«Η κυβέρνηση κατέθεσε αιφνίδια μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου η οποία ουσιαστικά προσβάλλει όλη την ταυτότητα του ΚΕΘΕΑ. Το ΚΕΘΕΑ είναι ένα ΝΠΙΔ που εδώ και 37 χρόνια λειτουργεί με έναν τρόπο, δεν έχει δώσει κανένα δικαίωμα στην ελληνική κοινωνία για μαύρες τρύπες ή κατασπατάληση δημοσίου χρήματος κτλ, και ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι η ενεργή συμμετοχή των μελών, των θεραπευόμενων και του προσωπικού μέσα σε όλες τις διαδικασίες».

Ο κ. Γιάννης Μίλτος, υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ Πιλότος στο Βόλο και η κ. Κατερίνα Μάτσα, ψυχίατρος, επιστημονική συνεργάτης στο «Σωματείο Υποστήριξης του Κοινωνικού και Επιστημονικού Έργου του 18άνω» και στις «Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το 18άνω», μίλησαν σήμερα στην ΕΡΤ Βόλου, η κ. Μάτσα και στην ΕΡΤ Λάρισας, συμφωνώντας ότι πρόκειται για μία κυβερνητική απόφαση, που δεν χτυπά μόνο το ΚΕΘΕΑ και τον χώρο της απεξάρτησης, αλλά ολόκληρη την κοινωνία, καθώς επιβάλλεται αυθαίρετα και, μάλιστα, σε μία εποχή που η αύξηση των εξαρτήσεων, λόγω της κρίσης έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις.

Και οι δύο μίλησαν για τις εντυπωσιακές αντιδράσεις από την πλευρά της κοινωνίας, για το κύμα συμπαράστασης που έχει ξεσπάσει προς το ΚΕΘΕΑ, ενώ η κ. Μάτσα στάθηκε ιδιαίτερα και στην ανακοίνωση συμπαράστασης από την πλευρά του ΟΚΑΝΑ, χαρακτηρίζοντας τη εξόχως σημαντική.

Ο κ. Μίλτος επεσήμανε ότι η επιχειρούμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έγινε μέσα σε μία νύχτα, χωρίς καμία διαβούλευση, αναφέρθηκε στον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης του ΚΕΘΕΑ, μίλησε για το σημαντικό έργο του ΚΕΘΕΑ και στο Βόλο και αναφέρθηκε στην σημαντική κοινωνική στήριξη και στο κύμα συμπαράστασης που έχει εκδηλωθεί από τη στιγμή που έγινε γνωστή η κυβερνητική πρόθεση.

Από την πλευρά της η κ. Μάτσα που από την αρχή πήρε δημοσίως θέση στο όλο ζήτημα επεσήμανε στην πρόθεση καταπάτησης του δημοκρατικού δικαιώματος ενός οργανισμού από οποιαδήποτε κυβερνητική παρέμβαση,  μίλησε για την απαξιωτική στάση απέναντι σε μία ευάλωτη ομάδα, όπως είναι οι εξαρτημένοι, διέγνωσε την πρόθεση του ελέγχου ενός μεγάλου οργανισμού, πανελλαδικής εμβέλειας όπως το ΚΕΘΕΑ, ώστε να επιβληθούν πολιτικές άνωθεν, χωρίς επιστημονικά και θεραπευτικά κριτήρια και δήλωσε αισιόδοξη ότι τα αντανακλαστικά του λαού θα αποτρέψουν κατασταλτικές πολιτικές.

Ακούστε εδώ τις συνεντεύξεις:

Μοιράσου το άρθρο: