Σειρά προτάσεων για τη λήψη μέτρων για την λαϊκή οικογένεια, τους μικροεπαγγελματίες της πόλης αλλά και την προστασία των εργαζομένων του Δήμου καταθέτει προς τη Δημοτική Αρχή η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Αλεξανδρούπολης.

«Παρακολουθώντας και βιώνοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την εξάπλωση του κορονοϊού (Πανδημία) και μετά τα περιοριστικά μέτρα (περιορισμός της κυκλοφορίας, κλείσιμο των καταστημάτων, των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών του Δήμου κλπ), οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Αλεξανδρούπολης καταθέτουμε προς τη Δημοτική Αρχή πλαίσιο (θεωρούμε ολοκληρωμένο) άμεσων μέτρων προκειμένου να μην πληγεί για μια ακόμα φορά η λαϊκή οικογένεια, για να προστατευτούν οι μικροεπαγγελματίες αλλά και οι εργαζόμενοι του Δήμου,» σημειώνει σε ανακοίνωση της και προτείνει:

• Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο και από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για το συνολικό διάστημα που παραμένουν και θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.

• Επίσης για το διάστημα αυτό (κλειστές επιχειρήσεις, κλειστά καταστήματα) απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, τέλος 0,5%, φόρος ηλεκτροδοτούμενων). Σε αυτό το μέτρο να συμπεριληφθεί και ο ιδιωτικός τομέας της ΠΦΥ (εμείς προτείνουμε περαιτέρω, την άμεση ενσωμάτωσή του – επίταξή του στο Κρατικό Σύστημα Υγείας).

• Απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους (π.χ. κυλικεία κ.λπ.).
Απαλλαγή των επαγγελματιών και παραγωγών της Λαϊκής Αγοράς ενώ πρέπει να ληφθούν και μέτρα ενίσχυσης των παραγωγών (αγορά από το «Πολυκοινωνικό» των ευπαθών προϊόντων κλπ).

• Άμεση διακοπή των διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών) για χρέη προς το Δήμο, τόσο των επαγγελματιών όσο και των ιδιωτών.

• Απαλλαγή από τα τροφεία στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστοί καθώς και από κάθε άλλου ανταποδοτικού χαρακτήρα τέλους (π.χ. ΚΔΑΠ / ΚΔΑΠ ΑμεΑ, συσσίτιο, ωδείο, κολυμβητήριο, κλπ).

• Άμεσα να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» ώστε να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους.

• Εξασφάλιση των αποδοχών των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δομές του Δήμου, των ΝΠΔΔ και των ΝΠΙΔ, που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.

• Διενέργεια απολυμάνσεων σε δημοτικά κτίρια, στο αμαξοστάσιο, σε απορριμματοφόρα, σε κάδους. Εξασφάλιση μέσων προστασίας για τους εργαζόμενους.

• Συνεργασία και επικοινωνία των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης του Δήμου με τις δομές ΠΦΥ που υπάρχουν στο Δήμο (1η ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, Αγροτικά Ιατρεία κλπ), προκειμένου να εξασφαλισθεί εκτός των άλλων, η συνταγογράφηση αναγκαίων φαρμάκων, ιδιαίτερα για συμπολίτες που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή/και δεν έχουν οικογενειακό γιατρό.

 

Μοιράσου το άρθρο: