τοποθέτησής του για τα ελαφρυντικά επί της ποινής ζήτησε από το Δικαστήριο να αναγνωρίσει τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου, λέγοντας ότι ήταν καλός οικογενειάρχης, βαθιά θρησκευόμενος και είχε καλή συμπεριφορά στους κρατούμενους. Ήταν αυτό το ελαφρυντικό που του αναγνωρίστηκε τελικά, παρότι νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι ο Κορκονέας ήταν αστυνομικός και συνεπώς, ο πρότερος σύννομος βίος ήταν αυτονόητος. Επίσης, ο κ. Ανδρούλας ζήτησε να του αναγνωριστεί, το ελαφρυντικό της μακράς διάρκειας της δίκης, της καλής διαγωγής στη φυλακή, της μεταμέλειας ( την πρώτη στιγμή όπως είπε ο κ. Ανδρούλας ζήτησε συγνώμη), ενώ προκάλεσε αντιδράσεις όταν ζήτησε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος. Αυτή η δήλωση προκάλεσε την οργή και της πολιτικής αγωγής. Ο κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος μίλησε για ύβρη, για δεύτερη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και για τυμβωρυχλία, χαρακτηρίζοντας τον ίδιο τον συνήγορο υπεράσπισης ως τυμβωρύχο. Έτσι, μετά από 60 και πλέον συνεδριάσεις αυτά τα τρία χρόνια, όσο κράτησε δηλαδή η δίκη σε δεύτερο βαθμό ο Κορκονέας χαρακτηρίστηκε ομόφωνα, από δικαστές και ενόρκους δηλαδή, ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο και επίσης ομόφωνα του επιβλήθηκε ποινή 13 ετών, ενώ ο Σαραλιώτης αθωώθηκε.

Πρωτόδικα, το Μικτό Ορκωτό δικαστήριο της Άμφισσας μετά από 84 συνεδριάσεις είχε χαρακτηρίσει ένοχο των Κορκονέα για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δολο και του είχε επιβάλλει ισόβια χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό και είχε καταδικάσει σε 10ετή κάθειρξη τον Σαραλιώτη για συνέργεια στη δολοφονία του Γρηγορόπουλου

Να σημειώσουμε ότι ο κ. Ανδρούλας ήταν διορισμένος συνήγορος υπεράσπισης μετά την απομάκρυνση του κ. Κούγια από την υπεράσπιση του Κορκονέα. Ο κ. Κούγιας είχε απομακρυνθεί από την υπόθεση μετά την αρχική δήλωση του πρώην ειδικού φρουρού στο Εφετείο, ότι δεν έχει να ζητήσει συγνώμη από κανένα δεκαπεντάχρονο. Σε πρώτο βαθμό η δίκη ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2010 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2011. Στο μεταξύ το 2012 ο Σαραλιώτης βρέθηκε εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους.

Για προειλημμένη απόφαση και μεθοδεύσεις έκανε λόγο η πολιτική αγωγή, κυρίως εκ των αναβολών που σημειώθηκαν προεξαρχούσης της τελευταίας αναβολής στις 19 Ιουνίου, οπότε και επρόκειτο να ανακοινωθεί η απόφαση. Τότε ο συνήγορος υπεράσπισης του Κορκονέα είχε επικαλεστεί ασθένεια και το δικαστήριο ειδοποιήθηκε από συνάδελφό του ο οποίος προσκόμισε ένα χαρτί από το νοσοκομείο Λαμίας. Η ασθένεια, δήλωσε η πολιτική αγωγή δεν πιστοποιήθηκε ποτέ, ενώ η αναβολή, όπως εκτιμούν δόθηκε ώστε οι ποινές να επιβληθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου.

Ισχυρή ήταν η παρουσία της αστυνομικής δύναμης χθες μέσα και γύρω από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο, ενώ αρκετοί πολίτες, μέλη συλλογικοτήτων, κινημάτων παρακολούθησαν την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς τη ντροπιαστική. Τέλος, η συνήγορος Πολιτικής Αγωγής μετά την ανακοίνωση και της ποινής απευθυνόμενη στο Δικαστήριο δήλωσε ότι με την απόφαση αυτή «οπλίζει το χέρι του επόμενου Κορκονέα».

Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος δολοφονήθηκε τον Δεκέμβριο του 2008, στη διασταύρωση των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου. Είχε βγει για να γιορτάσει τον φίλο του, Νίκο Ρωμανό, στα χέρια του οποίου ξεψύχησε από τη σφαίρα του τότε ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα. Σύμφωνα με τους συνηγόρους της οικογένειας του Αλέξανδρου από τις τοξικολογικές εξετάσεις το παιδί είχε φάει σάντουιτς και είχε πιει λεμονάδα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος