Σε βελτιωτικές παρεμβάσεις του νομοθετικού πλαισίου, που αφορά τους δασικούς χάρτες, δεσμεύτηκε να προχωρήσει το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Σε ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου, αποφασίστηκε να συσταθεί -άμεσα- ειδική επιτροπή, που θα εκπονήσει την τελική πρόταση για τις νησιωτικές περιοχές.
Ο Σωκράτης Φάμελλος παρουσίασε ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ οι οποίες προκύπτουν από το έργο των δασικών χαρτών και επιλύουν προβλήματα των πολιτών και στο νησιωτικό χώρο.
Τόνισε ότι τα προβλήματα προέκυψαν από την πολιτική ατολμία και την έλλειψη πολιτικής βούλησης των προηγούμενων κυβερνήσεων στο έργο των δασικών χαρτών που πολλαπλασίασαν τα προβλήματα και στις χρήσεις της γης και στην ιδιοκτησία των πολιτών. Τα προβλήματα που προκύπτουν στην εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας στο Νότιο Αιγαίο θα λυθούν με το έργο των δασικών χαρτών, με τη συνεργασία και την αξιοποίηση των προτάσεων όλων των φορέων.
Παρουσίασε ρυθμίσεις που ήδη έχουν γίνει για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις προς όφελος των πολιτών στα νησιά, όπως την πρόσφατη νομοθέτηση και εξειδίκευση με εγκύκλιο για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις με κτίρια με οικοδομική άδεια, οι οποίες εξαιρούνται από τη δασική νομοθεσία, καθώς και το γεγονός ότι οι χορτολιβαδικές εκτάσεις που κατά το 1945 ήταν αγροτικές εκτάσεις εξαιρούνται της δασικής νομοθεσίας. Αυτές οι ρυθμίσεις ήταν αίτημα και των επιστημόνων και της Αυτοδιοίκησης στον νησιωτικό χώρο και έχουν ήδη θεσπισθεί.
Συμφωνήθηκε, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει το ΥΠΕΝ μετά από συναντήσεις που είχε με μηχανικούς και συμβολαιογράφους των νησιών, να συμμετέχει η Περιφέρεια και η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου σε επιτροπή του ΥΠΕΝ που επεξεργάζεται ρυθμίσεις της δασικής νομοθεσίας, που θα τη βελτιώσουν περαιτέρω και θα υποστηρίξουν τα δικαιώματα των πολιτών στα νησιά. Ο Σωκράτης Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν αφορά ρυθμίσεις στον τρόπο με τον οποίο καταρτίζονται οι δασικοί χάρτες, γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό όταν έχει γίνει ήδη ανάρτηση στο 52% της χώρας.
Στην κατάρτιση των δασικών χαρτών δεν θα παραβιαστεί ο κανόνας της ισοτιμίας για όλους τους πολίτες της χώρας. Αλλά όσο προχωρά το έργο των χαρτών, θα επιλύονται όλο και περισσότερα προβλήματα, όπως συμβαίνει τα τελευταία τρία χρόνια. Και αυτό αποτελεί δέσμευση του ΥΠΕΝ και για τη συνέχεια.
Από τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις προέκυψε η αναγκαιότητα των δασικών χαρτών, η συνεισφορά τους στο κράτος δικαίου και στην αξιοπιστία των συναλλαγών και στο ελληνικό περιβάλλον. Και από τις τρεις μεριές τονίστηκε, επίσης, η ασφάλεια της ιδιοκτησίας των πολιτών και η εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας με δίκαιο τρόπο για τους πολίτες.

Πρόεδρος ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου

«Υπήρχαν αστοχίες στο Προεδρικό Διάταγμα, καθώς δεν ελήφθη υπόψιν η ιδιαιτερότητα των νησιών» δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ Ρόδου ο πρόεδρος της ΠΕΔ, Φώτης Χατζηδιάκος, προσθέτοντας ότι η επιτροπή θα διαμορφώσει την πρόταση που θα θεραπεύει τις όποιες αδικίες.
Ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της σύσκεψης, εμφανίζεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
«Το δρόμο για τη διαμόρφωση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου, σχετικά με τους κανόνες που διέπουν την κατάρτιση των δασικών χαρτών, με τρόπο που δεν θα απαξιώνει και δεν θα δεσμεύει την ιδιωτική περιουσία, άνοιξε η ειδική, κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου και της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου» αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη μετείχαν οι βουλευτές Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, καθώς και 18 δήμαρχοι νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

Μοιράσου το άρθρο: