Γ. Πάππου: Βραδυφλεγής βόμβα η Συνεταιριστική Τράπεζα

Ως βραδυφλεγή βόμβα για την τοπική κοινωνία, χαρακτηρίζει το κλείσιμο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ, Γιάννης Πάππου.
Με επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, αναφέρει ότι πολλοί δανειολήπτες της πρώην τράπεζας είναι έρμαια των διαθέσεων της εταιρείας που έχει αναλάβει την εκκαθάριση του ιδρύματος και ζητά να ενταχθούν στο καθεστώς που διέπει τους δανειολήπτες των συστημικών τραπεζών.
Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:
«Το κλείσιμο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα για την τοπική μας οικονομία καθώς πολλοί συμπολίτες μας, είναι έρμαια των διαθέσεων της εταιρείας που έχει αναλάβει την εκκαθάριση του τραπεζικού ιδρύματος.
Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι οι δανειολήπτες της Τράπεζας Δωδεκανήσου δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για το ότι η πρώην Τράπεζα Δωδεκανήσου βρίσκεται υπό καθεστώς εκκαθάρισης εδώ και τουλάχιστον μία πενταετία και επιπλέον τιμωρούνται για την επιλογή τους να συνεργαστούν και να στηρίξουν το δικό μας Τραπεζικό Ίδρυμα.
Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου θα αναδείξει προς όλους τους εμπλεκόμενους (Υπουργούς, Εταιρεία-Εκκαθαριστή PQH, Τράπεζα Ελλάδος, κ.α) τις στρεβλώσεις που έχουν προκύψει από το κλείσιμο της τράπεζας και θα απαιτήσει να ρυθμιστούν όλα τα δάνεια που έχουν λάβει οι επιχειρηματίες-μέλη του με την ίδια τακτική που ακολουθούν όλες οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, οι οποίες δίνουν περιθώριο μέχρι και 20 έτη ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες του κάθε δανειολήπτη. Σημειώνεται ότι για τα δάνεια που έχουν ληφθεί από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου ο εκκαθαριστής ζητά αποπληρωμή το μέγιστο σε οκτώ έτη. Αντιλαμβάνεστε ότι σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι αδύνατο ιδιώτες ή επιχειρηματίες να αποπληρώσουν τα δάνεια τους σε περίοδο οκτώ ετών .
Επίσης, το Επιμελητήριο θα ζητήσει να γίνει πλήρης ενημέρωση από τον εκκαθαριστή για την πορεία της εκκαθάρισης και τις μελλοντικές του ενέργειες, καθώς είναι σημαντικό να υπάρχει διαφάνεια στις πρακτικές που ακολουθούνται αλλά και στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ειδικό αυτό έργο.
Πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση για την εξυπηρέτηση δανειοληπτών και μεριδιούχων.
Τέλος οι λύσεις που προωθούνται για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων από την Ε.Ε. και την Τράπεζα Ελλάδος οφείλουν να ισχύσουν, όχι μόνο για τις συστημικές Τράπεζες αλλά και για τις υπό εκκαθάριση Συνεταιριστικές Τράπεζες.
Επισημαίνουμε ότι ο Οδηγός Εκκαθάρισης που εφαρμόζεται πέρα από τον εισπρακτικό χαρακτήρα του, πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, το διαθέσιμο εισόδημα και τις ιδιαιτερότητες της τοπικής μας οικονομίας η οποία έχει κυρίως εποχικό χαρακτήρα.
Μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης και αβεβαιότητας, με τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία και στην αγορά να παραμένουν, η οικονομία της Δωδεκανήσου, έχει να αντιμετωπίσει ένα επιπλέον πρόβλημα.
Ευελπιστούμε, σήμερα, όλοι μαζί, να συνεργαστούμε με σκοπό την εύρεση μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης σε αυτό το πρόβλημα που ταλαιπωρεί το σύνολο της κοινωνίας των νησιών μας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος