Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – συζήτηση με θέμα την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της 7 Ιουλίου
που διοργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ.
Στην εκδήλωση μίλησε η Μαρία Γαβαλά, γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Η κ. Γαβαλά ευχαρίστησε όλους τους φίλους του ΚΚΕ για την μάχη που έδωσαν να διατηρηθεί η ανθεκτικότητα του κόμματος σε μια δύσκολη λόγω της ισχυρής πόλωσης, περίοδο. «Η μάχη που προηγήθηκε, είναι υποδομή, παρακαταθήκη γιατί εκφράζει διεργασίες που μπορούν να πολλαπλασιαστούν στο εργατικό λαϊκό κίνημα, στους αγώνες, που θα πρέπει να αναπτυχθούν, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που θα συνεχίσει η νέα κυβέρνηση της ΝΔ» επεσήμανε.

Άσκησε κριτική στη νέα κυβέρνηση της ΝΔ για τη σύνθεσή της λέγοντας πως «όπως και οι διάφορες αλλαγές υπαγωγής αρμοδιοτήτων στα υπουργεία, δείχνουν την στρατηγική κατεύθυνσή της, για την οποία δεν είχαμε βέβαια καμία αυταπάτη.
Πρόκειται για ανθρώπους των Αμερικάνων, όπως ο Χρυσοχοϊδης, ο μόνος πολιτικός που έχουν βραβεύσει οι ΗΠΑ, πρόκειται για γνωστά και δοκιμασμένα στελέχη στην υλοποίηση αντιλαϊκών πολιτικών». Η κ. Γαβαλά συνέχισε τονίζοντας πως η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε στρωμένο έδαφος απο τις αντιλαικές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσει ο κ. Μητσοτάκης το νέο- πιο τεχνοκρατικό- μοντέλο διακυβέρνησης.

Χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη να παραμείνει εκτός Βουλής η Χρυσή Αυγή επέστησε όμως την προσοχή των πολιτών για τους «συγγενείς ιδεολογικά και πολιτικά χώρους, όπως η «Ελληνική Λύση».

Ακολουθεί όλη η ομιλία της κ. Γαβαλά.

Σας καλωσορίζουμε στην αποψινή εκδήλωσή μας, είναι χαρά μας που βρίσκεστε εδώ απόψε μαζί μας.
Ελπίζουμε να είναι για όλους μας μια όμορφη, χαλαρή, συντροφική βραδιά. Επιλέξαμε να κάνουμε την αποψινή συνάντηση, παρά τη δυσκολία της καλοκαιρινής περιόδου και παρότι αρκετοί από τους φίλους που προσκαλέσαμε, ήδη λείπουν σε διακοπές.
Θα επανέλθουμε δριμύτεροι και με τους υπόλοιπους φίλους- συναγωνιστές που σήμερα απουσιάζουν, σε εύλογο χρονικό διάστημα, καθώς ήδη βρισκόμαστε «στην επόμενη μέρα» της μάχης που δώσαμε, της 7ης Ιούλη.

Στη δύσκολη – και πολύμηνη επί της ουσίας μάχη που δώσαμε μαζί το περασμένο διάστημα με σταθμό την 7η Ιούλη, συμβάλλατε όλοι.
Καθένας και καθεμιά σας εδώ, έχει το δικό του μερτικό στην ανθεκτικότητα που επέδειξε το Κόμμα μας, μέσα σε συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες, συνθήκες ισχυρής πόλωσης.
Στα ψηφοδέλτιά μας, στους αγώνες που πρωτοστάτησε το ΚΚΕ, πήραν μέρος αγωνιστές και αγωνίστριες πέραν του ΚΚΕ, όταν τα άλλα κόμματα ζητάνε από το λαό αποχή από το κίνημα, ώστε να τον χειραγωγούν, να τον τρομοκρατούν, να τον εγκλωβίζουν. Με το ΚΚΕ βρέθηκαν άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους μέχρι χτες.
` Καθένας και καθεμιά από το δικό του μετερίζι – πάντως όλοι μαζί με πείσμα, με αισιοδοξία, με συλλογικότητα, δώσαμε μια μάχη έντιμη, όμορφη, μια μάχη παρακαταθήκη – κατά τη γνώμη μας- για όσα είναι μπροστά μας.
Όλοι μαζί κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να επικοινωνήσουμε το πραγματικά ριζοσπαστικό, το αληθινά ρεαλιστικό για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
Όλοι μαζί με τις ΚΟ του Κόμματος και στη Λάρισα, συμβάλλαμε – χιλιάδες πανελλαδικά- αλλά και αρκετές δεκάδες άνθρωποι τοπικά- να απαντήσουν με την ψήφο τους στο πραγματικό δίλημμα των εκλογών:
Δηλαδή πόση δύναμη θα έχει το ΚΚΕ, που αντικειμενικά βρίσκεται στη μεριά της αντίστασης, απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση.
Που αντικειμενικά βρίσκεται στην όχθη της αντεπίθεσης για τις σύγχρονες εργατικές – λαϊκές ανάγκες.
Η ΚΕ του Κόμματος μας ιδιαίτερα χαιρετίζει – όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της- όσους και όσες έκαναν αυτό το βήμα για πρώτη φορά, τους νέους και τις νέες που έδωσαν την πρώτη τους ψήφο στο Κόμμα μας.

Η μάχη που προηγήθηκε, αγαπητές φίλες και φίλοι, είναι υποδομή, παρακαταθήκη – όπως αναφέραμε και προηγούμενα- γιατί εκφράζει διεργασίες που μπορούν να πολλαπλασιαστούν στο εργατικό λαϊκό κίνημα, στους αγώνες, που θα πρέπει να αναπτυχθούν, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που θα συνεχίσει η νέα κυβέρνηση της ΝΔ.
Γι αυτούς τους λόγους, μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η γνώμη σας, πώς εσείς βλέπετε το εκλογικό αποτέλεσμα που καταγράφηκε, τι μηνύματα προσλαμβάνετε όλες αυτές τις ημέρες, από τον περίγυρό σας, τον κόσμο που απευθυνθήκατε.
Να καταθέσουμε τις σκέψεις μας απόψε, χωρίς κανένα δισταγμό, γιατί και αυτές οι διαδικασίες- της ζωντανής συζήτησης- της ανταλλαγής απόψεων, είναι ένα ακόμη εφαλτήριο δύναμης, ακόμη πιο μαχητικής δράσης σήμερα, αύριο, μεθαύριο, απέναντι σε όσα ετοιμάζονται από τη νέα κυβέρνηση, συνολικά από τη νέα πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα μας.

Γιατί, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, οι ψήφοι του ΚΚΕ κατατίθενται στους κάθε τόπους δουλειάς, πρωτίστως στα εργοστάσια και στις μεγάλες επιχειρήσεις, επιδιώκουν να δώσουν ανάσα ανακούφισης ασκώντας πίεση για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα σε κάθε γειτονιά, στα σχολεία, στις σχολές,
Οι ψήφοι στο ΚΚΕ , το γνωρίζετε, επιδιώκουμε να γίνουν- και θα γίνουν – δύναμη για να εμποδιστούν νέα μέτρα, για την οργάνωση των αγώνων, για το δυνάμωμα των προϋποθέσεων ανασύνταξης του κινήματος .
Το γνωρίζετε από την πείρα σας, παλιότερη και νεώτερη, ότι η ψήφος στο ΚΚΕ σημαδεύει τον πραγματικό αντίπαλο: αυτό το αδηφάγο σύστημα, που ζει από το αίμα- τη δουλειά – τον πλούτο των εργαζομένων κερδοφορώντας σε βάρος της πλειοψηφίας της κοινωνίας για να πλουτίζουν μια χούφτα όμιλοι.
Από αυτή τη βασική αρχή- λειτουργία απορρέουν τα ευρωενωσιακά μνημόνια διαρκείας, οι ευρωενωσιακές αντιλαϊκές δεσμεύσεις που οδηγούν σε μεγαλύτερη χρεοκοπία τον λαό. Αυτή τη στρατηγική έχουν και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, μαζί με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και το ΜΕΡΑ25.

Οι εξελίξεις από την επομένη κυριολεκτικά ημέρα επιβεβαιώνουν αγαπητοί σύντροφοι τη θέση του Κόμματος ότι αποτυπώνεται ένα νέος συσχετισμός μεταξύ των αστικών κομμάτων, με κύριο χαρακτηριστικό την κυβερνητική εναλλαγή μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων του κεφαλαίου, των μονοπωλίων, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ.
Δεν πρόκειται για αλλαγή πολιτικής, αλλά για παράδοση σκυτάλης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ φάνηκε ξεκάθαρα και κατά τις τελετές παράδοσης – παραλαβής ανάμεσα σε πρώην και νυν υπουργούς την προηγούμενη εβδομάδα. Εκείνοι που μέχρι χτες υποτίθεται πως «σκοτώνονταν», αφού τάχα τους χώριζε «χάος», είδαμε αντάλλασσαν αβρότητες για το «σημαντικό έργο» που παραλαμβάνουν και παραδίδουν, για την ανάγκη «εθνικής» συνεννόησης στα «μεγάλα και κρίσιμα» που «δεν προσφέρονται για κομματικές αντιπαραθέσεις».
Είναι αστική επιλογή η ΝΔ ως κυβέρνηση, ακριβώς γιατί η αστική τάξη της χώρας μας, εκείνοι δηλαδή που κρατάνε τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας στα χέρα τους πρέπει πιο γοργά να προχωρήσουν τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις. Η νέα κυβέρνηση είναι ήδη έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του κεφαλαίου για νέα πιο δραστικά μέτρα στήριξης της κερδοφορίας του.
Η ίδια η σύνθεσή της νέας κυβέρνησης, όπως και οι διάφορες αλλαγές υπαγωγής αρμοδιοτήτων στα υπουργεία, δείχνουν την στρατηγική κατεύθυνσή της, για την οποία δεν είχαμε βέβαια καμία αυταπάτη.
Πρόκειται για ανθρώπους των Αμερικάνων, όπως ο Χρυσοχοϊδης, ο μόνος πολιτικός που έχουν βραβεύσει οι ΗΠΑ, πρόκειται για γνωστά και δοκιμασμένα στελέχη στην υλοποίηση αντιλαϊκών πολιτικών. Σήμερα επανέρχονται, βρίσκοντας στρωμένο το έδαφος με αντιλαϊκούς νόμους και αποφάσεις από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ άλλοι διετέλεσαν στελέχη του ΣΕΒ και άλλων μεγάλων εργοδοτικών οργανώσεων. Το νέο- πιο τεχνοκρατικό- μοντέλο διακυβέρνησης, που εξαγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης, ουσιαστικά προωθεί την επιτάχυνση και τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο στο αντιλαϊκό έργο που παραδίδει η προηγούμενη κυβέρνηση .
Το κοντέρ δε μηδενίζει, όπως χαρακτηριστικά και με αβρότητα δήλωσε ο Πρωθυπουργός, κι έτσι οι εντολές του Eurogroup, την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών, ήταν σαφέστατο : «Ματωμένα» πλεονάσματα, αναδιαρθρώσεις και νέα προνόμια υπέρ του κεφαλαίου, ιδιωτικοποιήσεις, ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» με ακόμη χειρότερο τρόπο, σε βάρος των αδύναμων δανειοληπτών και πολλά άλλα.
Ενώ από τις πρώτες της εξαγγελίες δε θα μπορούσε να μην είναι η αναφορά στην περιβόητη στρατηγική συμμαχία Ελλάδας – ΗΠΑ, αν και στον τομέα αυτό, όπως και σε άλλους, η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη, η αναγνώριση από το ΥΠΕΞ του αχυράνθρωπο των ΗΠΑ, αρχιπραξικοπηματία Γκουαϊδό, ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, πατώντας πάνω στην απαράδεκτη κοινή θέση της ΕΕ που στήριξε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος: μα γιατί, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη «βρωμοδουλειά» ;
Δεν σπίλωσε την έννοια της «αριστεράς», δεν καπηλεύτηκε αξίες του εργατικού, κομμουνιστικού κινήματος; αποστρατεύοντας και καλώντας ουσιαστικά σε αποχή ανθρώπους προβληματισμένους, εργαζόμενους που γύρευαν μια ελπίδα να πιαστούν, δεν έστειλε αγωνιστές παλιότερων εποχών στο σπίτι τους;
Βεβαίως και τα έκανε όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε τότε, στα χρόνια 2012- 2015, όταν δέχτηκε τρανταγμό το αστικό πολιτικό σύστημα στη χώρα μας, όταν οι τότε δυο βασικοί του πόλοι ο μεν ένας ΠΑΣΟΚ γκρεμίζονταν, η δε άλλη ΝΔ έχανε δυνάμεις, τότε ναι, ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε το σύστημα από τη δύσκολη θέση.
Το προφίλ «της αριστερής» δύναμης, γοήτευσε, η ελπίδα που εκείνος υποτίθεται ότι θα έφερνε επιβαλλόμενες στις «αγορές», υπήρξε η σανίδα σωτηρίας για την τιμή του αστικού πολιτικού συστήματος στη χώρα μας και η μεγάλη παγίδα για το λαϊκό κόσμο.
Αυτόν τον κόσμο που σήμερα, χθες συναντήσαμε στις γειτονιές, χτυπήσαμε την πόρτα του σπιτιού του και μας καλοδέχτηκε, μας κέρασε καφέ και δίψαγε για κουβέντα.
Αυτό τον εργατόκοσμο, τους υπαλλήλους, τους συμβασιούχους, που στους τόπους δουλειάς μας άνοιγε την κουβέντα, μας ρωτούσε με σεβασμό για το Κόμμα και τις προβλέψεις του, τμήμα αυτών μας έλεγε ότι δε βλέπει φως, προοπτική.

Κάποιοι ή και αρκετοί από αυτούς διστάσανε τελικά, δε φτάσανε ως την κάλπη, δεν έκαναν το βήμα, γιατί στην ουσία δεν πιστεύουν στη δύναμη τους, στη δυναμική του λαϊκού παράγοντα, στην αργή- βασανιστική δουλειά μέσα στο κίνημα σε συνθήκες, που το ποτήρι γεμίζει σταγόνα τη σταγόνα, κι ίσως κάποιες φορές φαίνεται κι αναποτελεσματικό αυτό που κάνουμε.
Όμως αν σκεφτούμε τη μεγάλη εικόνα, θα δούμε ότι καθόλου δεν είναι αναποτελεσματικό, όταν ο ταξικός συσχετισμός δυνάμεων παραμένει πολύ αρνητικός, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά συνολικά στην Ευρώπη, στην περιοχή μας, όταν εργατικό λαϊκό κίνημα δεν έχει περάσει ακόμη σε φάση δυναμικής και πιο μαζικής αντεπίθεσης.

Γι αυτό και λέμε ότι η ψήφος στο ΚΚΕ ακόμα κι όταν εκφράζει επιμέρους ή συγκυριακή επιλογή, έχει στοιχεία σύγκρουσης με το κατεστημένο, χειραφέτησης από την συντηρητική πολιτική. Αφού, η εκλογική δύναμη του ΚΚΕ διαμορφώνεται πάντα σε συνάρτηση με την ταξική πάλη, την άνοδο ή την κάμψη της. Και σε αυτές τις συνθήκες η σταθερότητα και η επιρροή του ΚΚΕ έχει την ιδιαίτερη σημασία της.
Όπως και λέμε, με το ίδιο σκεπτικό ότι με κρύα καρδιά – όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΕ- προσήλθε ένα σημαντικό τμήμα του λαού μας στην κάλπη, αποτυπώνοντας μια
συνολικότερα μια τάση συντηρητικής αναδίπλωσης, αναζήτησης λύσεων από μια δήθεν καλύτερη διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος.

Ταυτόχρονα μέσα σε συνθήκες εκβιαστικών διλημμάτων, απογοήτευσης, αποχής, μειωμένων απαιτήσεων που καλλιεργούνκαι με έντονη την παρέμβαση της μεγαλοεργοδοσίας και των συμμάχων της, όπου και η περιοχή μας έχει παραδείγματα και από τις δυο εκλογικές μάχες.
Ωστόσο, το Κόμμα μας έχει ουσιαστική εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη, ότι θα διαψεύσει τις ελπίδες των υπεύθυνων για την τραγική της κατάσταση, ότι δε θα παραμένει χειραγωγημένη και διστακτική για μεγάλο χρονικό διάστημα, και ότι τελικά θα γίνει ο βασικός παράγοντας για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στο κίνημα και στο πολιτικό επίπεδο, ζήτημα που έχει αποδειχτεί και ιστορικά- εκτός από θεωρητικά τεκμηριωμένο- μέσα από την προχωρητική κίνηση της ανθρωπότητας.

Αυτό το ζήτημα δεν αφορά ένα κάποιο μακρινό μέλλον, όπου ξαφνικά οι εργαζόμενοι, ο λαός μας θα φτάσουν στην συνειδητοποίηση. Αφορά την ίδια την καθημερινότητά μας, την αληθινή ζωή που μας δείχνει το δρόμο, γιατί αυτοί οι ίδιοι
εργαζόμενοι σήμερα στέκονται πιο θετικά απέναντι στο ΚΚΕ, παρακολουθούν τις θέσεις του, προβληματίζονται, έστω κι αν ακόμη δεν έχουν πειστεί να κάνουν ένα πιο αποφασιστικό βήμα.
Το συναντήσαμε όταν επικοινωνήσαμε με πλατιά τμήματα , οι θέσεις του ΚΚΕ συγκέντρωσαν ενδιαφέρον και θετικό προβληματισμό.

Γι αυτό και θα επιδιώξουμε, με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, που απαντά στα αδιέξοδα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής κι αποτελεί αντικειμενικά φάρο αντίστασης και ελπίδας για τη νέα σοσιαλιστική- κομουνιστική κοινωνία, να «κεντρίσει» το ενδιαφέρον και να κατακτήσει τις καρδιές και τις συνειδήσεις περισσότερων εργαζομένων και νεολαίας.
Γι αυτό και είναι υπόθεση όλων μας μέσα στους καθημερινούς αγώνες, στις μάχες που έχουμε μπροστά μας, να αυξήσουμε τις εστίες αντίστασης και αντεπίθεσης, να ριζώσουν με νέους αγωνιστές μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς.
Γι αυτό και περνά από το χέρι όλων μας η διεύρυνση της δύναμης του Κόμματος, η ανάπτυξη της κοινωνικής συμμαχίας – δηλαδή της πολτιικής συμμαχιών του ΚΚΕ, από τα κάτω, εκεί που ζούνε και εργάζονται οι μισθωτοί εργαζόμενοι, οι α/α/ , της πόλης, του χωριού, οι επιστήμονες, οι καλλιτέχνες, οι άνθρωποι από το χώρο της εκπαίδευσης, της υγείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού, με διακριτή την συμμετοχή γυναικών και νεολαίας.

Κάτω από αυτό το πρίσμα αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη μας το Κόμμα να αποτελέσει πιο ισχυρό εφαλτήριο αγωνιστικής συσπείρωσης μέσα στις γραμμές του εργατικού – λαϊκού κινήματος.
Γι αυτό και δίνουμε το χέρι σε όλους και όλες, όσους μπορούν να βαδίσουν στο δρόμο της ταξικής αλήθειας, του δίκιου, της υπεράσπισης των ιδεών και των αξιών του σοσιαλισμού, της αντικαπιταλιστικής ανατροπής, της αντιιμπεριαλιστικής – αντιπολεμικής πάλης.

Ταυτόχρονα, είναι θετικό ότι η ναζιστική εγκληματική Χ.Α. υποχωρεί ακόμη περισσότερο σε ψήφους και ποσοστά, μένοντας εκτός βουλής. Όπως γνωρίζετε, το ΚΚΕ αταλάντευτα και με συνέπεια αντιπάλεψε τέτοιες δυνάμεις, δεν έδειξε ανοχή, δεν έπαιξε παιχνίδια, δεν ψάρεψε στα θολά νερά του εθνικισμού, όπως έκαναν άλλα κόμματα.
Φυσικά, το αντανακλαστικό μας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αμβλυνθεί, γιατί ας μην ξεχνάμε, οι δυνάμεις που την προώθησαν τώρα την «αποσύρουν», κρατώντας την όμως ως εφεδρεία, ενώ παράλληλα ένα ποσοστό μετακινείται σε άλλα αστικά κόμματα και σε συγγενείς ιδεολογικά και πολιτικά χώρους, όπως η «Ελληνική Λύση». Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι βασική προϋπόθεση για την απόκρουση και πλήρη απομόνωση τέτοιων δυνάμεων, γιατί είναι η μόνη δύναμη που αντιπαλεύει το σύστημα που τις γεννά και τις αξιοποιεί.

Μοιράσου το άρθρο: