«Αν κάποιος διαβάσει την ιστορία της ΓΣΕΒΕΕ θα δει ότι σ’ αυτά τα 100 χρόνια πέρασε από πολλές συμπληγάδες. Μέσα από καταστροφές, πολέμους, εμφύλιες συρράξεις, δικτατορίες. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα κρατήθηκε και σήμερα παρά τη 10ετή κρίση διατηρεί το 85% των θέσεων στον ιδιωτικό τομέα και παράγει το 75% του εθνικού πλούτου. Δεν μπορεί να υπάρξει οικονομία και κοινωνία, χωρίς μεσαία τάξη, χωρίς μεσαία, μικρή και πολύ μικρή επιχειρηματικότητα». Αυτόι ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς μιλώντας σήμερα στο πλαίσιο της εκδήλωσης με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυσή της ΓΣΕΒΕΕ.

Ο κ. Καββαθάς υπογράμμισε ότι τα 100 χρόνια παρουσίας της ΓΣΕΒΕΕ στο συνδικαλιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας είναι το εχέγγυο για το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ξαι πρόσθεσε: «Είναι η ασπίδα, ο στυλοβάτης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή που η χώρα με αργά και δειλά βήματα βγαίνει από τα μνημόνια. Πρέπει να συστρατευθούμε όλοι σε ένα κοινό στόχο. Να δώσουμε ελπίδα στην επόμενη γενιά. Να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, να καινοτομήσουμε, να δείξουμε εξωστρέφεια να παράξουμε πλούτο και να δώσουμε κίνητρο στους νέους που έφυγαν να επιστρέψουν στην πατρίδα. Ολοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, σημειώνοντας ότι «η οικονομική και κοινωνική πρόοδος έρχεται με ισότητα στις ευκαιρίες. Η ισότητα στις ευκαιρίες αποτελεί απελευθερωτικό και δημοκρατικό παράγοντα, σε αντίθεση με την ιδέα περί ισότητας που περιορίζεται στη σφαίρα της εισοδηματικής πολιτικής και μπορεί να θεωρηθεί περιοριστικό πλαίσιο».
Συγχαίροντας τη διοίκηση της Συνομοσπονδίας για την πρωτοβουλία της να διοργανώσει στη Λάρισα την επετειακή εκδήλωση, που αναδεικνύει και προβάλλει τη σημασία των μικρών επιχειρήσεων στην οικονομία και την κοινωνική συνοχή, ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε τα τελευταία χρόνια,, ο κ. Αγοραστός τόνισε μεταξύ άλλων: «Μετά από δύσκολες εποχές η χώρα πήρε ριζοσπαστικές αποφάσεις και χρειάζονται εξίσου ριζοσπαστικές αλλαγές και ριζοσπαστικά μέτρα προκειμένου να επανέλθει η οικονομία και η κοινωνία σε κανονικότητα και ισορροπία. Η ανανέωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας, αποτελεί κοινωνική επιταγή.

Η πατρίδα μας χρειάζεται να παράξει, να αυξήσει τον εθνικό πλούτο, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να διανείμει κοινωνικό μέρισμα, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Η παραγωγή είναι συνώνυμο της κοινωνικής ευημερίας και προϋπόθεση για να αποκτήσει η χώρα οικονομική ανεξαρτησία και να επέλθει ισορροπία και κανονικότητα στην κοινωνία. Παραγωγική «επανάσταση», ώστε η χώρα να συγχρονιστεί με την παραγωγική ικανότητα της εποχής της, μετεξέλιξη της περιφερειακής αυτοδιοίκησης σε περιφερειακή διακυβέρνηση ώστε να μειωθεί η κακονομία, η πολυνομία και η γραφειοκρατία, αλλά και μετάβαση στην Ψηφιακή Περιφέρεια ώστε να παρέχονται υπηρεσίες γρηγορότερες, ασφαλέστερες ποιοτικότερες και με το λιγότερο δυνατό κόστος είναι οι μεγάλες προκλήσεις της νέας εποχής. Και ακόμα, να αλλάξουμε το δουλοκτητικό κράτος που κυοφορεί την καταστροφή μας.

Όλες οι υπηρεσίες που σχετίζονται με την παραγωγή πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι είναι ένας κρίκος μιας αλυσίδας που δεν πρέπει να σπάσει ποτέ» είπε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
Στην εκδήλωση ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γεώργιος Κουράσης, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες εορτασμού των 100 χρόνων.
Ειδικές εισηγήσεις πραγματοποίησαν οι κκ. Κώστας Παλούκης, Διδάκτορα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, του Πανεπιστημίου Κρήτης και συγγραφέας του βιβλίου «Η ΓΣΕΒΕΕ στον 21ό αιώνα» με θέμα «Διατρέχοντας την εκατονταετή ιστορία της ΓΣΕΒΕΕ» και ο ιστορικός του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ κ. Δημήτρης Μπαχάρας με θέμα «Οι επαγγελματοβιοτέχνες απέναντι στις οικονομικές κρίσεις 1929–31, 1972–74».

Μοιράσου το άρθρο: