Να αποσύρει το άρθρο για τα γεωθερμικά πεδία υψηλής θερμότητας καλεί την κυβέρνηση ο Δήμαρχος Νισύρου

Να σταματήσει κάθε προσπάθεια για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου υψηλής ενθαλπίας της Νισύρου, ζητά ο δήμαρχος, Χριστοφής Κορωναίος, διαμηνύοντας ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον του νησιού.
Αναφέρει ότι η εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων υψηλής θερμοκρασίας στα νησιά θα προκαλέσει τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων με την πρόκληση σεισμικών δονήσεων και ζητά από την κυβέρνηση να αποσύρει το άρθρο «Παράταση διάρκειας συμβάσεων μίσθωσης δικαιωμάτων έρευνας και διαχείρισης γεωθερμικού πεδίου» που περιλαμβάνεται στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο.
Σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:
«Την επόμενη Τρίτη θα ψηφιστεί στο Ελληνικό κοινοβούλιο το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις».
Η Οδηγία (ΕΕ) 2018/844 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου αναφέρεται στη δέσμευση της ΕΕ να αναπτύξει ένα βιώσιμο, ανταγωνιστικό, ασφαλές και απαλλαγμένο από ανθρακούχες εκπομπές ενεργειακό σύστημα.
Οι δεσμεύσεις της ΕΕ για το 2030 είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 40 %, σε σύγκριση με το 1990, αύξηση του ποσοστού ανανεώσιμης ενέργειας που καταναλώνεται, εξοικονόμηση ενέργειας που αντιστοιχεί στο επίπεδο των φιλοδοξιών της Ένωσης και βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας, της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας της Ευρώπης.
Η οδηγία 2019/692 στοχεύει στην αγορά φυσικού αερίου.
Στόχος της περιβαλλοντικής νομοθεσίας θα πρέπει να είναι η ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για όλα τα έργα και δραστηριότητες, τόσο κατά τη διάρκεια κατασκευής όσο και κατά τη διάρκεια λειτουργίας, αλλιώς να μην επιτραπεί η υλοποίησή τους.
Στο νομοσχέδιο αυτό υπάρχει το άρθρο 103 με τίτλο «Παράταση διάρκειας συμβάσεων μίσθωσης δικαιωμάτων έρευνας και διαχείρισης γεωθερμικού πεδίου».
Αναφέρει: «Η διάρκεια των συμβάσεων μίσθωσης δικαιωμάτων έρευνας και διαχείρισης γεωθερμικού πεδίου υψηλής θερμοκρασίας του άρθρου 30 του ν. 4342/2015 (Α ́ 143), παρατείνεται για πέντε (5) ακόμα έτη από την ημερομηνία λήξης τους. Οι προβλεπόμενες στις συμβάσεις του προηγούμενου εδαφίου, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, καταληκτικές προθεσμίες μεταφέρονται κατά πέντε (5) έτη. Λοιπά δικαιώματα και υποχρεώσεις παραμένουν ισχυρά, σύμφωνα με τους σχετικούς όρους των συμβάσεων μίσθωσης. Στην περίπτωση μισθώσεων του πρώτου εδαφίου του παρόντος όπου η παράταση μπορεί να γίνει μονομερώς με σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης, οι σχετικές συμβολαιογραφικές πράξεις ισχύουν αναδρομικά από τη λήξη της προηγούμενης μονομερούς παράτασης.»
Τα γεωθερμικά πεδία υψηλής θερμοκρασίας είναι αυτά στα νησιά Νίσυρο, Μήλο, Κίμωλο, Πολύαιγο και Μέθανα.
Η διάρκεια των συμβάσεων μίσθωσης δικαιωμάτων έρευνας και διαχείρισης γεωθερμικού πεδίου υψηλής θερμοκρασίας του άρθρου 30 του ν. 4342/2015 (Α ́ 143), φθάνουν στο τέλος τους φέτος, το 2020.
Ζητούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει το άρθρο 103.
Καλούμε τους βουλευτές της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων να πάρουν ξεκάθαρη θέση επί του θέματος.
Είναι καιρός να σταματήσει ο εμπαιγμός του λαού της Νισύρου και όλων των νησιών που έχουν εκφράσει την αντίθεση τους στην εκμετάλλευση των πεδίων υψηλής θερμοκρασίας. Η εκμετάλλευση των γεωθερμικού πεδίων υψηλής θερμοκρασίας στα νησιά μας θα προκαλέσει τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ταυτόχρονα θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων με την πρόκληση σεισμικών δονήσεων λόγω της διατάραξης των ισορροπιών στο εσωτερικό της γης.
Είναι καιρός να ακουστεί η φωνή των νησιωτών, να ακουστεί η κραυγή αγωνίας της ακριτικής νησιωτικής Ελλάδας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος