O εντοπισμός των νέων επενδυτικών και παραγωγικών τάσεων καθώς και των προκλήσεων που δημιουργούνται για τους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς, βρίσκονται στο επίκεντρο του 2ου Ευρωπαικού Φόρουμ Ανάπτυξης που διοργανώνουν στη Λάρισα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η εφημερίδα «Ελευθερία», υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος με έμφαση τόνισε πως ο «σχεδιασμός και η πρόοδος πρέπει να ξεκινούν από την περιφέρεια» και σημείωσε χαρακτηριστικά «πως η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει την Ελλάδα και την Θεσσαλία εμπράκτως τώρα και την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-27 στην μετάβαση προς την εξωστρεφή, βιώσιμη, έξυπνη επιχειρηματικότητα.
Εμείς ως Έλληνες είπε ο κ. Σχοινάς πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε ώστε να αξιοποιήσουμε την Ευρωπαϊκή στήριξη όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται για να είμαστε στην πρώτη γραμμή του νέου ευρωπαϊκού οικονομικού προτύπου.

ΙΙ. Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Η νέα κυβέρνηση – η πρώτη της μετά-κρίσης εποχή – σηματοδοτεί μια νέα αφετηρία για την χώρα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι και θα παραμείνει στο πλευρό μας. Η Ευρώπη θα είναι δίπλα μας, όχι απέναντι.

Η χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία ανέρχεται γύρω 21δισ. Ευρώ για την περίοδο 2014-2020.

Τι σημαίνουν αυτά τα νούμερα στην πράξη;

Ενδεικτικά:

· περίπου 35.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα λάβουν στήριξη ·

· περισσότερες από 16.000 πλήρως θέσεις απασχόλησης και περίπου 8.000 νέοι ερευνητές που εργάζονται σε υποστηριζόμενες οντότητες

· πάνω από 26.000 νοικοκυριά θα έχουν πιο οικονομική κατανάλωση ενέργειας

· πάνω από 60.000 νοικοκυριά θα αποκτήσουν πρόσβαση σε συνδέσεις ιντερνέτ υψηλών ταχυτήτων

· πάνω από 400.000 μαθητές θα έχουν πρόσβαση σε νέα ή ανακαινισμένα σχολικά κτήρια

· πάνω από 3 εκατ. συμπολίτες μας θα έχουν πρόσβαση σε βελτιωμένες υποδομές επεξεργασίας πόσιμου νερού

Η Ελλάδα βρίσκεται επίσης στην πρώτη θέση των δικαιούχων χωρών Επενδυτικού Σχεδίου Γιούνκερ σε σχέση με το ΑΕΠ της.

Έως τον Δεκέμβρη 2019, αυτό το Ταμείο έχει κινητοποιήσει περίπου 12.1 δισ. ευρώ σε ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα, στηρίζοντας πάνω από 25.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Δεν σταματάμε όμως εδώ. Στο πλαίσιο του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, η Επιτροπή πρότεινε κονδύλια συνοχής ύψους 21,7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

Η πρόταση αυτή συνιστά αύξηση των κονδυλίων συνοχής προς τη χώρα κατά 8%. ευρώ σε σχέση με την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Η Λάρισα έδωσε το μήνυμα στις Βρυξέλλες και ανακοινώθηκε πριν λίγο Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 20 Φεβρουαρίου για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Η συγκυρία είναι εξαιρετική.

Το ζητούμενο σε αυτό το νέο κεφάλαιο είναι να γίνουν ακόμα περισσότερο αισθητές οι βελτιώσεις στην καθημερινότητα του πολίτη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Τον Δεκέμβριο του 2014, η Επιτροπή ενέκρινε το ελληνικό επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020» με προϋπολογισμό 424 εκατ. Ευρώ.

Με τις πρωτοβουλίες αυτές συμβάλουμε στην ενίσχυση και ανάδειξη των κύριων στρατηγικών στόχων της περιοχής. Πολλά και σημαντικά είναι τα έργα που βελτιώνουν αισθητά την καθημερινότητα του πολίτη ανέφερε επίσης ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε


Τη βασική θέση της κυβέρνησης για τη μετατροπή των διαρθρωτικών αδυναμιών σε αναπτυξιακά προτερήματα μετέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας
Στο Φόρουμ αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν την βιομηχανία και την καινοτομία, την περιφερειακή ανάπτυξη στην Ευρώπη και τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη τα οποία και ανέπτυξαν οι αρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί

Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώνονται σήμερα Κυριακή με συνεδρίες που αφορούν την υγεία, τις υποδομές, το περιβάλλον και τον τουρισμό

Μοιράσου το άρθρο: