Μ. Εσκίογλου: Καταστροφές σε 1.000 σπίτια και 150.000 στρέμματα στα Φάρσαλα

Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής μίλησε σήμερα το πρωί, ο δήμαρχος Φαρσάλων, Μάκης Εσκίογλου, στη συζήτηση για τις επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός.

Μ. Εσκίογλου: Καταστροφές σε 1.000 σπίτια και 150.000 στρέμματα στα ΦάρσαλαΣτην τοποθέτησή του ο κ. Εσκίογλου αποτύπωσε το μέγεθος της καταστροφής στην επαρχία Φαρσάλων, ζήτησε νομοθετική ρύθμιση για τους δημότες που έχουν περιουσία που καταστράφηκε αλλά ζουν λόγω εργασίας σε άλλη πόλη, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη επανασχεδιασμού της αντιπλημμυρικής θωράκισης της ευρύτερης περιοχής.
Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Φαρσάλων ανέφερε: «Οι ζημιές που έχουν προκληθεί στην δική μας περιοχή, είναι άνευ ιστορικού προηγουμένου και θα πρέπει κανείς να ανατρέξει τουλάχιστον έναν αιώνα πίσω για να συναντήσει αντίστοιχα φαινόμενα.
Δυστυχώς εδώ θρηνούμε μία ανθρώπινη ζωή από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και θέλω και από αυτό το βήμα να συλλυπηθώ την οικογένεια της εκλιπούσης από το Βασιλί Φαρσάλων.
Μ. Εσκίογλου: Καταστροφές σε 1.000 σπίτια και 150.000 στρέμματα στα ΦάρσαλαΟι καταστροφές που ακόμη καταμετρώνται είναι πραγματικά και όχι ρητορικά ανυπολόγιστες.
Περισσότερα από 1000 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, άνθρωποι αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν, έστω και προσωρινά.
Έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 150.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης καθώς και αγροτικά μηχανήματα.
Μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί σε 25 ποιμνιοστάσια όπου χάθηκαν ζώα και καταστράφηκαν τρεις μεγάλες κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, καθώς και άλλες επιχειρήσεις από διαφορετικούς παραγωγικούς τομείς. Καταλαβαίνετε πως η ανάγκη να αποζημιωθούν αυτές οι επιχειρήσεις είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η οικονομική ζωή της επαρχίας έχει καταρρεύσει.
Μ. Εσκίογλου: Καταστροφές σε 1.000 σπίτια και 150.000 στρέμματα στα ΦάρσαλαΜεγάλες ζημιές υπάρχουν σε 400 αποθήκες με αποθηκευμένα γεωργικά προϊόντα τόσο στις κατασκευές όσο και στα προϊόντα.
Καταστράφηκαν στο σύνολό τους όλες οι τεχνικές υποδομές υδραυλικών έργων της επαρχίας Φαρσάλων. Μιλάμε για οδοποιία, ύδρευση, γέφυρες και άλλα.

Το πλέον σημαντικό όμως είναι το ότι αυτή η κακοκαιρία ανάδειξε με τον πλέον οδυνηρό τρόπο το γεγονός πως η περιοχή μας χρειάζεται περισσότερη οχύρωση σε ότι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα. Χρειαζόμαστε μία επικαιροποίηση των δεδομένων καθώς δυστυχώς η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε.
Θέλω επίσης να σταθώ σε ένα ακόμη πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά το θέμα των αποζημιώσεων. Στην επαρχία μας υπάρχουν πολλοί δημότες που κυρίως λόγω εργασίας έχουν μετακινηθεί σε γειτονικές πόλεις, στη Λάρισα, στο Βόλο στην Καρδίτσα, στη Λαμία και αλλού. Είναι τουλάχιστον άδικο λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι που έχουν τα πατρικά τους σπίτια στην επαρχία μας να μην αποζημιωθούν για τις καταστροφές γιατί τα σπίτια αυτά λογίζονται ως δεύτερη κατοικία. Νομίζω πως εδώ η πολιτεία ως έκτακτη ανάγκη, οφείλει να σκύψει πάνω από το πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση.
Θέλω κλείνοντας να ευχαριστήσω τα στελέχη της κυβέρνησης και όλους τους πολιτικούς φορείς που όλο αυτό το διάστημα μας επισκέφθηκαν και έδειξαν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους. Θα υπενθυμίσω όμως, αυτό που λέω πάντα, ότι σε έκτακτες καταστάσεις, χρειάζονται έκτακτα μέτρα. Ευελπιστώ η αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στο σύνολο των αναγκών που προκάλεσε αυτή η κακοκαιρία».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος