Τη διαβεβαίωση ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα συνδράμει τα μέγιστα, από οικονομικής και τεχνικής απόψεως, προκειμένου ν’ αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν οι ζημιές που άφησαν πίσω τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα στη Σύμη, έδωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

«Το μέγεθος των ζημιών που υπέστη το νησί από την πλημμύρα, είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί, ωστόσο είναι μόνο ζημιές. Δεν θρηνήσαμε θύματα» δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ Ρόδου.
Ανέφερε ότι και στην περίπτωση της Σύμης, η ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση οδήγησε στα πλημμυρικά φαινόμενα.
«Η αυθαίρετη δόμηση και το μπάζωμα ρεμάτων είναι η αιτία» τονίζοντας ότι στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου το οδικό δίκτυο στη συντριπτική πλειοψηφία είναι ρέματα.
«Υπάρχει νησί, είπε, που όλοι οι δρόμοι του είναι ρέματα».
Ο Περιφερειάρχης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όταν άνοιξε το πρόγραμμα για εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων, ύψους 3 εκ. ευρώ, κατατέθηκε μόνο μία πρόταση 700.000 ευρώ.
Σ’ ότι αφορά τη Σύμη, είπε ότι θα γίνουν παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, όπου έχει υποστεί κατολισθήσεις και αποκόλληση της ασφάλτου, η μεταστέγαση του νηπιαγωγείου και η επισκευή του γηπέδου, έργα για τα οποία θα απαιτηθούν σημαντικά ποσά.
Δεσμεύτηκε για την εγγραφή ποσού 2 εκ. ευρώ στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, προκειμένου να εκτελεστούν τα έργα.
Ταυτόχρονα, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, αύξησε στις 200.000 ευρώ τον Κωδικό της Πολιτικής Προστασίας, απ’ όπου θα χρηματοδοτηθούν οι άμεσες παρεμβάσεις.

Μοιράσου το άρθρο: