«Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την στελέχωση των νοσοκομείων της Δυτικής Θεσσαλίας, ώστε να μη βρεθούμε μπροστά σε τραγικές καταστάσεις».

Το συγκεκριμένο αίτημα έθεσαν από κοινού οι δύο πρόεδροι Νοσοκομειακών Γιατρών Τρικάλων και Καρδίτσας, μιλώντας στην εκπομπή «Θεσσαλικό Περισκόπιο», με αφορμή την υπολειτουργία των παιδιατρικών κλινικών των δύο νοσοκομείων, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων καθώς, υπενθύμισαν έχουμε μπει στον Οκτώβριο, που είναι μήνας νοσηρότητας.

Το πρόβλημα έχει πλέον καταστεί χρόνιο και συνίσταται στο ότι η Παιδιατρική του Νοσοκομείου Τρικάλων, μετά την παραίτηση ενός επικουρικού γιατρού και τη χρήση άδειας από τον έτερο επικουρικό, υπολειτουργεί, οπότε εφημερεύει μισές μέρες του μήνα και τις υπόλοιπες εφημερεύει το νοσοκομείο Καρδίτσας. Πρακτικά αυτό που γίνεται στην πράξη είναι οι γονείς των οποίων τα παιδιά αντιμετωπίζουν τακτικά ή έκτακτα προβλήματα υγείας να τρέχουν από το ένα νοσοκομείο στο άλλο και, σε κάποιες περιπτώσεις να χρειάζεται να μεταφέρονται στο νοσοκομείο της Λάρισας, το οποίο επίσης έχει κάποια όρια στον αριθμό των ασθενών που μπορεί να εξυπηρετήσει.

Τόσο ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Κώστας Αθανασίου όσο και ο πρόεδρος της Ένωσης των Τρικάλων κ. Βάιος Τάσιος συμφωνούν στην επικινδυνότητα της κατάστασης και ζητούν άμεσα λύσεις, ώστε να μην βρεθούμε όλοι ενώπιον τραγικών απροόπτων.

Νοσοκομείο Τρικάλων

Αναλυτικά, το πρόβλημα στο νοσοκομείο Τρικάλων προέκυψε με την παραίτηση ενός επικουρικού και την χρήση της κανονικής άδειας από τον έτερο επικουρικό. Αιτία, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, η υποστελέχωση του νοσοκομείου. Λύση, πάντα σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην υγεία, η κάλυψη δηλαδή των 6500 καταμετρημένων ιατρικών κενών στην περιφέρεια Θεσσαλίας.  

«Συζητάμε για γιατρούς – τόνισε ο κ. Τάσιος – που κάνουν οκτώ και δέκα εφημερίες το μήνα. Αυτό, οι γιατροί το κάνουν χρόνια. Πρέπει δε να ξεκαθαρίσουμε ότι οι εφημερίες σε νομαρχιακά νοσοκομεία είναι μόνιμες και ενεργές. Τακτικά ιατρεία, έκτακτα εξωτερικά λειτουργούν σε καθημερινή βάση. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει και κάποιος που δεν είναι γιατρός ότι εδώ προκύπτουν και ζητήματα μη ασφαλούς εφημέρευσης, που αφορούν ανθρώπους οι οποίοι είναι εξουθενωμένοι και εξετάζουν τα παιδιά της κοινωνίας. Να βγει μπροστά η κοινωνία και να διεκδικήσει μόνιμες προσλήψεις».

Νοσοκομείο Καρδίτσας

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών της Καρδίτσας κ. Κώστας Αθανασίου επεσήμανε ότι το πρόβλημα έχει γίνει χρόνιο. Πρόσθεσε δε ότι πριν ένα μήνα ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας δεσμεύτηκε στην ΕΙΝΑΠ, στο πλαίσιο σχετικής συνάντησης, να «ξεπαγώσουν» άμεσα οι προκηρύξεις για την πρόσληψη 940 γιατρών και 116 ανθρώπων λοιπού προσωπικού των νοσοκομείων. «Στην πράξη ωστόσο – συμπλήρωσε – δεν γίνεται οτιδήποτε».

Επανέλαβε την πάγια θέση της Ένωσης να λειτουργούν αυτόνομα τα δύο νοσοκομεία, Τρικάλων και Καρδίτσας και ζήτησε να καλυφθούν άμεσα οι θέσεις των δύο μόνιμων παιδιάτρων για την Καρδίτσα ή έστω να γίνουν άμεσα προσλήψεις επικουρικών, πριν συμβεί κάποιο τραγικό περιστατικό. Επεσήμανε δε και το τραγελαφικό της όλης κατάστασης, δηλώνοντας ότι στο ΤΟΜΥ της Καρδίτσας υπάρχει παιδίατρος, χωρίς όμως να μπορεί να συνδράμει στο νοσοκομείο, καθώς αμείβεται μέσω ΕΣΠΑ! Κάλεσε δε την πολιτεία να σταθεί στο ύψος της και να λύσει τα προβλήματα, πριν «συμβεί κάποιο τραγικό περιστατικό και τότε δεν θα έχει νόημα να βγαίνουμε στα κανάλια και να κλαίμε».

 

Μοιράσου το άρθρο: