Τα αεροδρόμια Καρπάθου, Ρόδου και Κω επισκέφθηκε, την Κυριακή, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΥΠΑ, Φορείς Διαχείρισης Αεροδρομίων, στελέχη των ΕΔ, της ΕΛΑΣ και του ΠΣ) για τον καλύτερο συντονισμό της εφαρμογής των μέτρων και πρωτοκόλλων ασφαλούς λειτουργίας των αεροδρομίων.

Ο κ. Χαρδαλιάς σε δηλώσεις του χαρακτήρισε τη Ρόδο ως «μια από τις κύριες πύλες εισόδου τουριστών. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα ένα μεγάλο γρανάζι στην προσπάθειά μας για την επανεκκίνηση του τουρισμού. Η συνεργασία μας με την περιφέρεια το Δήμο και με τους εμπλεκόμενους φορείς στη διαχείριση του αεροδρομίου μέχρι τώρα ήτανε και είναι και είμαι σίγουρος θα παραμείνει υποδειγματική. Ήδη κάναμε την πρώτη αυτοψία επιθεώρησης του χώρου πάνω στη χωροταξική διάταξη στην οποία θα γίνει και την Τρίτη 1:00 το μεσημέρι θα γίνει και η άσκηση προσομοίωσης ώστε να είμαστε όλοι έτοιμοι».

Στοχευμένοι έλεγχοι 

«Θα ακολουθήσει τεχνική σύσκεψη, ενώ θα  υπάρχει κλιμάκιο των Ενόπλων Δυνάμεων με στρατιωτικούς γιατρούς οι οποίοι θα κάνουν τους στοχευμένους ελέγχους και μιλάμε για στοχευμένους ελέγχους γιατί κάθε μέρα θα γίνονται στη Ρόδο 605 τέτοιοι έλεγχοι έτσι ώστε να έχουμε ικανό αριθμό στοιχείων. Οι έλεγχοι είναι στοχευμένοι διότι δεν γίνεται πλέον με συμβατικές διαδικασίες δειγματοληψίας αλλά μέσα από μία πλατφόρμα η οποία θα ανακοινωθεί και στις επόμενες ώρες όπου όποιος ταξιδιώτης μπαίνει στη Χώρα, γνωρίζουμε από την πρώτη στιγμή αλλά θα πρέπει να κάνει έλεγχο ή όχι συμπληρώνοντας το απαραίτητο plf το οποίο ήδη ανακοινώθηκε χθες με την σχετική νότα και τις οδηγίες που βγήκαν» συνέχισε ο κ. Χαρδιαλιάς και πρόσθεσε ότι «Δεν υπάρχει κανένας ταξιδιώτης ο οποίος θα μπαίνει στη χώρα και δεν θα γνωρίζουμε τα στοιχεία του δε γνωρίζουμε τη διαδρομή του, δε γνωρίζουμε το που θα καταλήξει για να περάσει την τουριστική περίοδο και για την αναψυχή του . Νομίζω ότι είναι μία περίοδος που πρέπει όλοι να κάνουμε κάτι παραπάνω. Περάσαμε το πρώτο στάδιο δυσκολίας έχουμε μπροστά μας άλλους δύο μήνες όπου θα τεσταριστούνε και τα αντανακλαστικά μας και οι διαδικασίες μας και τα Πρωτόκολλα μας.Νομίζω θα πάνε όλα καλά».

«Δεν θα γίνει καμία έκπτωση στα ζητήματα της υγείας»

«Σε κάθε περίπτωση, «τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς» πρέπει να είναι αντιληπτό ότι είναι προτεραιότητα το άνοιγμα της οικονομίας είναι απόλυτη προτεραιότητα η στήριξη του τουρισμού πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο είναι απόλυτη επιλογή μας στο ζήτημα της Δημόσιας Υγείας και για το ζήτημα αυτό δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες κάτω από οποιεσδήποτε πιέσεις».

Μέτρα αντιμετώπισης θετικού κρούσματος

«Αν κάποιος βρεθεί θετικός, είπε ο κ. Χαρδαλιάς, υπάρχουν πρωτόκολλα τα οποία ακολουθούνται και μέχρι την Δευτέρα θα έχουν οριστικοποιηθεί και οι υποδομές που αφορούν σε καραντίνες.
Στην Κάρπαθο είχαμε την τεχνική σύσκεψη σιγά σιγά ανοίγουν και εκείνοι προφανώς όχι με τους ρυθμούς που ανοίγει Ρόδος. Αντιμετωπίζουμε όλα μας τα αεροδρόμια σε μία βάση διαδικασιών που είναι ίδια για όλους και η Κάρπαθος θα είναι έτοιμη.

Στις 3 Ιουλίου, ανοίγει εκεί η σαιζόν εκεί και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα χτίσουμε πάνω στην σοβαρότητα των διαδικασιών και την αξιοπιστία των πρωτοκόλλων μας έτσι ώστε μέρα με τη μέρα να γίνεται ακόμα πιο αντιληπτό ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα ασφαλής και αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι να έχουμε μόνο ασφαλείς ταξιδιώτες αλλά να είναι ασφαλής ο γενικός πληθυσμός και οι άνθρωποι θα τους υποδεχτούν να παραμείνουν ασφαλείς και για την επόμενη μέρα».

Χατζημάρκος: Ξεκινάει μία νέα περίοδος με άλλες προκλήσεις

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος καλωσορίζοντας τον κ. Χαρδαλιά είπε πως « το πρώτο διάστημα αυτής της πρωτοφανούς κρίσης στο πρώτο τρίμηνο πετύχαμε με μία εξαιρετικά στενή συνεργασία και σε τοπικό επίπεδο αλλά κυρίως με το κέντρο με το οποίο πάντα είχαμε πρόβλημα στην επικοινωνία, παραδοσιακά και αυτό αντιμετωπίστηκε να βγούμε με ένα σχέδιο το οποίο έδωσε αποτελέσματα πολύ σημαντικά τα οποία μας δίνουν και την ελπίδα ότι η τουριστική περίοδος αυτή θα υπάρχει κίνηση στο νησί. Ξεκινάει μία νέα περίοδος με άλλες προκλήσεις σε σχέση με την προηγούμενη και ο στόχος μας είναι να περιορίσουμε όσο το δυνατόν να κρατήσουμε όσο το δυνατόν χαμηλότερα τις επιπτώσεις στην οικονομία αλλά και να κρατήσουμε όσο το δυνατόν ψηλότερα το επίπεδο της προστασίας της Δημόσιας Υγείας.Μια πολύ ισορροπία για την οποία χρειαζόμαστε ένα πάρα πολύ καλό σχέδιο και ανθρώπους αποφασισμένους και με καλά αντανακλαστικά για να το εφαρμόσει.

Έχουμε εμπιστοσύνη στην ομάδα της Ρόδου σε όλους τους φορείς σε όλα τα σώματα ασφαλείας με τα οποία επίσης πετύχαμε ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο συνεργασίας και εμπιστοσύνη στην πολιτική προστασία». Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ο Περιφερειάρχης ζήτησε να μην μεταφέρουμε κλίμα πανικού να μην γιγαντώνουμε τις φήμες. «Χρειαζόμαστε όλες μας τις δυνάμεις χρειαζόμαστε κουράγιο αισιοδοξία σοβαρότητα υπευθυνότητα.

Νομίζω ότι έχει δείξει η δημόσια διοίκηση στο σύνολο της ξεκινώντας φυσικά από την κυβέρνησή μας, το πρώτο διάστημα αυτό όσο υπεύθυνα και σοβαρά τα αντιμετώπισε και για αυτό ήρθαν και τα αποτελέσματα που ήρθανε με την ίδια σοβαρότητα με την ίδια υπευθυνότητα θα συνεχίσουμε καθημερινά θα ελέγχουμε την πορεία των πραγμάτων, καθημερινά θα ελέγχουμε το σχέδιο πώς εφαρμόζεται αν χρειάζεται κάπου κάποια διόρθωση, αλλά μέχρι στιγμής σας λέω ότι είμαστε σε ένα πάρα – πάρα πολύ υψηλό επίπεδο. Το αεροδρόμιο μέσα ήδη χωροταξικά έχει οργανωθεί η άσκηση γίνεται την Τρίτη και την Τετάρτη θα είμαστε εδώ για να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα με τον πρώτο αριθμό πτήσεων που θα έχουμε από το εξωτερικό που θα ξέρουμε ακριβώς πόσες είναι την Τρίτη».

Καμπουράκης: Αυτά που βλέπω με γεμίζουν σιγουριά

Ο δήμαρχος Ρόδου και ως πρόεδρος της περιφερειακής ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου Αντώνης Καμπουράκης μεταξύ άλλων είπε: « Οφείλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για όσα έγιναν τους περασμένους τρεις μήνες στο θέμα της πανδημίας. Εκφράζω παράλληλα και την αισιοδοξία μου γιατί η καλή μέθοδος η οποία ακολουθήθηκε στο θέμα της υγείας προδίδει και το μέλλον στο θέμα της επανεκκίνησης της τουριστικής εμπορικής μας δραστηριότητας η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική για τα νησιά και για τις οικογένειες όλων των νησιωτών. Νοιώθω ότι αυτά τα οποία βλέπω με γεμίζουν σιγουριά ότι με τον καλύτερο τρόπο χωρίς να έχουμε δυνατότητα να αντιγράψουμε καλές πρακτικές αλλά εφευρίσκοντας με σοβαρότητα αυτά που πρέπει να κάνουμε σήμερα και αύριο νιώθω ότι είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποσχεθούμε το συντομότερο δυνατό με τον καλύτερο τρόπο να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου, τον κ. Χαρδαλιά υποδέχτηκαν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης.

Μοιράσου το άρθρο: