Πρωτιά καταγράφει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το 2020 στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, και παρά τη «δραματική υποστελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών της και παρά τις δυσχέρειες που προκάλεσε η πανδημία, αναδεικνύεται για μια ακόμη χρονιά πρωταθλήτρια στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων», όπως αναφέρει ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος.

Συγκεκριμένα, βάσει των απολογιστικών στοιχείων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της Ειδικής Υπηρεσία Διαχείρισης για την πρόοδο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο» για το 2020, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά την απορρόφηση των πόρων (πραγματοποιηθείσες δαπάνες προς πιστοποίηση), με ποσοστό 56,13%, όπως επίσης και στην πρώτη θέση όσον αφορά το ποσοστό δαπανών ενωσιακής στήριξης (61,92%).

Αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο του μέσου όρου απορρόφησης του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 ( ποσοστό 53,89%), αλλά και σημαντικά υψηλότερο του μέσου ποσοστού απορρόφησης των 13 Περιφερειακών Προγραμμάτων (ποσοστό 43,51%).

Η νέα προγραμματική περίοδος 2021 – 2027 θα φέρει στο Νότιο Αιγαίο αυξημένους ευρωπαϊκούς πόρους, ύψους 357 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι των 172 εκατομμυρίων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, απόρροια της επιτυχημένης προσπάθειας της Περιφερειακής Αρχής να διεκδικήσει νέα κατηγοριοποίηση για το Νότιο Αιγαίο, που δε συμπεριλαμβάνεται πλέον στις περισσότερο αναπτυγμένες ευρωπαϊκές Περιφέρειες. Εξέλιξη ιδιαιτέρως σημαντική, δεδομένου ότι οι δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια μετέτρεψαν τους ευρωπαϊκούς πόρους -που διατίθενται μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων και πρωτίστως του ΕΣΠΑ- στο κυρίαρχο χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό εργαλείο για τη χώρα.

«Κερδισμένοι είναι οι οι νησιώτες μας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ν.Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος σχολιάζοντας την συγκεκριμένη πρωτιά. Προσθέτει δε πως «οι δυσκολίες που έχουν τα νησιά από την φύση τους και οι αδικίες που υψώθηκαν από ανθρώπους που δεν κατάλαβαν ποτέ τις ιδιαιτερότητες τους, δεν αντιμετωπίζονται με μιζέρια αλλά με αντεπίθεση δημιουργικότητας» ευχαριστώντας την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και όλες τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας για την δουλειά που αποδίδει .

Μοιράσου το άρθρο: