ΕΛΟΔΙ: Να ενταχθούν όλοι οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη στις ευπαθείς ομάδες

Στα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί στους ανθρώπους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη σε σχέση με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την πανδημία αναφέρθηκε σήμερα στο «Θεσσαλικό Περισκόπιο» στην ΕΡΤ ο νομικός, μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ) κ. Δημήτρης Καπερδανάκης.ΕΛΟΔΙ: Να ενταχθούν όλοι οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη στις ευπαθείς ομάδες

Με βάση τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δόθηκε η δυνατότητα σε ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να κάνουν χρήση της ειδικής άδειας, όσο καιρό ισχύουν τα έκτακτα μέτρα. Στις 18 Μαρτίου με Κοινή Υπουργική Απόφαση προσδιορίστηκε ότι στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν μόνο όσοι έχουν αρρύθμιστο διαβήτη.

Σε αυτή τη διαφορά «ρυθμισμένου και αρρύθμιστου» σακχαρώδη διαβήτη στάθηκε ο κ. Καπερδανάκης, εξηγώντας ότι επί της ουσίας, η διαφορά δεν υφίσταται, είναι μία έννοια που ουδείς μπορεί να κατανοήσει, καθώς ένας ρυθμισμένος διαβήτης σε έναν πάσχοντα μπορεί πολύ εύκολα και για οποιαδήποτε αιτία (άγχος, παράλειψη ενός γεύματος, στρες) να απορυθμιστεί το σάκχαρο στο αίμα.

ΕΛΟΔΙ: Να ενταχθούν όλοι οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη στις ευπαθείς ομάδεςΜάλιστα, ο ίδιος επικαλέστηκε την εμπειρία των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών και της Αμερικής, όπου έχουν ενταχθεί άπαντες οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη στις ευπαθείς ομάδες. «Γνωρίζουμε – είπε χαρακτηριστικά –  και ως γενικότερη σύσταση από Διεθνή Ομοσπονδία για τον Διαβήτη αλλά και από το Ευρωπαϊκό Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων καθώς και από το αντίστοιχο Αμερικάνικο, ότι όλοι οι άνθρωποι ανεξάρτητα από τον τύπο του διαβήτη, το προφίλ της ρύθμισης, την ύπαρξη ή μη επιπλοκών, ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, διότι υπάρχει κίνδυνος να νοσήσουν σοβαρότερα».

Σημείωσε επίσης ότι η Ελληνική Ομοσπονδία έχει αποστείλει δύο επιστολές στον ΕΟΔΥ, προκειμένου να συμπεριληφθούν όλα τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη στις ευπαθείς ομάδες, υπογραμμίζοντας ότι με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τον νέο αυτό ιό, προκύπτει ότι αρκετοί από όσους κόλλησαν είχαν διαβήτη ως υποκείμενο νόσημα και μάλιστα κάποιοι εξ αυτών κατέληξαν.

Την περίοδο αυτή δε οι ανάγκες σε ινσουλίνη ή και φάρμακα είναι πολύ μεγαλύτερες.

Πάντως, υποστήριξε ότι δεν παρατηρείται έλλειψη σε ισνουλίνη ή άλλα φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη και ενημέρωσε για την δυνατότητα που έχει δοθεί εκτέλεσης άϋλων συνταγών με μία απλή διαδικασία μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ:

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος