Επίτιμος δημότης του δήμου Διδυμοτείχου ανακηρύχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό αμφιθέατρο, στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Παυλόπουλου στο Διδυμότειχο για την εορτή του πολιούχου της πόλης, Αγίου Αθανασίου.

“Τιμούμε την Επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του Διδυμοτείχου και την ενσωμάτωση του Έβρου στον Εθνικό μας Κορμό, ύστερα από αιώνες σκλαβιάς και αιματοχυσίες, που προκάλεσε ο βάρβαρος τουρκικός ζυγός”, ανέφερε στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και έστειλε μήνυμα «προς κάθε κατεύθυνση και ιδίως προς τη γείτονα Τουρκία», όπως είπε, ότι «η προκλητική αυθαιρεσία της, η οποία στρέφεται εναντίον του Διεθνούς Δικαίου και κατ’ εξοχήν εναντίον του Δικαίου της Θάλασσας, δεν θα γίνει ανεκτή και δεν θα περάσει”. Κατά την ομιλία του, στην τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη, ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε ότι ο ελληνικός λαός θα υπερασπίζεται τα εθνικά του δίκαια υπό όρους αρραγούς ενότητας. «Με συμπαραστάτες την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Διεθνή Κοινότητα, θα υπερασπισθούμε, στο ακέραιο, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ως προς τα σύνορα, την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, υπογράμμισε συγκεκριμένα. Αναφερόμενος στη Θράκη, τη χαρακτήρισε «τόπο δημιουργίας, ενότητας και υποδειγματικής συνύπαρξης Ελλήνων χριστιανών και μουσουλμάνων», ενώ μεγάλο μέρος της ομιλίας του αφορούσε στη σπουδαία ιστορία του Διδυμοτείχου, από το οποίο, όπως ανέφερε, «συγκρατεί άριστες εντυπώσεις και την πεποίθηση ότι οι κάτοικοί του έχουν βαθιά χαραγμένο στην ψυχή και στο νου τους το αίσθημα ευθύνης για την πορεία του τόπου».

«Η τιμή του προεδρικού αξιώματος θα με ακολουθεί και μετά την ολοκλήρωση της θητείας μου…»
«Γνωρίζω πως αυτή η μεγάλη τιμή (της ανακήρυξης σε επίτιμο δημότη) δεν αφορά το πρόσωπό μου, αλλά τον θεσμό τον οποίο εκπροσώπησα και θα εκπροσωπήσω ως το τέλος της θητείας μου», ανέφερε στην ομιλία του, από το Διδυμότειχο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Στην πρώτη επίσημη αναφορά του για την επικείμενη ολοκλήρωση της θητείας του, μετά την ανακοίνωση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως «η ακριτική γωνιά» που τον τίμησε με την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη, θα του θυμίζει πάντα τις αξίες πάνω στις οποίες πρέπει να βασίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα: τον ανθρωπισμό, την ειρήνη τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, τη δικαιοσύνη και ιδίως την κοινωνική δικαιοσύνη. «Είναι ένα παράδειγμα για το πώς πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συμπεριφέρεται και ως πολίτης, ύστερα. Γιατί, όπως είναι γνωστό, η ζωή ενός ανθρώπου που τον αξίωσε ο λαός να ανέλθει σε αυτό το αξίωμα, δε σταματά στην άσκηση του καθήκοντος, αλλά συνεχίζει να τον ακολουθεί ως το τέλος της ζωής του», είπε συγκεκριμένα ο κ. Παυλόπουλος, εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα των πολιτών που παρευρίσκονταν στην αίθουσα.

Μοιράσου το άρθρο: