«Η σημερινή μας κινητοποίηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος δεν αποτελεί μια επετειακή εκδήλωση αλλά μια κραυγή αγωνίας για όλες τις πλευρές που αφορούν αυτό το τόσο καθοριστικό ζήτημα για την ποιότητα της ζωή των εργαζομένων και του λαού μας» δήλωσαν μεταξύ άλλων οι δύο ομιλητες στην κοινή εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας.
Ο αν. γραμματέας του ΕΚΛ Δ. Τζιμούλης και το μέλος του Δ.Σ. της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων κ. Αλ. Λαχανάς υπογράμμισαν ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί ευκαιρία για να βγουν πολύτιμα συμπεράσματα. Τα λέμε αυτά, πρόσθεσαν, γιατί όπως έχουμε δεί σε ανάλογες περιπτώσεις με τέτοιου είδους αφορμές την υποκρισία να περισσεύει για την δήθεν περιβαλλοντική ευαισθησία.

Από την πλευρά του ο κ. Τζιμούλης ανέφερε ότι «θα χρειαζόταν ολόκληρο βιβλίο για να καταγράψει κανείς τις περιβαλλοντικές «επιδόσεις» των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους, τον κατάλογο των περιβαλλοντικών εγκλημάτων του σύγχρονου καπιταλισμού σε βάρος του πλανήτη και των λαών που τον κατοικούν.
Φυσικές καταστροφές, εξάντληση φυσικών πόρων, καταστροφή δασών, επικίνδυνοι για την ανθρωπότητα γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, πυρηνικά και τοξικά απόβλητα, επικίνδυνα διατροφικά προϊόντα, καταστροφή οικοσυστημάτων και ρύπανση φυσικών αποθεμάτων και ακόμη στρατιωτικές επεμβάσεις, πόλεμοι, θαλάσσια ρύπανση και καταστροφή θαλάσσιων οικοσυστημάτων, διασυνοριακή μεταφορά αέριων τοξικών ρύπων, απερήμωση και διάβρωση, τα φονικά μικροσωματίδια, η ηχορύπανση, οι ραδιενεργές και ηλεκτρομαγνητικές (κεραίες, υποσταθμοί, γραμμές υπερύψηλης τάσης) ακτινοβολίες, η ρύπανση και υφαλμύρωση των υπόγειων νερών, η νιτροποίηση εδαφών και νερών, οι τεράστιες φυσικές καταστροφές, τα βιομηχανικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης, μαζί και το εργασιακό περιβάλλον , είναι μερικά από τα αποτελέσματα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης».

Ο αν. γραμματέας του ΕΚΛ πρόεβλεψε ότι στη Θεσσαλική Περιφέρεια «η κατάσταση θα επιδεινωθεί γιατί οι σχεδιασμοί αυτοί θα κλιμακωθούν καθώς το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Θεσσαλίας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας προβλέπει τη δυνατότητα κατασκευής μονάδων επεξεργασίας χιλιάδων τόνων αποβλήτων από τους ΧΥΤΑ Βόλου, Λάρισας και Τρικάλων-Καρδίτσας, την παραγωγή SRF/RDF ως καύσιμη ύλη για βιομηχανίες. Που σημαίνει πολύ περισσότερες βιομηχανίες θα καίνε αυτό τα ακρώς επικύνδυνα για την υγεία και το περιβάλλον υλικά.
Για τους ίδιους λόγους παρακολουθούμε κάθε τρεις και λίγο την ρύπανση στον Πηνειό ποταμό σε όλη την διαδρομή που διατρέχει τον Θεσσαλικό κάμπο να μεγαλώνει. Ανάλογα περιστατικά βγαίνουν συχνά και για άλλους μικρότερους ποταμούς της περιοχής μας όπως ο Τιτταρήσιος, ο Ελασσόνίτης κα.
Την ίδια στιγμή η ανάγκη της αντιμετώπισης της καταστροφής του περιβάλλοντος που προκαλεί η ασύδοτη και εγκληματική δράση των μονοπωλίων, ανοίγει νέους επενδυτικούς ορίζοντες. Οι «πράσινες» τεχνολογίες και η λεγόμενη «πράσινη οικονομία», που προωθούνται στο όνομα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αποσκοπούν στο να ανοίξουν νέα επενδυτικά πεδία στα μονοπώλια με μεγάλα και γρήγορα κέρδη.
Στην κατεύθυνση προχωρά και στην περιοχή μας με γοργούς ρυθμούς η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο όνομα της «καθαρής ενέργειας», της απολιγνιτοποίησης . Με την παράδοση των βουνοκορφών και περιοχών απείρου κάλους όπως των Αγράφων σε επιχειρηματικά συμφέροντα για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου . Και βέβαια δεν χρειάζεται να πάμε παρά μόνο λίγα χρόνια πρίν για να θυμηθούμε τα σχέδια για εγκατάσταση ανεμογεννητριών τον Κίσσαβο.
Ποιο είναι όμως το όφελος για τον λαό της περιοχής μας για τέτοιες επενδύσεις που μάλιστα διαφημίζονταν ως «πολύφερνη νύφη» εκείνη την εποχή ; Η αλήθεια πως όλες αυτές τις επενδύσεις τις ακροβοπληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες με την επιβάρυνση που έχουν στα τιμολόγια του ρεύματος με το τέλος για της Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(ΕΤΜΕΑΡ). Για να δημιουργηθεί επενδυτικός χώρος για αυτά κλείνουν σύγχρονες μονάδες υψηλής ενεργειακής απόδοσης, με χαμηλό μάλιστα περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Μοιράσου το άρθρο: