Επιστολή Διαμαρτυρίας από το Οικονομικό Επιμελητήριο

Επιστολή στους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας απέστειλαν τα μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου σχετικά με την επιλεξιμότητα των ΚΑΔ, είτε αυτοί έχουν δηλωθεί ως κύριοι είτε έχουν δηλωθεί ως δευτερεύοντες στην κατάσταση των επιχειρήσεων που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού σύμφωνα με την Π.Ν.Π. αλλά και την ένταξη σε αυτήν των επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων οικονομολόγων, λογιστών, φοροτεχνικών και μελετητών μελών του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Στην ΕΡΤ Λάρισας μίλησε σήμερα ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Ηλίας Κοτσιμπογεώργος, επισημαίνοντας ότι οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομική ανάπτυξη διαρκώς μεταβάλλονται προς το χειρότερο. « Ήδη, οι τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – σημείωσε – πιθανολογούν ότι η Ευρωπαϊκή Οικονομία θα γνωρίσει ύφεση κατά το τρέχον έτος, ενώ ορισμένοι οίκοι εκτιμούν ότι οι συνέπειες της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία μπορεί να είναι ακόμη πιο σοβαρές από αυτές της κρίσης, που ξεκίνησε με τη Leaman Brothers. Οι αρνητικές συνέπειες προέρχονται τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και από την πλευρά της ζήτησης. Ένας από τους τρόπους που η κυβέρνηση έχει επιλέξει, είναι αυτός της μεθόδου των ενέσεων ρευστότητας στην αγορά, χρηματοδοτώντας απευθείας τη ζήτηση για να στηρίξει με την σειρά της την προσφορά».

Επιστολή Διαμαρτυρίας από το Οικονομικό ΕπιμελητήριοΑναλυτικά, στην επιστολή που απέστειλαν στα αρμόδια υπουργεία, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

«Αρχικά προβλέφθηκε η στήριξη των εργαζομένων των επιχειρήσεων, οι οποίες διέκοψαν υποχρεωτικά τη λειτουργίας τους (επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, εκπαιδευτήρια, καταστήματα λιανικής κ.α.), προκειμένου ν’ αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊου, και εν συνεχεία, η στήριξη μίας σειράς επιχειρήσεων κλάδων που «πλήττονται» από την εξάπλωση, όπως αυτές αναφέρονται στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, οι οποίες έχουν δικαίωμα επιλογής ένταξης στα μέτρα στήριξης. Προϋπόθεση για την οικονομική στήριξη και στις δύο κατηγορίες των επιχειρήσεων είναι να έχουν δηλώσει ως κύρια δραστηριότητα συγκεκριμένο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο της Π.Ν.Π. και μάλιστα έως 20/3/2020.

Ο διαχωρισμός του κυρίου ΚΑΔ, ο οποίος μάλιστα θα έπρεπε να είχε δηλωθεί έως 20/3/20 από τους δευτερεύοντες ΚΑΔ μίας επιχείρησης και η ένταξη στα μέτρα στήριξης μόνο των κυρίων ΚΑΔ είναι άδικος, συνιστά άνιση μεταχείριση και δε συνάδει με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, δεδομένων ότι :

–              δεν υπάρχει έως σήμερα πρόβλεψη για διπλούς ή πολλαπλούς κύριους ΚΑΔ στις επιχειρήσεις και

–              δεν υπάρχει υποχρέωση αλλαγής του κύριου ΚΑΔ μίας επιχείρησης κάθε φορά που αυτή μεταβάλλει την επαγγελματική της δραστηριότητά, ώστε συνήθως στις περιπτώσεις μεταβολής της δραστηριότητας μίας επιχείρησης, στην πράξη απλώς προστίθεται ως δευτερεύων ένας επιπλέον ΚΑΔ, ο οποίος μάλιστα αποφέρει και τα περισσότερα έσοδα.

Συνεπώς, μ’ αυτόν τον τρόπο, αποκλείονται από τη στήριξη και τα μέτρα ενίσχυσης επιχειρήσεις που πραγματικά πλήττονται, επειδή έχουν δηλώσει ως δευτερεύων ΚΑΔ κάποιον από τους αναγραφόμενους στην ΠΝΠ, ενώ επιπλέον μετακυλύονται στους ήδη επιβαρυμένους λογιστές και φοροτεχνικούς ευθύνες που δεν τους αναλογούν, ευρισκόμενοι υπόλογοι απέναντι στους πελάτες τους, σε περίπτωση που δεν έχουν δηλώσει ως κύριο ΚΑΔ μίας επιχείρησης έναν από τους συμπεριλαμβανόμενους στην ΠΝΠ.

Περαιτέρω, οφείλετε να λάβετε σοβαρά υπόψη Σας ότι τα μέλη μας, οικονομολόγοι, λογιστές, φοροτεχνικοί και μελετητές θα αναλάβουν από εδώ και στο εξής όλο το διοικητικό κόστος της διοχέτευσης της ρευστότητας στις επιχειρήσεις με κίνδυνο της ζωής τους και των συνεργατών τους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ, λοιπόν, άμεσα τη διόρθωση της ΠΝΠ και την εισαγωγή όλων των ελευθέρων επαγγελματιών των κλάδων μας που πλήττονται και ειδικότερα την εισαγωγή των δευτεροβάθμιων Κ.Α.Δ. 69.20 (δραστηριότητες λογιστικής, παροχή φορολογικών συμβουλών κλπ) και 70.22. (δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών), αν όχι την πλήρη κατάργηση των ΚΑΔ ως κριτήριου επιλεξιμότητας, δεδομένου ότι αργά ή γρήγορα δεν θα υπάρχει επιχείρηση που δεν θα επηρεαστεί αρνητικά από την παρούσα κατάσταση και την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Βρισκόμαστε αυτή την στιγμή, όπως παραδέχτηκε και ο πρωθυπουργός, σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό, υπερασπίζοντας τη δημόσια υγεία με μαχητές στην 1η γραμμή το υγειονομικό προσωπικό της χώρας, πλην όμως στην πίσω γραμμή στηρίζουμε όλοι οι υπόλοιποι, ο καθένας με το μερίδιο που του αναλογεί και ειδικά στα μέλη μας αναλογεί πολύ μεγάλο μερίδιο. Ας μην ξεχνάμε ότι οι λογιστές έχουν μετατραπεί σε «εισπρακτικό όργανο» του Κράτους και στη δύσκολη αυτή συγκυρία συνεχίζουν με κίνδυνο της υγείας μας να αποδίδουν τις φορολογικές υποχρεώσεις των πελατών τους, προσφέροντας χρήματα στα ταμεία του Κράτους, που ειδικά στις μέρες μας τα έχει τόσο ανάγκη.»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος