Για περιφρόνηση του θεσμού του Περιφερειακού Συμβουλίου, με αφορμή το Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο και ιδιαίτερα στο σκέλος που αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, καταγγέλλει την περιφερειακή αρχή η παράταξη «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου».
Αναφέρει ότι ένα σοβαρότατο θέμα περνάει με διαδικασίες εξπρές, εν κρυπτώ από το Περιφερειακό Συμβούλιο και μέσα σε ένα κλίμα αμφισβήτησης, έλλειψης διαλόγου και κατάθεσης προτάσεων προς διαβούλευση, ενώ αφήνει σαφείς αιχμές ότι η περιφερειακή αρχή ήταν σε συνεννόηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που έχει ξεσηκώσει τους αυτοδιοικητικούς σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.
Όσα προηγήθηκαν και κυρίως το γεγονός ότι οι παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου και ο ίδιος ο θεσμός του Περιφερειακού Συμβουλίου ,αγνοήθηκαν επιδεικτικά και υποβαθμίστηκαν δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά.
Πριν από τέσσερις ημέρες έγινε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη. Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ουδεμία ενημέρωση υπήρξε από τον Περιφερειάρχη για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για το οποίο γνώριζε, ενώ η «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου» και οι υπόλοιπες παρατάξεις όχι.
Έτσι δεν δόθηκε η δυνατότητα έκφρασης των παρατάξεων για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Ένα σοβαρότατο θέμα που αφορά την Περιφέρεια, περνάει με διαδικασίες εξπρές, εν κρυπτώ από το Περιφερειακό Συμβούλιο μέσα σε ένα κλίμα αμφισβήτησης, έλλειψης διαλόγου και κατάθεσης προτάσεων προς διαβούλευση.
Είναι φανερό επίσης ότι η περιφερειακή αρχή, ήταν σε συνεννόηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος και αγνόησε επιδεικτικά τις παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου που έπρεπε να ενημερώσει και μάλιστα αναλυτικά για ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Αποκλειστήκαμε από το δημόσιο διάλογο για ένα νομοσχέδιο που κρίνεται σε πολλά σημεία του αντισυνταγματικό, αντιβαίνει αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και παραβιάζει το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο μέσω των συνθηκών που έχει υπογράψει η χώρα μας.
Το άρθρο 93 του νομοσχεδίου επί της ουσίας μεταφέρει τις αρμοδιότητες του ειδικού Διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ) από επίπεδο νομού που ήταν έως σήμερα, σε επίπεδο Περιφέρειας και εν προκειμένω στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όπως και στην Ιονίων Νήσων.
Η διάταξη αυτή είναι αντισυνταγματική αφού αντιβαίνει την επιταγή του Συντάγματος για τον σεβασμό των ιδιαιτεροτήτων των νησιών, είναι οπισθοδρομική μη λειτουργική και βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Τα ίδια ισχύουν και για το άρθρο 27 και την αυθαίρετη ενοποίηση των φορέων διαχείρισης εντελώς ασύνδετων προστατευομένων περιοχών.
Αναρωτιόμαστε, τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου συμφωνούν με αυτά;
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι δεν έπρεπε να εκφράσουν τις απόψεις τους και να καταθέσουν προτάσεις προς διαβούλευση;
Ο κύριος Περιφερειάρχης μόνος του συναινεί αποφασίζει και προχωράει, υποβαθμίζοντας το ρόλο του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Περιφερειακών Συμβούλων και αποκλείει τη δυνατότητα έκφρασης άποψης σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά και την Περιφέρεια.
Είναι απορίας άξιον την ώρα που η πανδημία δεν έχει εκλείψει, το όλο σχέδιο να διαμορφώνεται, χωρίς διαβούλευση, διάλογο και προτάσεις από τους αυτοδιοικητικούς.
Το γεγονός αυτό θυμίζει άλλες εποχές αλλά εγείρει και ερωτηματικά για το που θα οδηγηθεί τελικά αυτή η υπόθεση».

Μοιράσου το άρθρο: