Τα προβλήματα στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, επισημαίνουν με επιστολή τους προς την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη και τους συναρμόδιους φορείς, η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δωδεκανήσου.
«Στόχος μας, τονίζουν, είναι να αναδείξουμε την τραγικότητα της κατάστασης που επικρατεί στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας και να τονίσουμε τους καθημερινούς κινδύνους που διατρέχουν οι πυροσβέστες που Υπηρετούν εκεί».
Στην επιστολή τους, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Δημοκρατική», αναφέρουν:
«Θεωρούμε για ένα νησί όπως τη Ρόδο, που είναι το οικονομικότερο κέντρο όχι μόνο στα Δωδεκάνησα αλλά και γενικότερα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ένα νησί που γεωγραφικά αποτελεί εθνικό και ευρωπαϊκό σύνορο, οξύμωρη, εν έτη 2019, οποιασδήποτε αναφοράς για προβλήματα σε κτιριακές εγκαταστάσεις όχι αποκλειστικά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά στο σύνολο των Υπηρεσιών που στεγάζονται και λειτουργούν.
Δυστυχώς όμως είμαστε υποχρεωμένοι ως Διοικητικό Συμβούλιο να αναφερθούμε στα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου. Ένα κτίριο που λειτουργεί ως Πυροσβεστική Υπηρεσία και αποτελεί αντικείμενο χλευασμού των χιλιάδων τουριστών που την βλέπουν ή την επισκέπτονται ημερησίως, ώστε να τραβήξουν κάποιες φωτογραφίες. Εμείς δεν θα εμείνουμε στο κοινωνικό αντίκτυπο, άλλωστε αυτό είναι ευθύνη άλλων να το επισημάνουν και επιλύσουν. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την τραγικότητα της κατάστασης που επικρατεί στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας και να τονίσουμε τους καθημερινούς κινδύνους που διατρέχουν οι πυροσβέστες που Υπηρετούν εκεί. Τα περισσότερα από τα προβλήματα που θα αναφερθούμε οφείλονται κατά την άποψή μας στην παλαιότητα του κτιρίου (έτος κατασκευής 1926), αλλά και στην ανύπαρκτη τα προηγούμενα χρόνια συντήρηση του, από τους αρμόδιους φορείς.
Ένα κτίριο το οποίο, με την πάροδο των ετών, η υγρασία διάβρωσε την τοιχοποιία και το μπετό στο σύνολο του. Απόρροια της διάβρωσης είναι το σκούριασμα του οπλισμού και κατ’ επέκταση την διόγκωση και το σπάσιμο του μπετό σε αρκετά σημεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει αποκόλληση επιχρισμάτων και τσιμεντένιων τμημάτων, τόσο από εξωτερικούς, όσο και από εσωτερικούς τοίχους και οροφές, καθώς και τα τσιμεντένια πρεβάζια των παραθύρων. Η διάβρωση έχει εισχωρήσει σε μεγάλο βάθος προκαλώντας ανοίγματα σε τοίχους και οροφές, τα οποία με την σειρά τους έχουν προκαλέσει προβλήματα (διαρροές), στις υδραυλικές εγκαταστάσεις του κτιρίου επιβαρύνοντας την ήδη βεβαρημένη κατάσταση του.
Τα κουφώματα του κτιρίου λόγω ότι είναι όλα ξύλινα, έχουν υποστεί με την πάροδο του χρόνου μεγάλες αλλοιώσεις (φουσκώματα, σαπίσματα, αποκόλληση…), που έχουν ως αποτέλεσμα τις περιόδους των βροχοπτώσεων, να παρατηρείται εισροή υδάτων από αυτά, σε σχεδόν όλους τους εσωτερικούς χώρους του κτιρίου.
Ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι προβλεπόμενοι έλεγχοι ώστε να επιβεβαιωθεί αρχικά η ασφάλεια του κτιρίου και κατ΄ επέκταση των υπαλλήλων και εν συνεχεία να επιλυθούν όλα τα προαναφερθέντα προβλήματα.

Μοιράσου το άρθρο: