Θεσσαλοί φορείς για τον Αχελώο: «Η μεταφορά νερού από τον Αχελώο ωφελεί όλους»

Νέα σύσκεψη για το συνέχιση των έργων για την εκτροπή των νερών του Αχελώου πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα και να αποφευχθεί η ερημοποίηση του Θεσσαλικού κάμπου. Στην σύσκεψη παρευρέθηκαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλής, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρας, ο Υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γ. Θωμάς, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας, ο πρ. Υπουργός, Σ. Φάμελος οι Γενικοί Γραμματείς του ΥΠΕΝ, Κ. Αραβώσης και Υποδομών, Γ. Καραγιάννης, οι Βουλευτές Θεσσαλίας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστός, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων της Θεσσαλίας.

«Η ΔΕΗ αναλαμβάνει την κατασκευή των υδροηλεκτρικών εργοστασίων στη Μεσοχώρα και στη Συκιά, η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναλαμβάνει τα έργα μεταφοράς του νερού καθώς έχει τεχνογνωσία, διαχειριστική επάρκεια και διοικητική ικανότητα, όπως το απέδειξε με την επανασύσταση της λίμνης Κάρλα. Το Υπουργείο αναλαμβάνει την εποπτεία και οι Αιτωλοακαρνάνες έχουν τα κλειδιά για να αποφασίζουν για τη διαχείριση του νερού». Αυτή είναι η πρόταση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού για το έργο του Αχελώου και στην οποία συμφώνησε η πλειοψηφία των παρόντων.
Το νερό δεν έχει ιδιοκτήτες» επεσήμανε ο κ. Αγοραστός και συμπλήρωσε «η Θεσσαλία έχει ανάγκη το νερό του Αχελώου που αποτελεί το μοναδικό άμεσο έργο που μπορεί να εκτελεστεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Το έργο του Αχελώου αντιμετωπίζει την ερημοποίηση του θεσσαλικού κάμπου, τροφοδοτεί τη Θεσσαλία με νερό, στηρίζει την αγροτική παραγωγή, την υδροδότηση και την παραγωγή πράσινης ενέργειας.

«Ένα έργο που έχει “στοιχειώσει” παρά τα απίστευτα ποσά που έχουν ήδη σπαταληθεί για να ολοκληρωθεί, ένα έργο που είναι –αποδεδειγμένα- φιλικά προς το περιβάλλον και πρόκειται να δώσει πνοή ζωής στον Θεσσαλικό κάμπο, ένα έργο για το οποίο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως θα υπάρχει τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση εάν δεν λύσουμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά το πρόβλημα της άρδευσης στη Θεσσαλία, είναι αυτονόητο πως δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να μην το ολοκληρώσουμε” τοποθετήθηκε η βουλευτής της ΝΔ Στέλλα Μπίζιου.

Στην ευρεία σύσκεψη φορέων για συζήτηση και ενημέρωση για το έργο του Αχελώου, παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας Νίκος Παπαγεωργίου και η Πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα, κατόπιν προσκλήσεως του Υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας Νίκος Παπαγεωργίου, συνεχάρη τον Υπουργό Υποδομών κ. Καραμανλή, για την ανακοίνωση πως το 1ο εξάμηνο του 2020 θα προκηρυχθεί η μελέτη για την επένδυση των τοιχωμάτων των 12 χιλιομέτρων της σήραγγας της Συκιάς αλλά τον Γ.Γ. κ. Αραβώση για την ανακοίνωση πως τα Σχέδια Διαχείρισης της Λεκάνης Απορροής Πηνειού, θα αναθεωρηθούν ώστε να συμπεριλαμβάνουν μεταφορά νερού από τον Αχελώο.
Επιπλέον ο Πρόεδρος επισήμανε στον Υπουργό Επικρατείας πως θέση του ΤΕΕ εδώ και χρόνια είναι υπέρ της μεταφοράς νερών από τον Αχελώο, θέση για την οποία το ΤΕΕ επιχειρηματολογεί επιστημονικά και ενημερώνει συνεχώς όλες τις κυβερνήσεις και τους αρμόδιους Υπουργούς, όπως έχει κάνει και στην σημερινή κυβέρνηση.
Η Πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα επεσήμανε πως το πρόβλημα του ελλείμματος στο υδατικό απόθεμα της Θεσσαλίας απαιτεί λύση, ωστόσο τα διαχρονικά ελλείμματα στο θεσμικό πλαίσιο και το σχεδιασμό έχουν ως αποτέλεσμα τη δικαστική εμπλοκή, του έργου της μεταφοράς του νερού από τον Αχελώο, στο ΣτΕ. Είναι απαραίτητο, να ολοκληρωθούν τα έργα, καθώς κινδυνεύουν να απαξιωθούν, με ταυτόχρονη επικαιροποίηση των σχεδίων και των μελετών όπου απαιτείται.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος