Στην τελετή εγκαινίων της νέας μονάδας αφαλάτωσης στο νησί της Νισύρου, που πραγματοποιήθηκε με επιδότηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, βρέθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.
«Τον Δεκέμβρη του 2016, από αυτό εδώ το νησί, ο Πρωθυπουργός εγκαινίασε μια νέα αντίληψη για τη Νησιωτικότητα που είχε περιεχόμενο και στόχο την ουσιαστική ανάπτυξη των νησιών, την βελτίωση της καθημερινότητας των νησιωτών και την εμπέδωση του αισθήματος ισότιμης αντιμετώπισης των κατοίκων των νησιών» ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Σαντορινιός, τονίζοντας ότι μέσα στο πλέγμα αυτών των πολιτικών, εντάχθηκε και ο στόχος της υδατικής αυτονομίας των νησιών.
Σημειώνεται ότι το ζήτημα της υδατικής αυτονομίας αποτελούσε για πολύ καιρό κύριο πρόβλημα για την ανάπτυξη πολλών νησιών, ενώ παράλληλα, η μεταφορά νερού με υδροφόρα για την κάλυψη των αναγκών, στοίχιζε στο κράτος 5 εκ ευρώ.
«Βάλαμε στοίχημα σαν Κυβέρνηση, είπε, να πάψει η υδροφόρα να μεταφέρει νερό και να έχουν τα νησιά μας ποιοτικό και αρκετό νερό, όλο τον χρόνο, με την δημιουργία μόνιμων υποδομών».
Αναφερόμενος στα έργα που έγιναν στη Νίσυρο στάθηκε στα 2,5 εκ. ευρώ που δόθηκαν για την αναβάθμιση του λιμανιού του Μανδρακίου, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης, καθώς και στο 1,5 εκ. μέσω του Προγράμματος «Φιλόδημος» του Υπουργείου Εσωτερικών, για έργα ύδρευσης στους οικισμούς Εμποριού και Νικείων».
Σ’ ότι αφορά στο Μεταφορικό Ισοδύναμο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρθηκε στην επιδότηση του κόστους μεταφοράς των κατοίκων για τις μετακινήσεις τους με πλοία και αεροπλάνα, και στις αναπτυξιακές ευκαιρίες των νησιών με την επιδότηση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων των επιχειρήσεων και του κόστους μεταφοράς των καυσίμων που έφερε μείωση στην τελική τιμή της βενζίνης στις αντλίες των νησιών.
«Κύρια μέριμνά μας, σε όλη τη διάρκεια της θητείας μας, ήταν η καθημερινή επαφή με τους νησιώτες και τους Δημάρχους των νησιών, ώστε να λύνουμε τα προβλήματα που επιφέρει η απομόνωση. Έτσι θέλουμε να συνεχίσουμε. Υλοποιώντας νησιωτικές πολιτικές που δεν θα βλέπουν τους νησιώτες αφ’ υψηλού, αλλά θα στέκονται δίπλα τους» είπε ο κ. Σαντορινιός.

Μοιράσου το άρθρο: