Από το Αγαθονήσι, όπου εγκαινίασε και την τελευταία σε σειρά λειτουργία μονάδας αφαλάτωσης στα νησιά του Αιγαίου, ο Νεκτάριος Σαντορινιός απευθύνθηκε σε νησιώτες και φορείς, λέγοντας ότι αυτή η Κυβέρνηση πέτυχε τον στόχο που είχε υποσχεθεί και τα νησιά του Αιγαίου να είναι πια υδατικά αυτόνομα.

«Σήμερα δεν βρίσκομαι στο Αγαθονήσι, προεκλογικά. Δεν βρίσκομαι εδώ για να τάξω αλλά για να παρουσιάσω υλοποιημένα έργα που δίνουν προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας για τα νησιά μας και τους κατοίκους τους» δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή προσπάθησε, μέσα από μια σειρά δράσεων, να λύσει τα καθημερινά προβλήματα των νησιών, γιατί πίστευε και πιστεύει πως η καλυτέρευση της καθημερινής ζωής είναι αυτή που θα κρατήσει τον κόσμο στα νησιά, που θα βοηθήσει στην τουριστική τους ανάπτυξη και στην ανάταξη των νησιωτικών κοινωνιών.

«Για πολλά χρόνια τα νησιά μας, είπε, στερήθηκαν την φροντίδα του Κράτους. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω σε εκείνες τις μέρες. Σαν χώρα έχουμε ανάγκη από αυτόνομα και δυνατά νησιά, έχουμε ανάγκη να προστατέψουμε την ομορφιά τους και να ενισχύσουμε την ανάπτυξή τους. Δεν έχουμε το περιθώριο, ούτε για μια μέρα να ξεχάσουμε τους νησιώτες μας. Εμείς δεν το κάναμε και ούτε θα το κάνουμε. Θα συνεχίσουμε να οραματιζόμαστε μαζί το μέλλον τους και να σχεδιάζουμε πολιτικές σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες».

Ενημέρωσε ότι για πρώτη φορά αυτή η Κυβέρνηση διοχέτευσε εθνικούς πόρους για τις ανάγκες των νησιών, επισημαίνοντας ότι μέσα από το Ειδικό Αναπτυξιακό δόθηκαν 101 εκ. για όλο το Αιγαίο, 58 εκ. μόνο για το Νότιο Αιγαίο, ώστε να υλοποιηθούν 57 έργα.
«Ειδικά για το Αγαθονήσι, υποστήριξε, χωρίς δεύτερη σκέψη, εγκρίθηκαν χρηματοδοτήσεις ύψους 2 εκ. για την επέκταση του προβλήτα του λιμανιού, την κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου και πλακόστρωση Μονοπατιών».

Τόνισε ότι με τη Μονάδα Αφαλάτωσης στο Αγαθονήσι, ολοκληρώνεται επίσημα αυτό που υποσχέθηκε η κυβέρνηση: να πάψει πλέον η υδροφόρα να μεταφέρει νερό στα νησιά του Αιγαίου και να αποκτήσουν την υδατική τους αυτονομία.

«Έργα σαν το σημερινό, αλλά και η ήδη λειτουργία 13 Μονάδα Αφαλάτωσης και η υπό κατασκευή άλλων 4, κλείνουν τον φαύλο κύκλο της έλλειψης νερού στα νησιά, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, που για χρόνια αντιμετώπιζαν σαν τροχοπέδη της ανάπτυξής τους» είπε, προσθέτοντας ότι από τη λειτουργία των αφαλατώσεων εξοικονομήθηκαν 4,5 εκ ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο, που μέσω της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής θα διοχετευτούν και πάλι για τις ανάγκες των νησιών.

Μοιράσου το άρθρο: