Σε συνέχεια των κινητοποιήσεων της 7ης Απριλίου, παγκόσμιας ημέρας δράσης για την υγεία, και με αφορμή την σημερινή ημέρα δράσης των συνδικάτων, υγειονομικοί και εκπρόσωποι φορέων των Τρικάλων επέλεξαν το Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας, όπου στο πλαίσιο συμβολικής διαμαρτυρίας ζήτησαν την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Γιατροί, νοσηλευτές και αλληλέγγυοι – εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων, με μάσκες και γάντια, τηρώντας τις αποστάσεις ζήτησαν σήμερα την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και με εξοπλισμό.

Επιλέχθηκε το Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας για τη σημερινή κινητοποίηση, υπό την έννοια ότι καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού μίας μεγάλης και ανομοιογενούς περιοχής (ορεινές, ημιορεινές και πεδινές περιοχές).

Η συγκέντρωση έγινε στον αύλειο χώρο του Κέντρου Υγείας με όλους τους παρευρισκομένους να ζητούν προσλήψεις γιατρών και εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας και των Αγροτικών Ιατρείων, ώστε να μπορέσει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τόσο στην πανδημία όσο και γενικότερα, στην εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών.

Τρία είναι τα περιφερειακά Κ.Υ και στην περιφερειακή ενότητα Τρικάλων και συγκεκριμένα, σε, Καλαμπάκα, Πύλη, Φαρκαδόνα και ένα στην πόλη αστικού τύπου, που λειτουργεί ομοίως με την Καρδίτσα χωρίς οργανόγραμμα.

Στην περίπτωση των Τρικάλων στο αστικού τύπου υπηρετεί παθολόγος, παιδίατρος και οδοντίατρος. Επίσης, μετακινούνται γενικοί γιατροί για να καλύπτουν τις ανάγκες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και Κέντρων Υγείας των Τρικάλων κ. Βάϊο Τάσιο,  στην Καλαμπάκα υπάρχει ακτινολογικό μηχάνημα που δεν λειτουργεί όμως στις εφημερίες. Λειτουργεί μέχρι το απόγευμα με τεχνολόγο. Οπότε στις εφημερίες του Κ.Υ. δεν γίνονται ακτινογραφίες. Ακτινογραφίες δεν γίνονται επίσης όταν ο τεχνολόγος απουσιάζει με άδεια.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τα εργαστηριακά δεν γίνονται, διότι δεν υπάρχει μικροβιολόγος, ενώ ελλείψεις παρατηρούνται στα Κ.Υ. και στο νοσοκομείο σε παιδίατρο. Το Κ.Υ. Καλαμπάκας έχει έναν παιδίατρο που μετακινείται όμως για να καλύψει τις ανάγκες του Νομαρχιακού Νοσοκομείου. Δηλαδή, υπηρετεί μία με δύο φορές την εβδομάδα στο Κ.Υ και πάντως μόνο το πρωί.

Θέμα με τη διάγνωση των ακτινολογικών είχε μέχρι πρότινος και η Πύλη. Και στα τρία Κ.Υ. των Τρικάλων τα προβλήματα με τις αιματολογικές εξετάσεις και τον ακτινολογικό έλεγχο στις εφημερίες είναι κοινά.

Παιδίατρο δεν έχουν επίσης οι Φαρκαδόνα και η Πύλη.

Και στα τρία Κέντρα Υγείας υπηρετούν γενικοί γιατροί, οι οποίοι είναι μετακινούμενοι, όμως, για να καλύπτουν και άλλες ανάγκες καθώς και τα περιφερειακά, πρώην αγροτικά ιατρεία, τα οποία λειτουργούν στα χωριά των δήμων με υποτυπώδεις κτιριακές εγκαταστάσεις και ξυλόσομπες. Είναι υπαρκτό δε σε αρκετά χωριά το πρόβλημα της σύνδεσης, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει ούτε καν συνταγογράφηση χωρίς σύνδεση με το διαδίκτυο.

Επίσης, υπαρκτό στα περιφερειακά ιατρεία είναι και το πρόβλημα της καθαριότητας. Αντίστοιχο πρόβλημα σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Τάσιος στη σημερινή κινητοποίηση αντιμετωπίζει και το Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας.

Τέλος, στη διάρκεια της κινητοποίησης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στους υγειονομικούς που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο κατά του νέου κορονοιού.

 

Μοιράσου το άρθρο: