ΔΠΘ: «Η πανεπιστημιοποίηση χωρίς κριτήρια των ΤΕΙ απορρύθμισαν τις βάσεις»

«Για εμάς ως ΔΠΘ μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το κομμάτι της πρόσβασης στην Γ/θμια εκπαίδευση και στη συνέχεια το κομμάτι της αναγνώρισης των πτυχίων των κολλεγίων με οποιοδήποτε τρόπο γίνεται αυτό και έπεται το θέμα της προστασίας μιας και για εμάς δεν είναι της ίδιας σημασίας, όπως τα κεντρικά πανεπιστήμια,» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο αντιπρύτανης Οικονομικών-Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΔΠΘ Φώτης Μάρης με αφορμή το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αναβάθμιση στην Γ/θμια εκπαίδευση.

Όπως εξήγησε ο κ. Μάρης «αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι κατ αρχήν ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέξουν οι μαθητές την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι στην θετική κατεύθυνση. Είναι στην θετική κατεύθυνση γιατί βάζει τους υποψηφίους να σκεφτούν σοβαρά και να επιλέξουν μέσα από μια σχετικά μικρή λίστα τμημάτων τα οποία τους ενδιαφέρουν και αυτό είναι ζητούμενο για τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Αναφερόμενος στις ιδιαιτερότητες που έχει το ΔΠΘ ως περιφερειακό πανεπιστήμιο ο κ. Μάρης είπε: “Ναι μεν έχουμε τμήματα τα οποία είναι υψηλής ζήτησης όπως Ιατρική ,Πολυτεχνείο ,Νομική έχουμε όμως και τμήματα τα οποία έχουν ζήτηση αλλά η ζήτηση αυτή τα τελευταία χρόνια διαταράχθηκε για δυο κυρίως λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι η χωρίς κριτήρια Πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ όπου στην πραγματικότητα δημιούργησε πληθώρα πανεπιστημιακών τμημάτων τα οποία βρίσκονται πιο κοντά στο κέντρο πχ( στα τμήματα της Ορεστιάδας, που μας απασχολεί ιδιαίτερα εκεί που είχαμε 6-7 Γεωπονικές έχουμε 13,εκεί που είχαμε 2 Δασολογικές έχουμε 5). Οπότε το ανθρώπινο δυναμικό των υποψηφίων φοιτητών είναι καθορισμένο. Άρα ένας παράγοντας ο οποίος μας απορύθμισε σε ότι αφορά της βάσεις είναι αυτός. Ένας δεύτερος παράγοντας, που απορύθμισε τα τρία τελευταία χρόνια τις βάσεις είναι το ότι στο πλαίσιο της προηγούμενης εφαρμογής λόγω των μεταγραφών όπου στην ουσία σχεδόν ήταν ελεύθερες υπήρχε πολύ μεγάλη κινητικότητα των φοιτητών από την περιφέρεια προς το κέντρο, αλλά η κινητικότητα αυτή δημιούργησε μια τάση η οποία μας έριξε ακόμη πιο πολύ τις βάσεις”.

Όπως υπογράμμισε “ο καινούργιος νόμος ο οποίος βάζει ένα όριο 2.750 μόρια εφαρμόστηκε φέτος πρώτη χρονιά δείχνει να ρυθμίζει λίγο τα πράγματα, αλλά οι βάσεις παραμένουν ιστορικά χαμηλά και μάς προβληματίζει ιδιαίτερα αυτό μιας και όλα αυτά τα τμήματα δεν είχαν προβλήματα με τις βάσεις τους για 20 χρόνια και ξαφνικά μετά την απορρύθμιση της πανεπιστημιοποίησης των ΤΕΙ και την ανισοκατανομή των θέσεων στην περιφέρεια και στο κέντρο (δηλαδή αυξήθηκαν πολύ οι θέσεις στην περιφέρεια και έπεσαν οι βάσεις) μας δημιουργούν αυτήν την κατάσταση”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος