Την απόσυρση του άρθρου 93 στο Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο, που αφορά στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στα νησιά, ζητά ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς.
Σημειώνεται ότι το σχετικό άρθρο, που έχει προκαλέσει την αντίδραση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, περιελήφθη εκ των υστέρων και δίχως δημόσια διαβούλευση στο σχέδιο νόμου.
Με επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει ότι μπορεί η διαχείριση των απορριμμάτων, όπως και η αποκομιδή τους να είναι ένα σύνθετο ζήτημα, ωστόσο καμία λύση δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει δίχως συναίνεση σε κοινές πολιτικές, που θα γνωρίζουν και θα αποδέχονται οι πολίτες.
Επισημαίνει ότι ο Δήμος Κω, ως ισχυρός δήμος, διαχειρίζεται με επάρκεια τα απορρίμματα του νησιού παρά τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και τονίζει ότι σε μία περίοδο που πλήττεται βάναυσα το σύνολο των νοικοκυριών και η τοπική οικονομία δέχεται πρωτοφανή πίεση, μέλημά του είναι η με οποιονδήποτε τρόπο οικονομική ελάφρυνση των δημοτών και αυτό για τη δημοτική αρχή είναι αδιαπραγμάτευτο.
Στην επιστολή του, που εστάλη στις 30 Απριλίου και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, αναφέρει τα εξής:
«Μετά την ολοκλήρωση, στις 18 Μαρτίου, της δημόσιας διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις» το οποίο περιείχε αρχικά 66 άρθρα, διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι στο νομοσχέδιο που εισήχθη στη Βουλή ενσωματώθηκε πλήθος άρθρων που δεν είχαν συζητηθεί στη δημόσια διαβούλευση και για τα οποία δεν είχαμε καμία ενημέρωση. Μεταξύ αυτών και το άρθρο 93 που αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, όπου προωθούνται σημαντικές αλλαγές, δίχως να έχει συζητηθεί και αξιολογηθεί η άποψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Εκτίμησή μου είναι πως αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που συντεταγμένα Πολιτεία και Αυτοδιοίκηση, κάθε βαθμίδας, δίνουμε τη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εστιάζοντας σχεδόν αποκλειστικά προς αυτή την κατεύθυνση, οποιαδήποτε διατάραξη αυτού του κλίματος μόνο ζημίες μπορεί να προκαλέσει.
Είναι σαφές πως η διαχείριση των απορριμμάτων, όπως και η αποκομιδή τους, είναι ένα σύνθετο ζήτημα που εδώ και πολλά χρόνια απασχολεί τις τοπικές κοινωνίες, την Αυτοδιοίκηση και την Πολιτεία. Όμως, είναι βέβαιο ότι καμία λύση δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει δίχως συναίνεση σε κοινές πολιτικές, που θα γνωρίζουν και θα αποδέχονται οι πολίτες.
Ειδικά στο νησιωτικό χώρο, με τις πολλές ιδιαιτερότητες, απαιτείται διάλογος, επαρκής τεκμηρίωση, και εξαντλητική αξιολόγηση όσων κάθε φορά τίθενται προς συζήτηση. Τα Δημοτικά Συμβούλια πρέπει να έχουν κυρίαρχο ρόλο στον όποιο σχεδιασμό. Ο Δήμος Κω είναι ισχυρός δήμος. Διαχειρίζεται με επάρκεια τα απορρίμματα του νησιού παρά τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.
Σε μία περίοδο που πλήττεται βάναυσα το σύνολο των νοικοκυριών και η τοπική οικονομία δέχεται πρωτοφανή πίεση, μέλημά μας είναι η με οποιονδήποτε τρόπο οικονομική ελάφρυνση των συνδημοτών μας και αυτό για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτο. Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε αναγκαία την απόσυρση του άρθρου 93 και στη συνέχεια τη διαβούλευση για ότι έχει σχέση με το προαναφερόμενο ζήτημα».

Μοιράσου το άρθρο: