Το Επιμελητήριο Έβρου συντάσσεται με την ομόθυμη αντίθεση των φορέων του Έβρου στη σχεδιαζόμενη επέκταση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στο Φυλάκιο του Δήμου Ορεστιάδας. Όπως τονίζει σε ομόφωνο ψήφισμά του, η επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου δε συνάδει με την αναπτυξιακή προοπτική της Π.Ε. Έβρου, και καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον σχεδιασμό.

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα:

«Το Επιμελητήριο Έβρου δηλώνει την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο επέκτασης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών που λειτουργεί στο Φυλάκιο του Δήμου Ορεστιάδας καθώς και σε τυχόν ενδεχόμενο δημιουργίας άλλης δομής οπουδήποτε στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.
Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ανάγκη συμβολής όλων στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, όμως θεωρούμε ότι ο Έβρος ήδη συμβάλλει τα μέγιστα στον κυβερνητικό σχεδιασμό καθώς α) ήδη φιλοξενεί μία μεταναστευτική δομή (ΚΥΤ Φυλακίου) και β) αποσόβησε ομοθυμαδόν την τεράστια κρίση των Καστανεών (Φεβρουάριος – Μάρτιος 2020).
Καλούμε την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει άμεσα τον σχεδιασμό της και να περιοριστεί στην αναβάθμιση των δομών/υπηρεσιών του υπάρχοντος ΚΥΤ υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα αυξηθεί η χωρητικότητα του».

Και συνεχίζει το ψήφισμα, «επιπλέον, θεωρούμε ότι η ενδεχόμενη λειτουργία μίας τόσο μεγάλης προσφυγικής δομής (1500 ατόμων) στην επικράτεια του Έβρου θα καταφέρει ισχυρό πλήγμα στο επιχειρηματικό/επενδυτικό προφίλ της περιοχής, που με τόσο κόπο οι επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι, οι τοπικές αρχές και οι τοπικοί φορείς προσπαθούμε να χτίσουμε, παλεύοντας με τις ήδη υπάρχουσες οικονομικές/κοινωνικές/διασυνοριακές αντιξοότητες.
Τέλος, επισημαίνουμε ότι η επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου δεν συνάδει με την αναπτυξιακή προοπτική της Π.Ε. Έβρου και ζητούμε την αναπροσαρμογή του κυβερνητικού σχεδιασμού».

Μοιράσου το άρθρο: