Επίθεση στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξαπέλυσε σήμερα, ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Β. Κόκκαλης, από το βήμα της βουλής, στο πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου «για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα».

Ο πρώην υφυπουργός κατηγόρησε τον κ. Βορίδη πως «προπαγανδίζει με έντονο, με ισχυρό τρόπο την αυστηρότητα των κυρώσεων στις ελληνοποιήσεις, την ίδια ώρα, όμως, αποκρύπτει ότι δεν υφίστανται διατάξεις για τη νοθεία στα τρόφιμα», ενώ λίγο μετά μιλώντας για τη νοθεία στα τρόφιμα, εξήγησε απευθυνόμενος στο κυβερνητικό στέλεχος ότι «εσείς, που λέτε ότι αυστηροποιείτε τις ποινές, η διάταξη με την οποία τιμωρείται όποιος εισάγει, εξάγει, αποθηκεύει, διακινεί στην κατανάλωση τρόφιμα τα οποία είναι νοθευμένα, τιμωρείται με ποινή κατά τι επιεικέστερη. Συγκεκριμένα, τι έλεγε το άρθρο 27 του 2014; Τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. Τι λέει τώρα η διάταξη για τη νοθεία στα τρόφιμα; «Με ποινή φυλάκισης τριών μηνών ή με χρηματική ποινή».
Διαζευκτικά! Όπερ σημαίνει ότι αν λάβει ο κατηγορούμενος ένα ελαφρυντικό, πάει πιθανότατα και με το ελάχιστο της χρηματικής ποινής. Συγγνώμη, αυτή είναι η αυστηροποίηση; Όποιος νοθεύει, μπορεί να τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης έξι μηνών ή με χρηματική ποινή; Τουλάχιστον δεν αφήσατε την ίδια τη διάταξη, «φυλάκιση τριών μηνών και χρηματική ποινή». Σαφέστατα έγινε κατά τι επιεικέστερη, κύριε Υπουργέ. Ξεκάθαρα».

Συνέχισε με μία αναφορά σε «ένα παράδοξο, το οποίο πρέπει να το αφαιρέσετε, όχι σήμερα, χθες. Συνεχίζει ο νομοθέτης εδώ σήμερα και λέει: «Αν αυτά τα νοθευμένα τρόφιμα είναι επιβλαβή…». Και εγώ αναρωτιέμαι: Υπάρχει περίπτωση το νοθευμένο να μην είναι επιβλαβές για την υγεία;
Κύριε Υπουργέ, αν ισχύει αυτό, συντρέχουν δύο διατάξεις. Η μία που προβλέπει τρία χρόνια φυλάκιση, σωστό και η άλλη που προβλέπει τρεις μήνες.
Κύριε Υπουργέ, υφίστανται δύο διατάξεις με την ίδια αντικειμενική υπόσταση σε περίπτωση επιβλαβών για τη δημόσια υγεία προϊόντων. Είναι δύο διατάξεις.»

Ειδική μνεία έκανε για τη βιομηχανική κάνναβη και το θεσμικό πλαίσιο που τη διέπει στη χώρα μας, κατηγορώντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης πως «Αποκρύπτετε και αποσιωπάτε ότι η βιομηχανική κάνναβη είναι οικολογική καλλιέργεια. Αποσιωπάτε ότι είναι πρόσφορη για επενδύσεις. Το κρύβετε. Δεν λέτε ότι είναι μια εναλλακτική καλλιέργεια και ενδιαφέρει πολλούς αγρότες. Την ίδια ώρα, όμως, τη στοχοποιείτε και λέτε ότι η βιομηχανική κάνναβη έχει ψυχοτρόπες ουσίες, για να ενεργοποιήσετε τα πλέον συντηρητικά αντανακλαστικά. Όχι, κύριε Υπουργέ! Η βιομηχανική κάνναβη έχει υπό προϋποθέσεις και ψυχοτρόπες ουσίες. Κάνετε μεγάλο λάθος.
Αποκρύπτετε ότι στα περισσότερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το όριο ανοχής είναι 1%. Αποκρύπτετε πόσες ήταν οι υπερβάσεις του ορίου ανοχής τα τελευταία τρία χρόνια. Αποκρύπτετε την ΚΥΑ του 2019 που περιέγραφε με τον πλέον τεκμηριωμένο τρόπο τους όρους και τις προϋποθέσεις καλλιέργειας της βιομηχανικής κάνναβης. Αποκρύπτετε ότι είχε τη δυνατότητα και την έχει ο εκάστοτε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, εάν μια ποικιλία υπερβεί το όριο, να την αποσύρει.»

Μοιράσου το άρθρο: