Έλλειψη μέτρων προστασίας στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι αστυνομικοί που είναι επιφορτισμένοι με το προσφυγικό/μεταναστευτικό, καταγγέλλουν οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Αιγαίου (Βόρειας και Νότιας Δωδεκανήσου, Λέσβου, Χίου και Σάμου).
«Παρ’ ότι προβάλλεται στα ΜΜΕ ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, η πραγματικότητα είναι ότι στην πράξη δεν έχουν εφαρμοστεί».
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν τα εξής:
«Τις τελευταίες ημέρες, από μέλη μας τα οποία εκτελούν υπηρεσία στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ) ή έχουν επιφορτιστεί με τη διαχείριση των νεοεισερχομένων μεταναστών στην Χώρα, γινόμαστε δέκτες παραπόνων σχετικά με τα μέτρα προστασίας.
Από την άλλη πλευρά βλέπουμε να εκδίδονται διαταγές και να προβάλλεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των μεταναστών, αλλά και των συναδέλφων μας από την πανδημία, τα οποία στην πράξη ή δεν έχουν εφαρμοστεί ή δεν είναι εφικτό πρακτικά να ισχύσουν.
Εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε στους συναδέλφους μας στις οικογένειες μας αλλά και στις τοπικές κοινωνίες να τοποθετήσουμε τα πράγματα στην σωστή τους βάση.
Η αλήθεια είναι ότι σε όλες τις δομές έχουν περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό οι μετακινήσεις και σε κάποιες από αυτές (Μυτιλήνη, Σάμο, Χίο) έχουν τοποθετηθεί οικίσκοι που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως χώροι εξέτασης μεταναστών, οι οποίοι ή δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν.
Το θέμα είναι ότι εκτός των ανωτέρω, μας προβληματίζει το κατά πόσο είναι επαρκή και εφικτά στην υλοποίηση τους τα σχέδια που εκπονούνται, όταν μιλάμε για δομές υπερκορεσμένες πληθυσμιακά .
Όσον αφορά την διαχείριση των νεοεισερχομένων η ανησυχία μας είναι μεγαλύτερη για ευνόητους λόγους, αφού δεν υπάρχουν πουθενά χώροι για την απομόνωσή (καραντίνα) τους, δεν πραγματοποιείται κανένας ιατρικός έλεγχος και παρόλα αυτά συνεχίζονται οι μεταγωγές τους κανονικά.
Όλα τα παραπάνω δικαιολογούν και εντείνουν την ανησυχία των Αστυνομικών οι οποίοι καλούνται καθημερινά να εισέλθουν και να εκτελέσουν υπηρεσία εντός και πέριξ των δομών αλλά και να δακτυλοσκοπήσουν ή να μεταφέρουν τους μετανάστες ακτοπλοϊκώς, ερχόμενοι αναγκαστικά σε κοντινή επαφή και παραμένοντας για πολλές ώρες σε κλειστούς χώρους μαζί τους.
Η επίκληση του γεγονότος ότι δεν έχει εκδηλωθεί ακόμα κανένα κρούσμα στους μετανάστες που φιλοξενούνται στα νησιά μας, είναι έωλη καθώς κανείς δεν μπορεί να το ξέρει, εφόσον δεν έχουν υποβληθεί σε κανένα σχετικό ιατρικό τεστ οι παραμένοντες.
Από την πλευρά μας θεωρούμε ότι:
α) είναι επιτακτική η ανάγκη εκπόνησης και πλήρους εφαρμογής κατάλληλου σχεδίου, η υλοποίηση του οποίου να είναι εφικτή
β) η άμεση εξεύρεση κατάλληλων χώρων για τον περιορισμό των νεοεισερχομένων σε κάθε νησί που υπάρχουν ροές
γ) ο περιορισμός των μετακινήσεων (μεταγωγές) στις απολύτως απαραίτητες και
δ) η αποσυμφόρηση των Αστυνομικών κρατητηρίων στα οποία μετά και την αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών Άσυλου, την αναστολή των πτήσεων στο εξωτερικό, το κλείσιμο των συνόρων από πολλές χώρες, παραμένουν αλλοδαποί διοικητικοί κρατούμενοι επί μακρών σε αυτά αιτούντες ή μη διεθνούς προστασίας , δημιουργώντας ποικίλα προβλήματα και συνωστισμό».

Μοιράσου το άρθρο: