Την αναστολή των μαθημάτων για όσες ημέρες απαιτηθεί, μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών τοποθέτησης του νέου δαπέδου στις αίθουσες του ορόφου του 1ου δημοτικού σχολείου Ορεστιάδας αποφάσισαν, κατά πλειοψηφία, εχθές το βράδυ οι γονείς των μαθητών του σχολείου, στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης που συγκάλεσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων.

Η γνωμοδότηση των γονέων έγινε δεκτή από τον δήμαρχο Ορεστιάδας και τον προϊστάμενο της Α’βάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου, και ήδη έχει αναρτηθεί στη «Διαύγεια» η πρώτη απόφαση για «διακοπή μαθημάτων», από σήμερα έως και τις 20 Σεπτεμβρίου. Εφόσον οι εργασίες δεν ολοκληρωθούν έως την Παρασκευή, θα υπάρξει νεώτερη απόφαση για περαιτέρω παράταση.
Οι γονείς των μαθητών έκριναν ότι η δεύτερη επιλογή που είχαν, να γίνονται τα μαθήματα κατά τις απογευματινές ώρες στο 8ο δημοτικό σχολείο, θα προκαλούσε μεγαλύτερη αναστάτωση στο υπόλοιπο πρόγραμμα δραστηριοτήτων των παιδιών. Είχαν προηγηθεί οι συνελεύσεις του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου, κατά τις οποίες είχε κριθεί ότι παρέκκλινε από τη σχετική νομοθεσία για την ασφάλεια των μαθητών η τρίτη πρόταση που είχε τεθεί προς συζήτηση, να γίνονται μαθήματα στις αίθουσες του ισογείου, καθώς θεωρήθηκε ότι σε μεγάλο βαθμό, εντός του σχολείου, επικρατούν επισφαλείς συνθήκες “εργοταξίου”.
Υπενθυμίζεται πως οι καθυστερήσεις στην περαίωση των παρεμβάσεων που γίνονται στο συγκεκριμένο σχολείο προκλήθηκαν όταν διαπιστώθηκε από μετρήσεις ότι υπήρχε μικρή έκλυση αμιάντου από πλακίδια του παλαιού δαπέδου, πάνω στο οποίο επρόκειτο να τοποθετηθεί το νέο. Τελικά ο αρχικός σχεδιασμός ανατράπηκε και κρίθηκε ασφαλέστερη η αποξήλωση όλου του παλαιού πατώματος, “για τον μηδενισμό οποιασδήποτε υποψίας κινδύνου”, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο δήμαρχος της πόλης, Βασίλης Μαυρίδης. Ο ίδιος εξήγησε ότι η αφαίρεση του παλαιού πατώματος έπρεπε να γίνει από εξειδικευμένο συνεργείο και πρόσθεσε ότι μόνον δύο εταιρείες σε όλη τη χώρα είναι πιστοποιημένες για την εκτέλεση τέτοιων εργασιών. “Τα συνεργεία αυτά ήταν απασχολημένα στο πυρόπληκτο Μάτι τις Αττικής. Χρειάστηκε να απευθυνθούμε μέχρι και στο πρωθυπουργικό γραφείο, ώστε να καταστεί δυνατή η αποδέσμευση ενός συνεργείου και η μετακίνησή του στην Ορεστιάδα”, σημείωσε ο κ. Μαυρίδης.
Πλέον, το παλαιό δάπεδο έχει αποξηλωθεί και από αύριο θα ξεκινήσουν οι εργασίες τοποθέτησης του νέου. “Αντιλαμβάνομαι ότι προκαλείται μία ταλαιπωρία, όμως είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλοι ότι η παρέμβαση που γίνεται στο σχολείο είναι πολύ σημαντική, η σημαντικότερη, ίσως, από το 1975”, υποστήριξε ο δήμαρχος Ορεστιάδας και ζήτησε την κατανόηση των γονέων.
Να σημειωθεί ότι οι χαμένες ώρες θα αναπληρωθούν είτε με εβδομαδιαία παράταση στο τέλος του σχολικού έτους, τον Ιούνιο, είτε με περιορισμό του αριθμού των εκδρομών και των “Παρασκευών χωρίς τσάντα”, που προβλέπονται μία φορά τον μήνα για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων.
Οι παρεμβάσεις που γίνονται στο 1ο δημοτικό σχολείο της πόλης περιλαμβάνονται στην εργολαβία ύψους 1,6 εκ. ευρώ, στο πλαίσιο της οποίας γίνονται διάφορες εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και βελτίωσης 38 σχολικών εγκαταστάσεων του δήμου. Από το ίδιο πρόγραμμα θα γίνουν και οι παρεμβάσεις αλλαγής εξωτερικών κουφωμάτων του 4ου δημοτικού σχολείου Ορεστιάδας, οι οποίες θα ξεκινήσουν εντός Σεπτεμβρίου, με πρόβλεψη οι εργασίες να εκτελούνται Σαββατοκύριακα, για να μη διαταραχτεί το πρόγραμμα διδασκαλίας.

Εν τω μεταξύ, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης που γίνονται και στο 6ο δημοτικό σχολείο της πόλης, τις οποίες χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου το “Ευγενίδειο Ίδρυμα” με το ποσό των 130.000 ευρώ. Στο συγκεκριμένο σχολείο, μετά τη διήμερη αναστολή των μαθημάτων, την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, οι μαθητές μπήκαν από εχθές κανονικά στις τάξεις τους και ξεκίνησαν τα μαθήματά τους.

Λαϊκή Συσπείρωση Ορεστιάδας: «Απαράδεκτο να παραμένουν σχολεία κλειστά…»
Είναι «απαράδεκτο να παραμένουν κλειστά σχολεία της Ορεστιάδας και να χάνονται πολύτιμες ώρες διδασκαλίας» σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση», αναφερόμενη στην καθυστέρηση έναρξης των μαθημάτων στο 1ο δημοτικό σχολείο, κρίνοντας «απολύτως δικαιολογημένη την αγανάκτηση των γονέων». Η δημοτική παράταξη καταγγέλλει την εταιρεία που ανέλαβε να εκτελέσει το έργο, ότι «βάζει πάνω απ΄ όλα τους δικούς της σχεδιασμούς και τα δικά της συμφέροντα και όχι τις ανάγκες των μαθητών», ενώ επιρρίπτει ευθύνες και στη δημοτική αρχή, υπογραμμίζοντας πως έπρεπε άμεσα να παρέμβει και να απαιτήσει από τον εργολάβο να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει το έργο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μοιράσου το άρθρο: