Διήμερο σεμινάριο-εργαστήριο Τυποβαφικής για ενήλικες συνολικής διάρκειας 4 ωρών με θέμα: «Βιωματικά εργαστήρια τυποβαφικής με αντίγραφα μουσειακών σφραγίδων», διοργάνωσε το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε το περασμένο διήμερο, αποτελούνταν από δύο ενότητες, ενώ ο νέος κύκλος σεμιναρίων με το ίδιο θέμα θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Οκτωβρίου.

Στο πρώτο θεωρητικό μέρος, η διευθύντρια του Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού ανέλυσε το ιστορικό πλαίσιο εξέλιξης της τυποβαφικής, την τεχνολογία και τα στάδια που οδηγούν από την χάραξη των ξύλινων καλουπιών έως την μεταφορά των μοτίβων στο ύφασμα.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις επιρροές των σταμπάτων, στην ποικιλία των διακοσμητικών μοτίβων και στην χρήση τους.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πορεία απόκτησης του εν λόγω μουσειακού υλικού από το Μουσείο και στις προοπτικές αξιοποίησής του, προκειμένου να διασωθεί η τεχνική μέσα από την αναβίωση τυποβαφικών εργαστηρίων και την παραγωγή σταμπωτών.
Στη συνέχεια ακολούθησε βιωματικό εργαστήριο εφαρμογής της τεχνικής με στάμπες, αντίγραφα των πρωτότυπων μουσειακών σφραγίδων και ανεξίτηλες βαφές.

Οι συμμετέχουσες δημιούργησαν τα δικά σταμπωτά, και εξασκήθηκαν πάνω σε αυτό αποδεικνύοντας πώς μια παραδοσιακή τεχνική μπορεί να αποκτήσει νέα διάσταση στη σύγχρονη εποχή.
Όλες οι συμμετέχουσες έλαβαν βεβαίωση παρακολούθησης.
Ο νέος κύκλος σεμιναρίων τυποβαφικής για ενήλικες (4ωρών) θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 και την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου. Ώρες 10.00 – 12.00 π.μ.
Δηλώσεις συμμετοχής καθημερινά στο τηλ: 2410 239.446.
Αριθμός συμμετεχόντων 10 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες προστασίας όπως ορίζονται στο υγειονομικό πρωτόκολλο του Υπουργείου Πολιτισμού. Οι συμμετέχοντες πρέπει να φορούν μάσκα κατά την είσοδο, κατά τη διάρκεια και κατά το πέρας του σεμιναρίου, και να χρησιμοποιούν αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα, ενώ κατά την είσοδο και έξοδο θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρου.

Μοιράσου το άρθρο: