Ζητούν επίσπευση αποκατάστασης του Τεμένους Βαγιαζήτ

Ότι θα επισπεύσει τις διαδικασίες της αποκατάστασης του «Τεμένους Βαγιαζήτ» στο Διδυμότειχο, η νέα υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ευελπιστούν οι «Καστροπολίτες-Γνώση και Δράση» Διδυμοτείχου. Όπως σημειώνουν σε σχετική τους ανακοίνωση, η κ. Μενδώνη, τον Δεκέμβριο του 2010, όταν ήταν γενική γραμματέας του υπουργείου πολιτισμού, είχε δηλώσει πως «Το Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο είναι ίσως το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μουσουλμανικό τέμενος στον Ευρωπαϊκό χώρο και οφείλουμε να το αναδείξουμε».

Δυστυχώς όμως , για το μεγάλης ιστορικής αξίας τέμενος, στις 22 Μαρτίου του 2017, στη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης του, ξέσπασε πυρκαγιά σε τμήμα της οροφής, με αποτέλεσμα να υποστεί σημαντική καταστροφή. «Σήμερα η κ. Λίνα Μενδώνη είναι πλέον η νέα Υπουργός Πολιτισμού και ευελπιστούμε να επισπεύσει τις διαδικασίες αποκατάστασης του μνημείου, αλλά και να εκκινήσει μια σειρά διαδικασιών και έργων με προοπτική ανάδειξης και αποκατάστασης των μνημείων του τόπου μας» αναφέρουν οι «Καστροπολίτες».

Σημειώνεται ότι για τις εργασίες κατασκευής του «Μεγάλου Τεμένους» υπάρχουν δύο εκδοχές, ή ότι ξεκίνησαν το 1380 από τον σουλτάνο Μουράτ Α΄, ο οποίος μετέτρεψε το Διδυμότειχο σε πρώτη πρωτεύουσα του Οθωμανικού κράτους σε Ευρωπαϊκό έδαφος, ή ότι οι εργασίες ξεκίνησαν από τον γιό και διάδοχό του σουλτάνο Βαγιαζήτ Α΄, λίγα χρόνια αργότερα.

Το Τέμενος Βαγιαζήτ αποτέλεσε το πρώτο μουσουλμανικό θρησκευτικό ιερό στην Ευρώπη, ενώ οι εργασίες του ολοκληρώθηκαν το 1420.

“Αναμένουμε την ευαισθητοποίηση προς την ιστορία και τα μνημεία της περιοχής μας, ώστε να προωθηθούν:

– Η επανέναρξη των ανασκαφικών εργασιών στην Πλωτινόπολη Διδυμοτείχου.
– Έγκριση της κατασκευής στεγάστρου και διαμόρφωσης του χώρου των ήδη αποκαλυφθέντων μνημείων της Πλωτινόπολης για να καταστεί ως σημείο επισκέψιμο.
– Πλήρης λειτουργία του Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου και μεταφορά σε αυτό των ευρημάτων της περιοχής με πρώτη την χρυσή προτομή του Σεπτιμίου Σεβήρου.
– Έναρξη μιας σειράς μελετών αποκατάστασης του Βυζαντινού Κάστρου Διδυμοτείχου, ως μνημείου αλλά και ως χώρου θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.
– Αποκατάσταση και επισκεψιμότητα του Βυζαντινού Κάστρου Πυθίου (ΕΜΠΥΘΙΟΝ) Διδυμοτείχου, αλλά και των τύμβων της περιοχής όπως αυτόν του Ελαφοχωρίου (Δάφνης).
– Επισκευές και αποκατάσταση των μεταβυζαντινών ναών στο Διδυμότειχο, αλλά και σε χωριά της περιοχής του (Παλιούρι, Αλεποχώρι, κα).
– Ενίσχυση των ερευνητικών και ανασκαφικών εργασιών στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να αναδειχθεί το ιστορικό υπόβαθρο, αλλά και να δοθούν ευκαιρίες ανάπτυξης μιας εξαιρετικά ευαίσθητης περιοχής”, σημειώνουν οι “Καστροπολίτες”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος