Κ. Μητσοτάκης: «Να πέσουν οι τόνοι στα νησιά και να μετριαστεί η άγονη αντίδραση που δεν οδηγεί πουθενά»

Έκκληση να πέσουν οι τόνοι στα νησιά και να μετριαστεί η άγονη αντίδραση που δεν οδηγεί πουθενά ,απεύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του για το προσφυγικό -μεταναστευτικό, μετά την κατ ιδία συνάντηση με τον Βούλγαρο ομόλογο του Μπόικο Μπορίσοφ στο πλαίσιο της 4ης συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδα και Βουλγαρίας που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη.

«Ήδη από χθες στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου άρχισαν να κατασκευάζονται νέες σύγχρονες δομές για να κλείσουν οι παλαιές προβληματικές εγκαταστάσεις. Αυτές οι νέες δομές βρίσκονται πολύ μακριά από αστικούς ιστούς είναι απολύτως ελεγχόμενες και εκεί θα εξετάζονται ταχύτατα οι αιτήσεις ασύλου και όσοι δεν δικαιούνται θα επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης τους »,είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε πως «η πολιτική της χώρας στο ζήτημα αυτό άλλαξε. Τα σύνορα στον Έβρο φυλάσσονται καλύτερα και είναι κάτι που μας επιβεβαιώνει και η τοπική κοινωνία .Το νομικό πλαίσιο έγινε αυστηρότερο και πιο ευέλικτο και ύστερα από εξαντλητικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες στα νησιά οι αποφάσεις επιτέλους υλοποιούνται.»

Ο πρωθυπουργός έστειλε και ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο και παρά ταύτα επιλέγουν να έρθουν στην πατρίδα: «Μην έρχεστε γιατί ο δρόμος στον οποίο σας οδηγούν οι διακινητές τους οποίους πληρώνετε άδρα δεν οδηγεί στην ενδοχώρα της Ελλάδας και τελικά στην Ευρώπη, σταματά στα νησιά και από εκεί ξεκινά ο δρόμος της επιστροφής».

Στην διάρκεια της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βούλγαρος ομόλογος του Μπόικο Μπορίσοφ επιβεβαίωσαν την άριστη διμερή συνεργασία και υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία που αφορουν στους τομείς των υποδομών, των μεταφορών, του τουρισμού, των επενδύσεων, του πολιτισμού, της οικονομίας, των επενδύσεων, της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της ασφάλειας.

«Η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουμε συμφωνήσει να βαδίσουμε μαζί στο δρόμο της ειρήνης και της ανάπτυξης στις χώρες μας στα Βαλκάνια και σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή μας και ακριβώς αυτό δηλώνει και η κοινή διακήρυξη για την στρατηγική εταιρική σχέση σε όλα τα επίπεδα από την ενέργεια, τις μεταφορές και το εμπόριο ,μέχρι τον τουρισμό και τον πολιτισμό,» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε και στην ισχυρή επιχειρηματική παρουσία της Ελλάδας στη Βουλγαρία, όπου είναι η 6η επενδυτική δύναμη, συγχαίροντας τον ομόλογό του για τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε και οι οποίες έχουν οδηγήσει σε σημαντική ανάπτυξη την οικονομία της γειτονικής χώρας και κάλεσε και τις βουλγαρικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στη χώρα μας.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τη συμφωνία της σιδηροδρομικής διασυνοριακής κυκλοφορίας, για την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό το έργο της σύνδεσης Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Μπουργκάς και Βάρνας με τον Δούναβη.

Για την ενέργεια, τόνισε πως οι δύο χώρες προσβλέπουν στην ασφάλεια και στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφοροποίηση των πηγών και διαβεβαίωσε τον κ. Μπορόσοφ πως για τον IGB η ελληνική πλευρά θα τηρήσει τα αρχικά χρονοδιαγράμματα.

Από την πλευρά του ο κ. Μπορίσοφ ευχαρίστησε για την εγκάρδια φιλοξενία και έκανε λόγο για μία μακρά γενιά πολιτικών και από τις δύο χώρες που από το 1981 ως σήμερα κατάφεραν να ενισχύσουν τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας,ενώ αναφέρθηκε στον αγωγό IGB και την αξία του, αλλά και στον LNG της Αλεξανδρούπολης και τη σημασία που δίνει η κυβέρνησή του στην ανάπτυξη ενεργειακών διαδρόμων μεταξύ των δύο χωρών.

Στις εργασίες του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ, Γρηγόρης Δημητριάδης και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος