Τουλάχιστον τέσσερις τόνους απορριμμάτων, συνέλεξε ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δωδεκανήσου, κατά τη διάρκεια καθαρισμού στον παράκτιο υγρότοπο «Τρίστομο» στην Κάρπαθο.
Ο μικρός υγρότοπος είναι ιδιαίτερης οικολογικής αξίας και ο μοναδικός της βόρειας Καρπάθου. Λόγω της θέσης του αποτελεί τον πρώτο σταθμό ανεφοδιασμού για τα μεταναστευτικά πουλιά μετά το πέρασμα της Σαχάρας και της Μεσογείου στο ταξίδι τους από την Αφρική προς την Ευρώπη, ενώ χρησιμοποιείται και από τους Μαυροπετρίτες που φωλιάζουν στην ευρύτερη περιοχή και οι οποίοι τρέφονται με τα έντομα που αυτός φιλοξενεί.

Η παρουσία του υγροτόπου είναι ιδιαίτερα σημαντική και για πολλά άλλα είδη χλωρίδας και πανίδας, ενώ η ευαισθησία του στις μεταβολές καθιστά την προστασία του επιτακτική. Ο υγρότοπος έχει υποστεί σημαντική υποβάθμιση από τη μακροχρόνια συσσώρευση απορριμμάτων που εκβράζονται από τη θάλασσα.
Συλλέχθηκαν περίπου 350 σακούλες με απορρίμματα διαφόρων ειδών, όπως φελιζόλ, πλαστικοί σωλήνες, κάβοι σκαφών, λάστιχα, πλαστικές συσκευασίες, υφάσματα και ένας πολύ μεγάλος αριθμός από πλαστικά καπάκια και μπουκάλια, τα οποία καταλήγουν στην παραλία παρασυρμένα από τα θαλάσσια ρεύματα κυρίως από άλλες περιοχές.
Τα απορρίμματα, βάρους άνω των 4 τόνων, μεταφέρθηκαν δια θαλάσσης με το σκάφος του Φορέα Διαχείρισης στο λιμάνι του Διαφανίου Καρπάθου, από όπου αρχικά μεταφέρθηκαν και εναποτέθηκαν σε ειδικό χώρο του Χ.Υ.Τ.Α Καρπάθου, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα μεταφερθούν σε μονάδα ανακύκλωσης εκτός του νησιού.
Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δωδεκανήσου πρόκειται να υλοποιήσει έναν επαναληπτικό καθαρισμό στην περιοχή στις αρχές του καλοκαιριού, ενώ προγραμματίζει τη διοργάνωση μιας σειράς ενημερωτικών εκδηλώσεων τόσο στους μαθητές, όσο και στους πολίτες και επισκέπτες της Καρπάθου, στοχεύοντας στη βελτίωση της ενημέρωσης και αύξηση της ευαισθητοποίησής τους.

Μοιράσου το άρθρο: