Στη Ρώμη, για τα εγκαίνια μιας σπουδαίας έκθεσης που για πρώτη φορά παρουσιάζει τα εξαιρετικής σημασίας και ανυπολόγιστης αξίας εκθέματα από το Ακρωτήρι της Σαντορίνης, μαζί με αντίστοιχα εκθέματα από την Πομπηία, βρέθηκε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.
Η έκθεση «Pompei e Santorini: l’eternità in un giorno – Πομπηία και Σαντορίνη : Η αιωνιότητα σε μια μέρα» ενώνει για πρώτη φορά τις δύο αρχαίες πόλεις που καταστράφηκαν από ηφαιστειακή έκρηξη.

Δύο πόλεις που δεν έχουν μεταξύ τους ιστορική σχέση. Κοινός δεσμός τους είναι η καταστροφή από το ηφαίστειο και πώς λειτουργεί ως πολιτισμικός καταλύτης. Η έκρηξη που κατέστρεψε την Πομπηία και τη Σαντορίνη, έσωσε δύο μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς!
Στα εγκαίνια της έκθεσης παρέστησαν ο Υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Dario Franceschini, η Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Λίνα Μενδώνη, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ιταλία Θεόδωρος Πασσάς, ο Πρόεδρος της Scuderie de Quirinale, Mario De Simoni, ο Διευθυντής του Scuderie de Quirinale, Μatteo Lafranconi, ο Διευθυντής της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δημήτρης Αθανασούλης και ο Διευθυντής της Αρχαιολογικής Εκσκαφής στην Πομπηία, Massimo Osanna.
Από τη Ρώμη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε:
«Είναι εξαιρετική στιγμή για τον Ελληνικό και Αιγαιακό Πολιτισμό η έκθεση αυτή. Τα εκθέματα από την Πομπηία και το Ακρωτήρι είναι μοναδικά. Η συνεργασία των δύο υπερδυνάμεων του Πολιτισμού, στέλνει και αυτή από μόνη της ένα παγκόσμιο μήνυμα αισιοδοξίας. Ότι το Αιγαίο του Πολιτισμού, βρίσκεται παντού», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.

Μοιράσου το άρθρο: