Η ετοιμότητα των φορέων και η καλή συνεργασία και επαφή μεταξύ των υπηρεσιών διαπιστώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση των μελών του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτριο Πέτροβιτς.

Στόχος της συνεδρίασης ήταν ο καλύτερος συντονισμός των φορέων που εμπλέκονται σε δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και παγετού ενόψει της νέας χειμερινής περιόδου.

Όπως επισήμανε ο κ. Πέτροβιτς, οι Δήμοι θα πρέπει να μεριμνήσουν, μεταξύ άλλων, για την εκπόνηση σχεδίων εκκένωσης οικισμών, για τη φιλοξενία πληγέντων και την υποστήριξη αυτών (διατροφή κλπ.), τη μεταφορά τυχόν αιμοκαθαιρόμενων δημοτών τους, την προμήθεια άλατος, την ετοιμότητα των μηχανημάτων τους, και τον καθαρισμό αγωγών όμβριων υδάτων. Eπίσης, οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) πρέπει να μεριμνήσουν για τη λειτουργία των αποστραγγιστικών αντλιοστασίων, η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. για τον έγκαιρο αποχιονισμό του οδικού δικτύου ευθύνης της, και σε περίπτωση καταστροφών ο ΕΛΓΑ για την επίσπευση των διαδικασιών αποζημίωσης των αγροτών.

«Οι φορείς τόνισαν ότι υπάρχει ετοιμότητα. Αυτό όμως που προέχει είναι ο καλός συντονισμός και η συνεργασία. Αυτό είναι και το στοιχείο το οποίο εμείς εξετάζουμε περισσότερο. Υπάρχει επάρκεια μηχανημάτων, καλή συνεργασία και επαφή μεταξύ των υπηρεσιών επομένως ο στόχος είναι όλα αυτά να μπορέσουν να λειτουργήσουν προς την σωστή κατεύθυνση εφόσον και όταν παραστεί ανάγκη», σχολίασε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο κ. Πέτροβιτς, και τόνισε πως «στον Έβρο υπάρχει εμπειρία στην αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και παγετού. Ως Περιφέρεια έχουμε δώσει έμφαση στον καθαρισμό των ρεμάτων που διαρρέουν οικισμούς, ωστόσο οι μεγάλες πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών, κυρίως στο νότιο τμήμα του νομού, επιβάλλουν νέα ιεράρχηση, δίνοντας πλέον προτεραιότητα στις περιοχές που επλήγησαν».

Μοιράσου το άρθρο: