Στα Τρίκαλα υπάρχουν περίπου επτακόσιοι (700) μουσικοί, διαφόρων μουσικών ειδών και διαφόρων επαγγελματικών χώρων (νυχτερινά κέντρα, ωδεία, μουσικά σχολεία, κ.λπ.).

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι αρκετοί εξ αυτών δεν έχουν ενταχθεί στο επίδομα των 800 ευρώ λόγω των μέτρων, που έχουν ληφθεί για την εξάπλωση της πανδημίας.

Το κεντρικό πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για αόρατους εργαζόμενους, με κεντρικό ζήτημα την «μαύρη» εργασία και την απουσία καθορισμένου μισθού πλαφόν.

Το ζήτημα τέθηκε καθαρά στην συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στον Μύλο Ματσόπουλου. Η συγκέντρωση είχε ως κεντρικό στόχο να δημιουργηθεί σωματείο και στα Τρίκαλα, ίσως σε συνεργασία με τους μουσικούς της Καρδίτσας, ώστε αυτοί οι εργαζόμενοι να αποκτήσουν υπόσταση και φωνή.

Το βράδυ της Δευτέρας συγκεντρώθηκαν αρκετοί καλλιτέχνες στον Μύλο Ματσόπουλου. Κυρίως μουσικοί. Καταδείχθηκε κυρίως η μη κατοχύρωση του επαγγέλματός τους και, βέβαια, η ανέχειά τους πλέον, εξαιτίας της απαγόρευσης εκδηλώσεων, πανηγυριών, γάμων, της λειτουργίας κλειστών κέντρων διασκέδασης, της λειτουργίας των ωδείων, κ.λπ.

Όσοι κατάφεραν να κολλήσουν στο ΙΚΑ, από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2020 κάποια ένσημα, ανά εμφάνιση έλαβαν και το επίδομα των 800 ευρώ. Οι υπόλοιποι δεν το έλαβαν.

Η ύπαρξη σωματείου και Ομοσπονδίας, ώστε οργανωμένα να μπορούν να προασπίζονται τόσο την επαγγελματικής τους παρουσία και κατοχύρωση όσο και την διάκριση της εργασίας του μουσικού ή του τραγουδιστή από κάποιον που το ασκεί ως χόμπι, ήταν από τα βασικά ζητήματα που προέκυψαν στην συγκέντρωση που πραγματοποίησαν. Επίσης, το ύψος των μεροκάματων ήταν ακόμη ένα πρόβλημα που εκτιμάται ότι θα λυθεί με την σύσταση του σωματείου. Και παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που εκφράστηκαν το βράδυ της Δευτέρας, εντούτοις ήταν σχεδόν καθολική από την πλευρά τους η ανάγκη της οργάνωσής τους, μέσω ενός σωματείου.

Αποφάσισαν επίσης να δοθεί συνέχεια σε αυτό που ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας. Σε αυτό το πλαίσιο σήμερα το βράδυ στις 9 στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων θα προχωρήσουν σε μουσική διαμαρτυρία, ζητώντας λύσεις κυρίως από το υπουργείο Πολιτισμού.

Μοιράσου το άρθρο: