Εξηγήσεις γιατί δεν δίνονται ακόμη αναλυτικά οι έως τώρα μετρήσεις αιωρούμενων σωματιδίων από το σταθμό Λάρισας ζητά ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, ζητώντας παράλληλα να ενημερωθεί για τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει το Υπουργείο για τη βελτίωση της παρακολούθησης της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα στη Θεσσαλική πρωτεύουσα.

Αναλυτικότερα, σε ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή ο κ. Κόκκαλης προς τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Η αέρια ρύπανση στην πόλη της Λάρισας αποτελεί υπαρκτό πρόβλημα, σύμφωνα με τα στοιχεία του σταθμού μετρήσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου τα αιωρούμενα μικροσωματίδια PM10 στην πόλη μας τις τελευταίες εβδομάδες είναι πάνω από το επιτρεπτό όριο σε συνδυασμό με την σχετική άπνοια στην περιοχή.

Ανοίγοντας το μεγάλο ζήτημα της αέριας ρύπανσης, ο κόσμος διαμαρτύρεται, διότι καθημερινά εισπνέουμε άκρως επικίνδυνο για την υγεία μας ρυπασμένο αέρα. Οι συγκεντρώσεις σωματιδίων αυξάνονται μετά τις 5μμ και γενικά μεγιστοποιούνται γύρω στις 11μμ. Συγκεκριμένα και με την καύση τζακιών που φέρουν τεράστιο βάρος, οι μετρήσεις δείχνουν έως και 165mg/m3 αιωρουμένων μικροσωματιδίων PM10, όταν το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο είναι τα 100mg/m3.

Η ρύπανση αποδεδειγμένα πλέον προκαλεί βλαβερές συνέπειες στην υγεία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, κατεγράφησαν στη Λάρισα δύο περιστατικά δύσπνοιας και λιποθυμίας ατόμων που μετεφέρθησαν εσπευσμένα με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο που εφημέρευε.
Συνεπώς, το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί, με τους πολίτες και τους επιστημονικούς φορείς να ζητούν επιτακτικά λύσεις, ο κόσμος ανησυχεί και οι τοπικοί άρχοντες προσπαθούν με τις μετρήσεις τους να πείσουν ότι δεν υπάρχει αέρια ρύπανση στην πόλη.
Κρίνεται απαραίτητο να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες μέσα από μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης για τα προβλήματα που προκαλούνται από την αλόγιστη καύση ξυλείας, καθώς χιλιάδες είναι εκείνοι που αγνοούν τις συνέπειες για να προστατευτεί ο πληθυσμός της πόλης μας.
Επίσης, πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εγκατάσταση επιπλέον σταθμών μέτρησης της αέριας ρύπανσης στην πόλη μας, ώστε τα στοιχεία να είναι ακόμη πιο ακριβή.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Έχει προβεί το Υπουργείο στην κήρυξη εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων όπως προβλέπει το άρθρο 7 της άνω ΚΥΑ; Αν όχι, για ποιο λόγο δεν συνέβη αυτό, δίνοντας αναλυτικά τις έως τώρα μετρήσεις αιωρούμενων σωματιδίων από το σταθμό Λάρισας;
2. Ποια είναι τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει το Υπουργείο για τη βελτίωση της παρακολούθησης της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα στη Λάρισα;»

Μοιράσου το άρθρο: