«Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης των πολιτών για φυσικά φαινόμενα είναι δεδομένα και αυτονόητα στις πιο προηγμένες σε θέματα πολιτικής προστασίας χώρες του κόσμου».
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει – κυρίως σε επιχειρηματίες στην Κω- οι πίνακες προειδοποίησης για τσουνάμι.
Θέση για την τοποθέτηση των πινακίδων, πήρε -με ανάρτησή του στο facebook- και ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπάδοπουλος.
«Η αρχική ιδέα, αναφέρει, ήταν δική μου, αλλά όχι έτσι. Δεν έπρεπε να μπουν εκεί που δημιουργούν προβλήματα. Αυτά είναι αποφάσεις του Άκη Τσελέντη, που είναι υπεύθυνος του έργου, αλλά ελάχιστη επιστημονική σχέση έχει με τα τσουνάμι».
Ασύλληπτο και αντιτουριστικό χαρακτήρισε το γεγονός η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, Ντίνα Σβύνου.
«Είναι απαράδεκτο να τοποθετείς πινακίδες που να προειδοποιούν για ενδεχόμενο κίνδυνο από τσουνάμι στο κέντρο του νησιού, στο λιμάνι, απ΄ οπου διέρχονται δεκάδες εκατοντάδες επισκέπτες όταν μάλιστα δεν συντρέχουν και λόγοι όπως μας διαβεβαιώνουν οι επιστήμονες» δήλωσε στην ΕΡΤ Ρόδου.
Η κ. Σβύνου δεν διαφώνησε με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος της Ευρωπαικής επιτροπής στο οποίο συμμετέχει ο δήμος για την εγκατάσταση των παλιρροιογράφων και των σεισμογράφων αλλά θεώρησε απαράδεκτη τη τοποθέτηση των πινακίδων που ανησυχούν και τρομοκρατούν τους τουριστες, σύμφωνα με τα μηνύματα που παίρνει η Ενωση Ξενοδόχων, ζητώντας αυτές να απομακρυνθούν άμεσα.

Μοιράσου το άρθρο: