Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους, Τάσο Tσιαπλέ, μέλος της Κ.Ε του ΚΚΕ και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, Γιάννη Κασίδα, μέλος της Τ.Ε Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο Αγιάς και Θανάση Σερδένη, στέλεχος του ΚΚΕ, επισκέφθηκαν την Παρασκευή 13/12/2019, τους παραλιακούς οικισμούς Αγιοκάμπου, Σωτηρίτσας και Βελίκας του Δήμου Αγιάς στο Ν. Λάρισας, οι οποίοι για ακόμα μια χρονιά χτυπήθηκαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Επισκέφθηκαν σπίτια και καταστήματα που βρίσκονται παραπλεύρως του ρέματος Πουρί στον Αγιόκαμπο, όπου έγιναν οι μεγαλύτερες ζημιές, αφού πλημύρισαν αρκετά σπίτια και καταστήματα από τα νερά του υπερχειλισμένου ρέματος, αλλά και στα υπόλοιπα ρέματα.
Οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες, τόνισαν ότι λόγω της έλλειψης των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στα ρέματα της περιοχής, που ορισμένα έχουν μετατραπεί σε δρόμους, αλλά και την έλλειψη μιας συνολικής παρέμβασης για την διευθέτηση όλων των ρεμάτων των παραλιακών οικισμών του Δήμου Αγιάς, όταν βρέχει σφίγγεται η καρδιά τους για το τι θα γίνει, μιας και έχουν πλημυρίσει επανειλημμένα αρκετά σπίτια και καταστήματα.
Ζημιές επίσης έγιναν στον παραλιακό δρόμο δίπλα από τα ρέματα, αλλά και μεγάλη καταστροφή στον δρόμο που οδηγεί στον βιολογικό καθαρισμό Αγιοκάμπου, ο οποίος στο μεγαλύτερο μέρος του παρασύρθηκε από τα νερά του ρέματος Πουρί, αφού κατασκευάστηκε στην κυριολεξία μέσα στην κοίτη του ρέματος και αναπόφευκτα θα είχε αυτή την κατάληξη!
Η αντιπροσωπεία των στελεχών του ΚΚΕ, διαπίστωσε ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αντιπλημμυρικά έργα στο ρέμα «Πουρί» και τα άλλα ρέματα των παραλιακών οικισμών Βελίκας, Σωτηρίτσας, απουσία έργων διευθέτησης όλων των ρεμάτων με ευθύνη της Περιφέρειας και του Δήμου Αγιάς, παρ’ ότι είναι γνωστό ότι αυτά τα ρέματα δέχονται μεγάλο όγκο νερών όταν βρέχει και έχουν πλημμυρίσει επανειλημμένα.
Το ΚΚΕ, εκφράζει την συμπαράστασή του σε όσους ανθρώπους έπαθαν ζημιές τα σπίτια, τα καταστήματα και συνεχίζουν να περνούν δύσκολες ώρες, από την πλημμύρα στους παραλιακούς οικισμούς Αγιοκάμπου, Βελίκας, Σωτηρίτσας.
Αυτά τα καταστροφικά αποτελέσματα που βιώνουν τόσο εκεί οι κάτοικοι, όσο και σε άλλες περιοχές, δεν μπορούν να αποδίδονται στον όγκο της βροχής κάθε φορά, αλλά στην έλλειψη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και στην απουσία από τις εκάστοτε κυβερνήσεις σχεδίου οικιστικής ανάπτυξης και υποδομών, με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης γενικά και των εν λόγω παραθαλάσσιων οικισμών, που εκμεταλλεύεται τα πάντα, από τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, μέχρι το περιβάλλον για την αποκόμιση του κέρδους.
Οι αστικές κυβερνήσεις, η σημερινή και όλες οι προηγούμενες, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι Δήμοι, γνωρίζουν ότι το πρόβλημα δεν είναι τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Σήμερα η πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης μπορεί να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα των καιρικών συνθηκών με ανάλογη πολιτική πρόληψης και υποδομές. Γνωρίζουν καλά την άμεση ανάγκη για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, για αντιδιαβρωτικά έργα, μέτρα αντιπυρικής προστασίας.
Τα απαραίτητα αυτά τα έργα θα προστάτευαν τόσο τις πολύπαθες περιοχές των παραλίων του Δήμου Αγιάς, θα έδιναν διέξοδο και σε εκατοντάδες οικοδόμους που μαστίζονται από την ανεργία. Όμως αυτά, για τη δική τους πολιτική, δεν είναι έργα ανάπτυξης, δεν έχουν μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον, δεν εξασφαλίζουν μεγάλα κέρδη στο κεφάλαιο, δεν χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε καθώς χαρακτηρίζονται ως «μη επιλέξιμα»». Γι’ αυτά δεν θα τα βρει κανείς στα προγράμματα τεχνικών έργων και στους προϋπολογισμούς του κράτους, της περιφέρειας και των δήμων. Είναι ζημιά για τα «πλεονάσματά» τους. Αυτές τις επιλογές πληρώνει ο λαός.
Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα όχι μόνο δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από αυτή την πολιτική, αλλά αντίθετα κινδυνεύουν να χάσουν και ό,τι τους έχει απομείνει.
Το ΚΚΕ, αξιώνει να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, να καταγραφούν άμεσα και να αποκατασταθούν οι ζημιές, να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών.
Να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες και η υλοποίηση, όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων τόσο στην παραλιακή ζώνη Αγιοκάμπου, αλλά και σε όλους τους Δήμους της Θεσσαλίας, στον Πηνειό, στους παραποτάμους, χείμαρρους και ρέματα, να γίνουν άμεσα οι επεμβάσεις για τη διευθέτησή τους κύρια μέσα και γύρω από κατοικημένες περιοχές, στα σημεία που το πλάτος τους μειώνεται αισθητά.
Να γίνουν άμεσα αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά έργα σε καμένες περιοχές όπως στις δασικές εκτάσεις των ορεινών όγκων της Θεσσαλίας.
Καλούμε τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες και επαγγελματίες, να οργανώσουν από τα κάτω τον αγώνα της προστασίας της ζωής τους και των περιουσιών τους. Όχι άλλος χρόνος χαμένος. ΤΩΡΑ λαϊκή οργάνωση και αντεπίθεση, για ένα δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών.

Μοιράσου το άρθρο: