«Ναι μεν εγρήγορση ναι μεν προετοιμασία, αλλά οπωσδήποτε ψυχραιμία,» συνέστησε από την Αλεξανδρούπολη ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Νίκος Παπαευσταθίου ο οποίος βρέθηκε το πρωί στο ΠΓΝ προκειμένου να παρακολουθήσει την άσκηση ελέγχου επιχειρησιακής ετοιμότητας υγειονομικού ενδιαφέροντος μεταξύ του ΕΚΑΒ και του Νοσοκομείου στο πλαίσιο της ετοιμότητας που υπάρχει στην περίπτωση εμφάνισης κρούσματος του Κορωνοϊού.
Ο κ. Παπαευσταθίου διαπίστωσε το πολύ υψηλό επίπεδο προετοιμασίας τόσο του προσωπικού του ΕΚΑΒ ,όσο και το επίπεδο προετοιμασίας του προσωπικού του νοσοκομείου.

Το σενάριο

Άνδρας 50 ετών μαζί με την σύζυγο του 43 χρόνων διακομίζεται με το ΕΚΑΒ στο χώρο της Διαλογής του ΤΕΠ. Πρόκειται για άτομα που πριν πέντε ημέρες ήρθαν στην Αλεξανδρούπολη μέσω Τουρκίας στην οποία ταξίδεψαν αεροπορικώς από την Κίνα. Στην Κίνα διαμένουν σε περιοχή με αρκετά κρούσματα του νέου Κορωνοιού . Στο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης που ελέγχθηκαν δεν εμφάνισαν πυρετό η άλλα συμπτώματα.

Σε δυο ημέρες ο άνδρας εμφανίζει πυρετό ως 39,5 C φαρυλλαγγία ,ρινική καταρροή γενικευμένη αδυναμία και βήχα. Η σύζυγος εμφάνισε πυρετό 38,5 C και μυαλγίες λόγω της επιδημίας του Κορωνοιού ,ανησύχησαν και κάλεσαν το ΕΚΑΒ το οποίο και τους μετάφερε στο νοσοκομείο.

«Στην άσκηση διαπιστώθηκε το πολύ υψηλό επίπεδο προετοιμασίας τόσο του προσωπικού του ΕΚΑΒ ,όσο και το επίπεδο προετοιμασίας του προσωπικού του νοσοκομείου, ενώ τα μέλη της Επιτροπής Λοιμώξεων ήταν άρτια καταρτισμένα και εφάρμοσαν τις διαδικασίες ακριβώς όπως έπρεπε να τις εφαρμόσουν,» σχολίασε σε δηλώσεις του αμέσως μετά το πέρα της άσκησης ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ.Ν. Παπαευσταθίου υπογραμμίζοντας πως « εάν εφαρμοσθεί η αλυσίδα όπως πρέπει να εφαρμοσθεί είναι απολύτως ασφαλής. Άρα το κλειδί δεν είναι τίποτε περισσότερο από το να εφαρμόσουμε τα μέτρα ακριβώς όπως προβλέπονται στα σχέδια..»

«Οι ασκήσεις γίνονται για να είμαστε προετοιμασμένοι. Δεν γίνονται για να σπείρεται ο πανικός. Και αν έρθει ο κορωνοϊός δεν θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα μεγαλύτερο από αυτό που υπάρχει ήδη με τη γρίπη τύπου Α ή Β. Άρα ναι μεν εγρήγορση και προετοιμασία, αλλά οπωσδήποτε ψυχραιμία», τόνισε ο κ. Παπαευσταθίου.

Στην άσκηση συμμετείχε κλιμάκιο του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ ,εκπρόσωποι της 4ης Υγειονομικής περιφέρειας Μακεδονίας θράκης ,γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό.

Μοιράσου το άρθρο: